De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

(W)Interview met Harry Hendriks Supercup & Criterium der Azen winnaar 2016

Geplaatst: 8-3-2017

(W)Interview met Harry Hendriks
 
Net als vorig jaar hebben we in de aanloop naar het nieuwe Marathonseizoen een aantal kampioenen en vluchtwinnaars van 2016 een vragenlijst voorgelegd. Hierin geven ze hun visie over de duivensport, kijken we terug op hun succesvolle seizoen en kijken we uiteraard vooruit op het komende seizoen en  geven ze een klein kijkje in hun keuken.

Dit keer leggen we de vragen voor aan Harry Hendriks uit Vinkeveen. De man die in 2016 als enige liefhebber bij Marathon Noord er in slaagde om zijn beide getekende op 3 vluchten te draaien. Daarmee wist hij beslag te leggen op het Criterium der Azen bij de ochtendlossing. Ook werd Harry winnaar van de Toppigeons Supercup  het klassement over alle 6 SMN vluchten en dan de punten van beide getekenden (Punten tellen alleen als beide getekenden in de uitslag staan).
 
 
Waar heb je het meeste van genoten het afgelopen seizoen?
 
Dat de duiven goed afgekomen zijn zowel met het africhten als uiteindelijk ook t op de fond vluchten.
 
Waar heb je het minste van genoten het afgelopen seizoen?
 
Vluchten waar de duiven op maandag komen, deze duiven zie ik niet aankomen i.v.m. mijn werk.
 
Wat zijn je beste kwekers en van welk soort zijn deze?
 
Van mijn eigen oude lijnen hoofdzakelijk Wanroy x Kuijpers Neer en duiven van mijn duivenvrienden Michel Verweij en Peter de Haan en Richard van de Berg en Paul Baas. En in 2013 heb ik een ronde eieren bij Tim Hage  gehaald deze duiven zitten op het kweekok de eerste resultaten zijn veelbelovend.
 
Zijn er deze winter veranderingen gedaan of ga je dit nog doen aan het hok, verluchting en waarom?
 
Het hok is goed ( ervan afblijven).
 
Zijn er nog aankopen gedaan tijdens of na het vorig seizoen?
 
Twee oude doffers van 2008 van het soort van Gebr. Jacobs 
 
Wanneer worden de duiven gekoppeld?
 
Kweekduiven in februari, en het is even afhankelijk van het weer wanneer ik de vliegduiven koppel. Maar de bedoeling is de laatste week van maart.
 
Hoeveel jongen kweek je voor jezelf en gaan deze in hun geboortejaar mee op de vluchten(jong of natour of taartvluchten)?
 
Circa 50 jongen voor eigen gebruik en deze gaan op de natour mee.
 
Ga je de voorbereiding naar het fondseizoen hetzelfde doen? Hoe ziet deze eruit? Zo nee, wat ga je anders doen?
 
Gewoon hetzelfde als afgelopen jaren.

  1. In maart koppelen uit de meeste koppels wordt niet gekweekt.
  2. duiven worden ingevlogen met  de afdelingsvluchten, ze moeten minimaal 1500 km gevlogen hebben voor de eerste fondvlucht. Bij thuiskomst krijgen ze druivensuiker door het water en elke dag grit en snoepzaad. 
  3. April druppelen voor de luis
  4. Duiven krijgen tot eind mei 40 % gerst door het voer ( trainen goed en voorkomt de  forme , in juni gaan wij naar 10% gerst door het voer. Vanaf dan worden ook bij producten gegeven ( biergist,lijnzaadolie, zo nodig eiwit producten en belgasol)
  5. Vier dagen voor het inkorven voor een fondvlucht krijgen de duiven die meegaan vetrijk voer, snoepzaad en pinda’s.
  6. twee dagen voor het inkorven wordt een geelpil opgestoken.

 Welke vluchten en afstanden speel je de duiven als jaarling ?
 
Diverse eendaagse fondvluchten  en 1 overnachtings vlucht van circa 950 km.
 
Welke spelsoort heeft je voorkeur en waarom?
 
De ZLU vluchten vind ik de mooiste vluchten.

Op welke vluchten ( onder welke omstandigheden) denk je het beste te presteren en waarom?
 
De omstandigheden maakt niet uit, ik heb duiven die het zware werk aankunnen en duiven die in 1 dag thuis kunnen komen . Mits de forme er is
 
Kun je het medische plaatje gedurende het jaar omschrijven?
 
In januari een paratyfus kuur in het water en in februari paramixo enting, om de 4  weken in het vlieg seizoen worden de duiven gecontroleerd op geel. De laatste 3 jaar geen geel of kopziekte geconstateerd . Wel krijgen de duiven in het voorjaar een wormpil of een tweedaagse kuur.
 
Als de duiven mee gaan op de fondvluchten wordt er een geelpil ( BS) opgestoken .  Dit is alles op medisch gebied
 


Naar de prestaties van welke liefhebber ben je benieuwd in het komende seizoen en waarom?
 
Van al mijn duivenvrienden.
 
Hoeveel ZLU en/ of middaglossing vluchten zou je maximaal willen spelen?
 
Vijf ZLU vluchten  en drie middaglossing
 
Je mag 3 zaken veranderen in de duivensport wat ga je veranderen?
 
Invlieg duiven.
 
Ik heb gelezen dat de NPO van de invlieg duiven afwil, dit begrijp ik niet.
Ik vind dit een domme beslissing in plaats van iets verplichten zal de NPO dit moeten faciliteren. Een hoop fondspelers gaan nu andere wegen zoeken om hun duiven af te richten. Uiteindelijke is de kleine programma speler hier de dupe van. Ik verwacht dat er veel minder duiven op de wedvluchten mee gaan, waardoor de vrachtprijs omhoog gaat, en in plaats van iedereen bij het verenigingswerk te betrekken werkt deze maatregeling averechts. ( een Moderne  NPO laat iedereen zijn speeltje spelen en faciliteert dit).
 
Andere lossing regels op de middaglossing.
 
Mijn mening is om iedereen een eerlijke kans te geven op de middag lossing en het  lossing beleid te veranderen. Afhankelijk van de WIND, bij zuidwesten wind en goed weer de duiven zo vroeg mogelijk lossen. Dan heeft iedereen een kans om een duif te draaien van bv. Rotterdam t/m Den Helder. Bij Noordoosten wind op de vlieglijn kunnen de duiven rond het middag uur gewoon gelost worden. Naar mijn mening  is dit eerlijker dan wat er nu gedaan wordt, dit is de voornaamste reden dat veel fondspelers zijn overgestapt naar de ZLU vluchten.    
 
 
Heb je suggesties wat we bij Marathon Noord kunnen verbeteren/veranderen of juist niet moeten veranderen?
 
De competitie staat goed niks aandoen.
 
Hieronder nog ruimte voor opmerkingen etc.
 
Ik wens iedereen een mooi duiven seizoen toe in 2017.
 
Dank je wel Harry voor het invullen van de vragen. Bij het maken van de reportage vorig jaar waren Arjan van Gent en Renee Koeman o.a. onder de indruk van de plek van je accommodatie. Maar ook van het duiven houden midden in de natuur en met de natuur op een zo’n natuurlijk mogelijke wijze. Bijzonder. Maar het belangrijkste waren  natuurlijk de top prestaties van je duiven en hopelijk kun je dit in 2017 evenaren of zelfs overtreffen. Vanaf deze plaats wens ik je in ieder geval veel succes toe.
 
Voor de mensen die de reportage van Harry n.a.v. zijn behaalde kampioenschappen nog eens terug willen lezen. Klik op bijgaande link:  /nieuws/94103/harry-hendriks-vinkeveen-wint-criterium-der-azen-ochtendlossing-en-de-supercup-marathon-noord%21
 
Mike Freriks
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord