De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

(W)Interview met de Combinatie Seelen, winnaars Herman van der Velden trofee.

Geplaatst: 17-3-2017

(W)Interview met Combinatie Seelen.
Net als vorig jaar hebben we in de aanloop naar het nieuwe Marathonseizoen een aantal kampioenen en vluchtwinnaars van 2016 een vragenlijst voorgelegd. Hierin geven ze hun visie over de duivensport, kijken we terug op hun succesvolle seizoen en kijken we uiteraard vooruit op het komende seizoen en  geven ze een klein kijkje in hun keuken.

Deze keer beantwoordt de Combinatie Seelen onze vragen. Zij winnen in 2016 de Herman van der Velden trofee. Deze prijs vernoemd naar medeoprichter, gouden speld drager en inmiddels al 43 jaar bestuurslid zijnde Herman van der Velden. De winnaar is degene die de meeste punten behaalt met zijn eerste duif in de uitslagen van SMN op de vluchten St.Vincent en Barcelona

Waar hebben jullie het meeste van genoten het afgelopen seizoen?
 
Dat zijn toch de mooie prestaties op de Marathon- en ZLU vluchten b.v. St. Vincent de 15e, 34e en 85e  nationaal 3 v.d. 4bij de eerste 84 nationaal, de 10e NPO Perigueux, de 2 avondaankomsten van Bordeaux Agen om 21.48 en 23.45 uur. Waarbij de aankomst om 21.48 de eerste prijs betekende in het NIC Borne. Ook de vroege duif van de zware Barcelona 2016 was bijzonder.
De mooie Marathon prestaties hebben geresulteerd in een fraaie 7e Nationaal Marathon kampioenschap. We zijn ook erg blij met het winnen van de prestigieuze Herman van der Velden trofee. Deze winnen we volgend jaar graag nog een keer.
Naast de prestaties op het “zware”werk, hebben de 22 eendaagse duiven die we spelen het ook bijzonder goed gedaan, met veel vroege prijzen en fraaie series. Dit leverde een aantal keren de beste prestatie van de Afd. 9 op binnen de competitie van “Het Spoor”.
 
Waar hebben jullie het minste van genoten het afgelopen seizoen?
 
Helaas is onze 15e Nationaal St Vincent overleden als gevolg van acute legnood, wat toch een aderlating is voor de vliegploeg voor komend jaar.
Verder verbazen we ons over het lossingsbeleid, als wij op de overnachtvluchten s’ochtends vroeg onze duiven opwachten verbazen we er ons over dat de wedvluchten er niet tijdig uitgaan. Als je dan ook nog allerlei reden (occlusie, inversie enz.) leest, vinden wij dat we absoluut op de verkeerde weg zijn. We weten dat lossingsveranwoordelijken vroeg willen lossen echter hiervoor geen toestemming krijgen. Ook zijn we zo snel mogelijk voor gezamenlijke lossingen.
Verder vinden wij dat er al heel snel allerlei bagger via de social media de wereld in wordt geslingerd waar de duivensport absoluut niet bij gebaat is.
 
Wat zijn jullie beste kwekers en van welk soort zijn deze?
 
We hebben rechtstreeks via Martin Vinkenborg en Mark van de Berg een aantal fijne kwekers. Via Appie Pas hebben we inmiddels een aantal goede kwekers (Beens x Jellema). Onze oude lijnen waar de 5e Nat. St. Vincent 2012 uitkomt (v.d. Veer x Pelle) laat zich goed kruizen met bovengenoemde lijnen. Ook hebben we v.a. 2015 een aantal duiven uit het beste van Cees Nijdeken en Jan Morsink op ons hok, waarvan we in 2016 gekweekt hebben.
 


Zijn er deze winter veranderingen gedaan of gaan jullie dit nog doen aan het hok, verluchting en waarom?
We zijn jaren bezig geweest met de verluchting van onze hokken. We hebben nu voor alle hokken een ren die de duiven overdag tot hun beschikking hebben.
In de loop van het seizoen sluiten wij ’s nachts de ren en doen we het plafond (dat overdag gesloten is ) een 10-tal centimeters open. Het dak voorzien van dupanel platen en de nok is open. In alle hokken ligt een laag stro.We gaan hier niets aan veranderen.
 
Zijn er nog aankopen gedaan tijdens of na het vorig seizoen ?
 
We hebben een duivin bij Appie Pas gehaald uit de Laureaat lijn. Met Harrie Helming hebben we geruild, hij is goed geslaagd met kruizingen met onze duiven, en we proberen dit weer terug te brengen in onze stam.
Verder een aantal jongen van Jan Morsink en Cees Nijdeken (2015 en 2016), die we hebben ingevlogen op de natour en taartvluchten.
 
Wanneer worden de duiven gekoppeld?
 
De eendaagse kwekers worden inde 3e of 4e week van januari gekoppeld, de eendaagse vliegers, samen met de overnachtkwekers  in de loop van februari. De overnachtvliegers medio maart.
 
Hoeveel jongen kweken jullie voor jezelf en gaan deze in hun geboortejaar mee op de vluchten(jong of natour of taartvluchten)?
 
We kweken voor ons zelf een 80-tal jonge duiven. De eendaagse jongen gaan met het programma mee. Ook gaat onze voorkeur uit om de overnachters met het programma mee te doen. Dit hebben we afgelopen jaar niet gedaan.We hadden ze op de 2e of 3e vlucht mee willen geven, maar na de dramatisch verlopen Deurne, hebben we besloten om de overnachtjongen op de natour te spelen.
 
 Gaan jullie de voorbereiding naar het fondseizoen hetzelfde doen? Hoe ziet deze eruit? Zo nee, wat gaan jullie anders doen?
 
We hebben dit seizoen heel vroeg vorm gehad. We willen proberen dit iets op te schuiven. Dit proberen we door bij de duiven langer zowel ’s nachts als overdag de ren open te laten. We merken als we ’s nachts de ren sluiten we goed kunnen spelen met het vasthouden van de temperatuur wat bevorderlijk is voor de vorm.
Onze duiven brengen een ronde jongen groot, vervolgens worden ze via het Overwater systeem (duiven zitten gezamenlijk voor de broedvakken) ingespeeld, waarna ze gekoppeld worden en worden voorbereid voor de “mooie vluchten”.
 
Welke vluchten en afstanden spelen jullie de duiven als jaarling ?
 
We proberen de jaarlingen minimaal 1 maar het liefst 2 overnacht of een ZLU vlucht te geven.
 
Welke spelsoort heeft jullie voorkeur en waarom?
 
Haha Hans wil graag alles spelen. Wat het Marathon gebeuren gaat zijn voorkeur uit naar de middaglossingen. Robert’s voorkeur gaat uit naar de ZLU vluchten. We hebben vorig jaar in dubio gestaan om het programmaspel niet meer te spelen, echter de duiven die we hebben zitten voor dit spel zijn te goed om er afscheid van te nemen. Dus voorlopig doen we op alle onderdelen mee. Overigens zitten de programma en marathon duiven door elkaar, krijgen dezelfde training en voeding en worden allen op nest gespeeld en er ligt een dikke laag stro in de hokken..
 
Op welke vluchten ( onder welke omstandigheden) denken jullie het beste te (gaan) presteren en waarom?
 
Wij hopen in de toekomst toch op de ZLU concoursen ons mannetje te staan. Het is machtig om ’s avonds heerlijk duiven op te wachten in de wetenschap dat er ’s avonds toch nog een duifje kan komen. Zoals Bordeaux/Agen dit jaar . De Koerier film van Gerard Schalkwijk is hier een prachtig voorbeeld van.
 
Kun je het medische plaatje gedurende het jaar omschrijven?
 
Onze duiven worden met regelmaat bij ’t Juk gecontroleerd door Stephan Gobel. We hebben dit jaar niets hoeven te doen. Onze duiven moeten het doen met dagelijks WonderPigeon in de drinkpot. In de winter krijgen ze een paratyphus enting. Voor het seizoen een wormtablet. De duiven die een ZLU of Marathonvlucht hebben gehad krijgen bij terugkomst een geelpil. Wellicht geven we deze pil dit seizoen een week voorafgaand aan de vlucht.
 
Naar de prestaties van welke liefhebber zijn jullie benieuwd in het komende seizoen en waarom?
We zijn benieuwd wat de Nijverdalse liefhebbers gaan doen. Zijn er meer liefhebbers die hun prestaties gaan evenaren ? Wat gaat Jan Morsink doen ? Hoe gaat het bij Cees Nijdeken, Herman Sabel is met pensioen ! Gezien de prestaties van het NIC Borne in 2016, zijn we benieuwd of het nog beter kan ??
 
Hoeveel ZLU /middaglossing vluchten zouden jullie maximaal willen spelen?
 
We vinden dat er voor de Marathon- en ZLU een perfekt programma was in 2016. Niet wijzigen is ons advies. Daarnaast zouden wij voor de eendaagse fondvluchten een aantal Nationale klassiekers op het programma willen. 
 
Jullie mogen 3 zaken veranderen in de duivensport wat ga je veranderen?
 
Lossingsbeleid versoepelen, onze duiven moeten er of de eendaagse concoursen eerder uit.Er zitten prima lossingsverantwoordelijken binnen de afdelingen (b.v. Afd. 9). Geeft ze de vrijheid om onze duiven tijdig te lossen.
Zo snel mogelijk toe naar afdelingslossingen wat als voordeel heeft dat we het vervoer beter kunnen benutten, er minder lossingen op de losplaatsen zijn waardoor we niet te lang hoeven te wachten om onze duiven te lossen.
Op de eerste jonge duiven veel minder duiven per container vervoeren.
Minder bestuurlijke niveau’s.
 
Zijn er  suggesties wat we bij Marathon Noord kunnen verbeteren/veranderen of juist niet moeten veranderen?
 
Perfekte formule, prima mensen aan het roer.
 
Wij bedanken de combinatie voor het beantwoorden van onze vragen.
Mocht u de reportage willen nalezen, klik op de volgende link: /nieuws/94368/combinatie-seelen-uit-borne-winnaar-herman-van-der-velden-trofee
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord