Interview met Gerrit van Vilsteren, Zwolle
Net als de afgelopen jaren hebben we in de aanloop naar het nieuwe Marathonseizoen een aantal kampioenen en vluchtwinnaars van 2016 een vragenlijst voorgelegd. Hierin geven ze hun visie over de duivensport, kijken we terug op hun succesvolle seizoen en kijken we uiteraard vooruit op het komende seizoen, ook geven ze een klein kijkje in hun keuken.
De aftrap wordt net als vorig jaar gegeven door Gerrit van Vilsteren uit Zwolle. Gerrit behaalde in 2015 al een prachtige overwinning bij Marathon Noord op St.Vincent maar 2016 was voor hem een absoluut topjaar. Zijn “804”was bij Marathon Noord de beste duif op de middaglossing. Dankzij deze topper werd hij bovendien 2e kampioen middaglossing. Gerrit is natuurlijk al jaren een van de betere fondspelers uit het noorden van het land en talloze kampioenschappen sleepte hij door de jaren heen al bij elkaar.
Lees onderstaand de antwoorden van Gerrit op de door ons gestelde vragen. Veel leesplezier.
Waar heb je het meeste van genoten het afgelopen seizoen?
Natuurlijk het 2e kampioenschap middaglossing bij Marathon Noord dat verwacht je niet. Waarom niet? Omdat 2015 al zo goed ging met een 1e van St.Vincent. En dan ook nog de duifkampioen 11-1238804 een topper.
Het ging verder super in 2016 ook nog 1e teletekst Bergerac.
En ook nog onaangewezen kampioen Superfondclub G.O.U. geworden,
met een vroege duif op de laatste vlucht 1e SFG Limoges.
In 2016 veel kampioenschappen behaald.
Waar heb je het minste van genoten het afgelopen seizoen?
De regen vlucht vanaf Periqueux we zaten, mijn duiven maatje Cor Walda en ik, buiten in de regen onder het balkon te wachten er waren al veel duiven maar aan de Voorsterweg niet. Ging ik toch maar even in het hok kijken zat er een duivinnetje al een 1/2 uur in het hok. Het was mijn slechtste vlucht afgelopen jaar.
Wat zijn je beste kwekers en van welk soort zijn deze?
Eijerkamp fond Lijn Black Giant, Cor de Heijde via Tiest van Turnhout, wijlen Ton Bollebakker en uit de lijn van De Jander van First Prize Pigeons.
Zijn er deze winter veranderingen gedaan of ga je dit nog doen aan het hok, verluchting en waarom?
Geen veranderingen als het goed gaat moet je het zo laten.
Zijn er nog aankopen gedaan tijdens of na het vorig seizoen?
Ik heb een zomer jong uit de ‘Hannes’ van de Gebr. Bierhof
Hannes vloog bij de gebroeders Bierhof in 2015: 9e Nat Bergerac 3865d. een
15e Nat StVincent tegen 3932 d. en een 160e Nat Cahors van 4838 d.
En werd daarmee in 2015: 1e Duifkamp Meerdaagse Fond GOU 8,
2e Duifkampioen Marathon Noord en 5e Duifkamp Middaglossing NPO (NAT)
Wanneer worden de duiven gekoppeld?
De kwekers zitten nu 14 Januari voor de 2e keer op eieren, de jongen worden 20 januari gespeend. De vliegers worden in maart gekoppeld en weer gescheiden op 4 dagen broeden en worden 3 weken voor St. Vincent weer gekoppeld, zo ook de jaarlingen voor Periqueux.
Hoeveel jongen kweek je voor jezelf en gaan deze in hun geboortejaar mee op de vluchten(jong of natour of taartvluchten)?
En worden 100 jongen gekweekt dit jaar voor het jonge duivenspel en een 50 voor de natour en taart vluchten.
Ga je de voorbereiding naar het fondseizoen hetzelfde doen? Hoe ziet deze eruit? Zo nee, wat ga je anders doen?
Ja ik ga zoveel mogelijk alles het zelfde doen maar ik heb me voorgenomen om de duiven in potjes te gaan voeren, afgelopen jaar voerde ik alles volle bak in de gezamenlijke voerbak.
Welke vluchten en afstanden speel je de duiven als jaarling ?
Als het kan gaan ze 2 keer mee op een middag lossing vlucht.
Welke spelsoort heeft je voorkeur en waarom?
Het nest spel geniet nu mijn voorkeur. Het is het minste werk als je nog moet werken. Ik kan nu na mijn werk, alles gelijk loslaten en dat bespaart veel tijd.
Op welke vluchten ( onder welke omstandigheden) denk je het beste te presteren en waarom?
Op 10 dagen broeden en een jong van 7 dagen zijn de beste prestaties behaald.
Kun je het medische plaatje gedurende het jaar omschrijven?
In het najaar een geelpil na de scheiding daarna 20 dagen kuren met parastop
de verplichte enting paramixo en in februari een wormkuur en 2 weken voor St.Vincent een geelpil.
Naar de prestaties van welke liefhebber ben je benieuwd in het komende seizoen en waarom?
Ik hoop dat iedereen goed presteert ik neem mijn petje af voor de liefhebbers die er niet zoveel van bakken maar elke week wel met hun duiven komen en plezier in hun hobby hebben.
Hoeveel ZLU en/of middaglossing vluchten zou je maximaal willen spelen?
ZLU speel ik (nog) niet, wellicht in 2018 .Ik speel alle vluchten welke worden aangeboden voor de middaglossing dit omdat ik ook mee wil strijden voor de kampioenschappen.
Je mag 3 zaken veranderen in de duivensport wat ga je veranderen?
Iets meer ruimte tussen de vluchten zou mooier zijn. Ik zou hetzelfde aantal overnachtvluchten willen houden maar er meer tegelijk in het zelfde weekend willen vervliegen. Als we St.Vincent hebben zou het fijn zijn om in dat zelfde weekend ook Perigieux te vliegen. Dit geeft meer vrije weekenden en je kunt met alle duiven naar een vlucht toewerken.
Het is voor de toekomst van onze hobby belangrijk dat we veel meer samen gaan werken zeker ook landelijk. Ik ben in ieder geval blij met de 3 nationale vluchten die we aankomend seizoen krijgen met St.Vincent, Dax en Bergerac.
Heb je suggesties wat we bij Marathon Noord kunnen verbeteren/veranderen of juist niet moeten veranderen?
Nee het was weer een super middag heel goed georganiseerd in Doetinchem ik heb er van genoten om bij de grote jongens te staan.
Dank je wel Gerrit voor het wederom invullen van deze vragen en je openheid in deze. Inmiddels heb je al meer dan 50 jaar duiven en in alles merken we nog altijd je enthousiasme en straalt het plezier wat je eraan beleeft ervan af. Al jaren behoor je bij de toppers en dit niet alleen van Afdeling 8. Voor nu wensen we je een snel herstel met je longontsteking en voor het aankomende vliegseizoen veel succes gewenst en blijf vooral genieten van je duiven.
Mike Freriks