De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Bas Jansen uit Zutphen winnaar Criterium der Azen en 3e kampioen Middaglossing 2016

Geplaatst: 7-10-2016

Bas Jansen uit Zutphen winnaar Criterium der Azen en 3e kampioen Middaglossing 2016

Slechts 3 vluchten tellen bij de competitie van Marathon Noord en dit zijn wat betreft de middaglossing: St.Vincent, Albi en Cahors. Als u zich bedenkt dat er in totaal 452 liefhebbers hebben gestreden en er slechts 5 liefhebbers in staat zijn geweest om op deze 3 vluchten hun beide getekenden nationaal te klasseren, kunt u wellicht inschatten hoe bijzonder het is om winnaar te worden van het Criterium der Azen bij Marathon Noord. Helemaal als je dit ook nog eens doet met twee nestliggers t.w. ‘Melody’ en ‘Jaxon’ (vernoemd naar zijn kleinkinderen). Daarnaast is het Bas zijn ‘Melody’ gelukt om in haar eentje het 3e kampioenschap middaglossing bij elkaar te vliegen. Over de prestaties en afstamming van deze 2 toppers  leest u later meer. Eerst een korte historie over zijn soort duiven en het systeem.

De inmiddels 47-jarige Bas Jansen speelde in het verleden “hard” met de jonge duiven, en met name ook op de dagfond vluchten. Na in 2007 echter alle dagfond kwekers te hebben verkocht werd vrijwel geheel overgeschakeld op de overnachtfond met duiven van Cas van der Graaff via vader Jansen. In 2008 kwamen er 4 duiven van Arjan Beens zijn kolonie versterken en zelf ging Bas naar Hans en Evert –Jan Eijerkamp en kocht er nazaten uit de bekende lijnen als Salinero, Drogba en Black Giant. Daarnaast heeft Bas vanaf die tijd jaarlijks diverse kweekduiven te leen van Bennie Schrijver, eveneens uit Zutphen. Zijn huidige basis duiven komen van tophokken als Gebr.Limburg, Jelle Jellema, Hans en Evert-Jan Eijerkamp en Arjan Beens. U leest het, duiven van meerdere tophokken en ook verschillende soorten. Dit heb je nodig als je, aldus Bas, een echte kampioenschap speler bent.  Want je hebt meerdere lijnen nodig om elke week opnieuw en onder verschillende omstandigheden vroeg te kunnen draaien. Sinds vorig jaar is Bas lid en een van de drijvende krachten in de nieuwe vereniging P.V. Zutphen welke maar liefst 65 leden telt. Waren er tot vorig jaar slechts 3 fond liefhebbers in zijn oude vereniging, zijn dit er nu 15 in de nieuwe club. De gezelligheid en de toegenomen concurrentie zorgen ervoor dat Bas zich vooral blijft richten op de middaglossing en niet overgaat op de ZLU hetgeen 2 jaar geleden nog wel zijn plan was. Bas behoort overigens al jarenlang tot de kampioenen van zijn regio en afdeling.  Na de onlangs vervlogen september klassieker vanaf Limoges mag Bas zich nu ook de trotse winnaar noemen van het totaal kampioenschap van de S.F.G. (afdeling 8). 

Het seizoen is Bas begonnen met 40 koppels vliegduiven welke op nest worden gespeeld. Dit is overigens incl. 10 “snelle” duiven en de taartjongen van 2015. Naast de enting voor PMV en paratyphus hebben de duiven dit voorjaar voor het eerst sinds jaren weer een wormkuur gekregen. De vliegduiven werden dit jaar gekoppeld op 20 mei (om op een goede stand te zitten voor St.Vincent) en kregen toen een 6-daagse geelkuur. Gedurende het seizoen geschiedt de medische begeleiding zoveel mogelijk individueel per duif.  Voor de inkorving krijgen de duiven op zondag een geelpil en op dinsdag een orni pil. De verzorging en training voor de hele kolonie is verder gelijk. Deze training is feitelijk 1 maal daags anderhalf uur verplicht, waarbij alles wordt buitengesloten en de vlag op het hok gaat. In de voorbereiding gaan de duiven vaak 2x in de week mee (dubbel weduwschap) maar wel altijd met 1 nacht mand. Zelf wegbrengen doet Bas ook, maar nooit ver en wel altijd ’s-avonds. 
Het voeren gebeurt in ruime mate met Koopman all-in-one van Beyers, een vetrijke mengeling. In het seizoen is Bas wel de hele avond in de weer met allerlei soorten energie- en vetrijke voedingsstoffen als nutri-power (korrel), energy plus (Versele Laga), Beute (lectine) olie en Olympic MG mix, hennep, tovo, schapenvet, kaas en pinda’s. De duiven gaan hier zo vol mogelijk de mand in. 

13-1860545 ‘Melody’


Het 3e kampioenschap middaglossing heeft Bas volledig te danken aan zijn ‘Melody’. Deze geweldige duivin heeft nog nooit gemist op de overnacht. In 2014 startte ze haar carrière direct met een 1e vanaf Bergerac in de kring Zutphen. Vorig jaar vloog ze 3 op 3 met o.a. een 70e Sector III Aurillac en 101e NPO Cahors afd. 8. Uiteindelijk werd ze hiermee 11e asduif in de SFG. Dit seizoen pakte ze op St.Vincent, op een nest stand van 10 dagen broeden, de 3e plaats bij Marathon Noord, 1e in zone 2 van de NU en uiteindelijk de 8e in Sector III tegen 3278 duiven.

De 2e vlucht Albi op een jong van 10 dagen (jong verkleind) klasseerde ‘Melody’ zich als 68e bij SMN. Goed in Sector III voor de 154e tegen 3814 duiven.  De laatste vlucht vanaf Cahors (neststand van 1 week broeden) werd het uiteindelijk de 13e plek bij Marathon Noord en een 38e in Sector III tegen 4407 duiven. 
Uiteindelijk na 3 vluchten resulteren deze prestaties in het 2e duifkampioenschap middaglossing. Bezorgt het Bas het 3e kampioenschap middaglossing en levert ‘Melody’ een enorme bijdrage aan het 1e Criterium der Azen bij Marathon Noord. Overigens is ‘Melody’ ook 10e nationale asduif NPO Marathon geworden.

13-1860544 ‘Jaxon’

Voor het Criterium der Azen tellen beide getekende duiven en zoals reeds geschreven zijn er slechts 5 liefhebbers in staat geweest om op deze 3 vluchten hun beide getekenden nationaal te klasseren. Naast ’Melody’ is het haar nestligger ‘Jaxon’ die voor Bas dit jaar eveneens 3 op 3 pakt waardoor ze samen het Criterium der Azen bemachtigen. ‘Jaxon’ begon zijn carrière eveneens op Bergerac in 2014 waar hij prijs vloog en wel de 108e in de SFG van afdeling 8. In 2015 vloog deze doffer 2x een eerste in het NIC. Waaronder een 9e NPO Cahors afdeling 8 (36e Sector III tegen 5028 duiven). Vanaf de september klassieker Limoges werd het een 1e in kring Zutphen hetgeen dan weer goed was voor de 17e plek in de SFG. Dit alles overigens nadat ‘Jaxon’ 4 dagen wegbleef vanaf een dagfondvlucht. Dit seizoen klasseerde hij zich als volgt in Sector III: St.Vincent 174e , Albi 157e en Cahors een 417e. Goed bij Marathon Noord als resp. 69e,70e en 141e.

Afstamming ‘Melody’en ‘Jaxon’

De vader van bovengenoemde toppers is de 01-1182363 ‘Zoon Super van Geel’ uit het topkoppel ‘Super van Geel’ x ‘Gebroken Borst’ van de Gebroeders Limburg. De ‘Super van Geel’ is de beste overnachtkweekduif van het hok Limburg en ver daar buiten geworden, en vele van zijn nazaten maken heden ten dage op de meerdaagse fond vaak de dienst uit. Uit de koppeling ‘Super van Geel’ x ‘Gebroken Borst’ komt o.a. Red Thunder welke weer de vader is van de beroemde  ‘de Jan’  1e NPO Brive 2005 van Arjan Beens. Ook ‘The Big Yellow’ komt weer uit deze koppeling en hij is weer de vader ‘de Bergerac’ van Arjan welke op zijn beurt weer o.a. de vader is van ‘Miss Gijsje’.
Moeder is de 08-2075914 ‘Beens 914’. Zij is een dochter van ‘Power 019’ x ‘Killer Queen’ beide Jelle Jellema. De ‘Power 019’ is weer de vader van ‘Rika’ zij vloog in 2007 o.a. de 1e NPO Perigueux en is op haar beurt de moeder van ‘Miss Gijsje’ en ‘Snelle Jelle’.  De ‘Beens 914’ komt dus rechtstreeks van Arjan en is 1 van de 4 aangeschafte duiven in 2008.  Inmiddels is ze bij Bas moeder van een vijftal 1e prijswinnaars waaronder 3 teletekst duiven. Opmerkelijk is dat Bas de eerste 3 jaar geen jonge duif heeft overgehouden uit deze duivin gekoppeld aan meerdere doffers. Maar uiteindelijk bleek de koppeling met de 01-1182363 ‘Zoon Super van Geel’ een schot in de roos.

Tot slot
Bas, en zeker niet te vergeten zijn vrouw Belinda, kenden een prachtig seizoen in 2016 wat mede dankzij bovenstaande 2 toppers resulteerde in diverse kampioenschappen op alle niveaus. Vanaf deze plaats wil ik Bas en Belinda nogmaals feliciteren met het 1e Criterium der Azen en 3e kampioenschap middaglossing bij Marathon Noord. Tot 22 oktober in Doetinchem.

Auteur
Mike Freriks

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging