De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Arjan van Gent 30-12-2016

Geplaatst: 30-12-2016

In deze weken veel te doen over invliegduiven, maar ook gelukkig andere zaken op duivengebied.
Op dit moment al een paar dagen mist hier in de Zaanstreek. Maar hieronder dus de bijdragen over de laatste 8 weken van het jaar. 

week 44-48

De winterweken gaan snel. In het donker van huis en in het donker weer terug. De duiven komen dus ook niet meer los. Op dit moment mag dat ook niet vanwege de Vogelgriep bij eenden in Nederland. Gelukkig is dit in de winter. het weer is de afgelopen weken nou niet echt je dat geweest, dus het was ook niet moeilijk om de duiven binnen te houden. 
In deze weken ook de duiven laten onderzoeken in Kockengen. Gelukkig was er niets aan de hand en ik heb gelijk een para-kuur meegenomen welke de duiven 3 weken lang hebben gehad. Vorig jaar heb ik dit niet gedaan en nu dit jaar dus wel.

Inmiddels al weer twee doffers gevonden tussen de duivinnen, dus gelukkig groeit dit aantal een beetje. Ook heb ik de stambomen gehad van de drie jongen van Dirk Veldhuis. Ik kan ze zelf op elkaar zetten. De lijnen zijn super en zeer dicht tegen de topduiven aan. Het zijn erge late, dus ik kan ze pas koppelen ergens in April denk ik. Maar aan de afstamming mankeert niet, de duiven groeien als kool. Elke keer als ik ze pak denk ik.. goh alweer een groeispurt gehad.

Op de najaarsbeurs de loketkasten opgehaald en nieuwe 2 liter drinkbakken gekocht. De mijne worden slechter en als ik er een bodempje uitsla als ze bevroren zijn heb ik backup. ook de KoerierDVD van Tim Hage aangeschaft. Ik was al onder de indruk dat René en ik vorig jaar hem gingen feliciteren met de 1e van cahors bij Marathon Noord. Een zeer interessante DVD moet ik zeggen. Ik heb er meerdere dingen van opgestoken en ik ga enkele zaken ook toepassen. Ik denk dat ik mijn voersysteem gevonden heb.

Ook hebben we de winter BBQ en/of verenigingskampioenenhuldiging gehad. Het was erg gezellig en we hebben weer even lekker bijgekletst. Onderwerpen natuurlijk de rayonindeling voor NH, de dopingproblematiek in vooral België en nieuwe leden.
Want ja.. Maanzaad is de oorzaak van 9 dopinggevallen volgens de leverancier van het voer Matador. Ik hoop dat de belgen niet zo naief zijn, maar het lijkt erop dat men daar ook nog in Sinterklaas gelooft.Wat Matador daar nu aan heeft weet ik niet...maar ik zie enkele zakelijke verbintenissen. 
En in Nederland hebben de controleurs ook lekker geblunderd. De NPo heeft iemands naam te grabbel gegooid welke voorlopig niet meer te herstellen is, ondanks zijn zeer waarschijnlijke onschuld.

In de diverse wandelgangen hoor ik dat afdeling 5 en 6 meer vluchten samen gaan vervoeren. Dit betekent wel dat 1 van de twee compromissen moet sluiten met betrekking tot afstand en lossingstijdstip. Dit zal waarschijnlijk gaan betekenen dat wij als 6 meer afstand krijgen en dat Zuid-Holland de lossingen zal coördineren en uitvoeren. Een mooie grote lossingen tot gevolg en voor de overnachtjaarlingen een goede leerschool. Men denkt zelfs aan de midfondvluchten.. we gaan het meemaken. Verder hoop dat dat de nieuwe rayonindeling er doorkomt. Voor Noord en Zuid in Noord-Holland een verbetering denk ik. Er zijn natuurlijk altijd liefhebbers die op de grenzen blijven wonen, maar dat houd je toch.

Ook deze weken het jonge duivenhok weer van top tot teen gereinigd en de nieuwe loketkasten erin gehangen. De door de hokkenbouwer bedachte zitjes heb ik nu helemaal verwijderd. Een aantal jaren geleden zijn de eerste verdwenen en nu de laatste. Kijken of ze deze ook kunnen waarderen.

Ik koppel de kwekers een maandje later, dus heb ik een rustige kerst..

Verder gelezen en nog niet getest:
Om muizen te verdrijven kunt u het volgende gebruiken. Een paar druppels Eucalyptus olie (niet op alcohol basis)in water doen. (reformzaak) Het potje ergens neer zetten waar je muizen hebt en de muizen blijven zeker 2 tot 3 mnd weg. Ze worden namelijk misselijk van de geur en blijven weg. Wel eens in de 2 of 3mnd het potje met water en Eucalyptus olie verversen.

Week 49-50

In deze weken is er maar 1 zaak die telt lijkt het wel. Invliegduiven. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. En begrijpelijk. Ik ben ook tegen een verbod. Waarom?

Ik vlieg Marathonvluchten omdat ik dat leuk vind en omdat mijn seizoen dan niet zo lang is. Ik werk, heb een vrouw, heb ook nog andere hobbies dan duiven (jaja.. die zijn er ook nog). Verder heb ik werk dat nog al regelmatig in de avonden en de weekeinden moet gebeuren. Dus gaan mijn duiven op de vitesse/midfond vluchten en de jonge duivenvluchten lekker als invliegduif mee. Een week voor de eerste dagfond gaan de chips erom en dan gaan ze gewoon over de plank. Dat is bij ons in de vereniging de regel en dat vind ik prima. Ik ben ook vaak niet thuis als de duiven van de invliegvluchten arriveren. Of ik kom later of ik zet alles klaar en zie het later in de middag wel. Dit geeft mij de vrijheid om de duivensport uit te oefenen en niet te moeten stoppen omdat ik verplicht ben de duiven over een antenne te doen (dus ook eerder chippen) en dat ik moet uitslaan. Nu is daar een mouw aan te passen door de klok te laten uitslaan, maar als er van mij een overnachtvlucht in de klok zit welke al is ingekorfd laat ik deze niet voor een voor mij nutteloze vlucht aanslaan, afslaan met allerlei risico's. Een foutje zit altijd in een klein hoekje. Verder vind ik het extra werk voor de vereniging de grootste onzin en daarnaast zullen in onze vereniging de concoursen niet dicht gaan op een aantal vluchten.

En dit alleen maar om de nationale kampioenschappen eerlijker te maken. Want ja in Noord-Limburg en andere afdelingen gaan ook alle duiven over de antenne en daar profiteert een zeer kleine minderheid van met zijn prestaties. Ook wordt er geschermd met het feit dat dan de kleinere liefhebbers ook prijs kunnen spelen... Nou ik denk niet dat de Brassen, Kuijzers, Moesjes en andere snelheidsmaniakken eerder hun module gaan verwijderen om die liefhebbers wat te gunnen. Nee want dan kunnen ze lekker 20 van 21 prijsspelen en dat is weer goed voor de commercie. En dan de laatste drogreden: Het enten tegen paramixo... want ja er gaan nu allerlei ongeënte duiven mee. Tuurlijk, wij Marathonspelers zijn lui, houden zich niet aan de regels en korven zieke duiven in. Wat een geleuter. We leveren hoklijsten in, E|ntlijsten in en die worden in de vereniging gecontroleerd.
En als laatste wordt er geschermd met kleine verenigingen. Het aantal inkorvers is minimaal 5 en daar tellen ook de inkorvers voor invliegduiven mee. Zo niet, dan moet de vereniging maar eens na gaan denken om te stoppen of te fuseren. Economisch en sportief is een vereniging van 5 inkorvers gewoon niet haalbaar. Het zal best hard klinken, maar zo zie ik het.

Maar ja, er zijn meerdere mouwen aan te passen. De afdeling kan opleervluchten inrichten op dezelfde data en lossingsstations als de wedvlucht. Gewoon een T vlucht introduceren voor de Vitesse, Midfond, Jonge duiven en natoer. Kunnen gewoon ingemand worden en met dezelfde wagen mee. Lossen met de wedstrijdduiven en klaar is kees. Veranderd er dan niets... ja je korft in voor een opleervlucht. Deze duiven hoeven niet worden ingevoerd en kunnen als men dat wil gewoon als duiven tellen voor de vereniging. 
Een andere mouw is lekker gummies gebruiken en een lijst schrijven. 1e vlucht een lijst maken met alle duiven en de gummies. De volgende vluchten kopie maken, wegstrepen wat er niet mee is en klaar.Dit kost wel 1x gummies. 
Een derde mouw is lekker opleren met karretjes. Nu is een karretje leuk om de duiven aan de gang te houden, maar ze hebben toch de wagentraining nodig en de lossing met grote aantallen. Dus die mouw wil ik niet gebruiken.

Ik heb de vergadering gevolgd. Een NPO voorzitter op een missie. Andere voorstellen konden worden doorgeschoven naar latere datum, maar dit voorstel niet. 
Ze hebben slag 1 gewonnen, maar er zullen vast oplossingen komen om dit slechte besluit te omzeilen.

Gun iedereen zijn spel, bij ons in de vereniging is dat gewoon zo. Er zijn Marathonspelers met een eigen zaak en gewoon druk werk die gewoon invliegers hadden en vanaf de dagfond lekker meededen. We hebben een A en B divisie welke super functioneert. De duivensport is geëvolueerd en specialisatie is er daar 1 van. Nu de tijd tergdraaien naar vroeger omdat het beter was... is de achterdeur uit. Dan moeten we terug naar 1 centrale klok en gummies zodat je van elke duif de gummie moet gaan brengen naar een centrale plaats. Dan maak je stappen en dan gaat ghet vereningsgevoel erop vooruit.

Op eigen hok gaat het met de duiven prima. Vond de kweekdoffers wat te zwaar dus die voer ik nu weer met de hand. De duiensilo is even op slot gezet.

De tentoonstelling is ook weer geregeld. Volgende week de uitnodigingen voor de omliggende liefhebbers versturen en de media op de hoogte brengen.

Verder niets te klagen... en fijne kerstdagen en een met trainingsduiven gezegend 2017.

week 51 en 52

In deze weken gebeurt er in het duivehok weinig. Het kweekhok is op tal gebracht. Nu 9 koppels en er zal in de loop van het voorjaar nog een koppel Veldhuisjes bijkomen. Deze zijn uitgewend maar zijn laten, dus die kan ik nog niet koppelen in januari.

De duiven staan inmiddels op 70% gerst/zuivering. Ze waren wat aan de zware kant, dus maar even wat maatregelen genomen. Ook sla ik de duiven welleens gewoon een dag over. Dat kan in deze tijd helemaal geen kwaad.

In het water zit meestal knoflookgranulaat. Dit koop ik bij de Paardendrogisterij. Dit zijn gedroogde knoflooksnippers. In het water laat het alle goede bestanddelen van knoflook los. Het is beter te bewaren en makkelijker te doseren. In de jaren hiervoor deed ik er een hele bol knoflook in welke ik dan opensneed. Maar dit bevalt beter. De duiven worden er lekker blank van.

Ook heb ik deze weken mijn voersysteem bepaald voor het seizoen 2017. Dit n.a.v. de DVDs van Tim Hage en Embregt-Theunis. Niet te moeilijk en weinig verschillende soorten voer. 
Eens kijken of ik de nestduiven van 40 minuten naar meer dan 60 kan laten trainen.

Ook in deze weken wat werk gedaan aan het seizoen 2017 voor Marathon Noord. De website is als alles klopt weer klaar voor de inschrijvingen. Deze gaan op 1-1-2017 los.
Ook een bijdrage gemaakt voor The Racing Pigeon over Toon van Vliet, de winnaar van de Marathon Noord  middaglossing. Vorig jaar hebben ook beide kampioenen in het blad gestaan en nu dus ook Toon. Van Jellema had er reeds een Pipa reportage ingestaan om de verkoop te ondersteunen, dus die wordt dus niet meer geplaatst.

Tevens is alles voor de tentoonstelling van Zaanstreek-Noord ook weer geregeld. De inschrijvingen lopen, de zending naar alle leden in rayon C en de NIC deelnemers staat ook klaar. Dus op 15 januari 2017 kunnen we los. 

Verder weinig nieuws in de mist.
Een super en gezond 2017 gewenst !

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord