De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord

Weblog Cees Selhorst 10-11-2016

Geplaatst: 10-11-2016

Rustig pensioen vergeet het maar
 
Wat Arjan van Gent in zijn laatste blog schreef sloeg zeker ook op mijn schrijfwerk. Mijn laatste blog was van 1 april en dan nu 7 maanden later een volgende is geen goede zaak. Ik ga u nu beloven om zeker elke maand een blog te schrijven.
 
Samen met mijn vrouw heb ik deze zomer nogal wat uitjes gemaakt, waar duivensport zeker een grote rol in heeft gespeeld. Dat kan gemakkelijk omdat wij geen zorgen meer hebben over zoonlief en de kleinkinderen. Ik was  eerst voornemens na mijn pensionering nog een paar jaar door te werken omdat mijn vrouw ook nog een paar jaar “door moest” maar daar is niet veel van terecht gekomen. Ook in mijn werkzaamheden was tijdens de recessie geen droog brood meer te verdienen, reden om vanaf 62 jaar maar voor huisman te gaan studeren. Dat viel even tegen, wat een werk is er te doen in een huishouden, ook in dat van 2 personen. Heus ik heb het allemaal gedaan en met plezier,  maar veel tijd om b.v. met duivenliefhebbers op pad te gaan al was het alleen maar voor een praatje, schoot er niet over. Samen gaan wij graag naar markten. Wij hebben geen voorkeur maar op de Albert Kuyp in Amsterdam komen wij regelmatig. Als oud zeevisser met een eigen bootje en tractor kan ik het niet laten om daar wat minder bekende vis te kopen om die dan thuis lekker te bakken of te roken. Ook hebben wij een bezoek gebracht aan de curiosamarkt in Tongeren vlak over de grens bij Maastricht. Eerst gezellig op pad en uit eten met vrienden uit die regio, borrelen en overnachten in Valkenburg, de markt in Tongeren afspeuren naar een ouderwetse globe met op de terugweg een tussenstop in een heus ouderwets duivencafé net buiten Maastricht met tapbier, nog een keer borrelen en overnachten in Valkenburg en op maandag rustig weer naar huis met een paar heerlijke vlaaien. Wat is het leven van een gepensioneerd stel dan een kwelling.  
 
Als mijn hele leven gedaan, heb ik tussentijds wel bij diverse liefhebbers de helpende hand geboden als het ging om meedenken en zo nu en dan ook meewerken bij aanpassingen in een duivenhok. Vaak kwam ik samen met betreffende liefhebber uit op overbevolking van de hokken, waarbij niet de bezetting van de hokken als cruciaal werd gezien, maar de ventilatie die niet zou deugen. Als er in het verleden op een hok goed tot heel goed werd gepresteerd is mijn stelregel altijd: terug naar de situatie toen het goed ging. Alleen dat staat de huidige liefhebber niet meer aan, want het vluchtprogramma “vraagt” om meer duiven dan het hok eigenlijk aan kan. Speelde de liefhebber in goede tijden met weduwnaars, en speelt hij nu op nest om zo over meer vliegduiven te kunnen beschikken, is dat een goede zaak om achter de vliegkwaliteiten van zijn duivinnen te komen. Alleen in een overbevolkt hok zullen die kwaliteiten net als die van de doffers ook niet ten volledig uit de verf komen. Dat de bezetting in het vliegseizoen dan uit eens zoveel duiven bestaat, wordt aan meestal aan voorbij gegaan. Sommige liefhebbers staan er wel degelijk bij stil en passen de verluchting daar op aan. Staat de voorzijde (glaszijde) niet pal op het zuiden dan kunnen er zeker wat meer duiven gehouden worden, maar als er veel glas in de zuidzijde van het hok zit, dan doet meer ventilatie meer kwaad dan goed is mijn ervaring De dag- en de nachttemperatuur moeten zo dicht als mogelijk gelijk blijven, dan creëert de liefhebber een prima leefklimaat voor de duiven. Temperatuurschommelingen zo veel als mogelijk voorkomen is volgens mij het geheim van een goed hok. Je kan het hok natuurlijk ook goed isoleren, maar of dat zo’n goede keus is zal ik u in een volgend blok trachten uit te leggen.
         
Cees Selhorst
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2019
Voorjaarsbeurs 2019 Houten
Lees meer >
zondag 3 maart 2019
Voorjaarsbeurs 2019 Houten
Lees meer >