De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Sven van Houten, IJsselstein, 2e Ochtendlossing Marathon Noord

Geplaatst: 2-10-2016

Sven van Houten, IJsselstein, 2e Ochtendlossing Marathon Noord

Er is dit jaar in de competitie Marathon Noord op een zeer hoog niveau gespeeld op de Ochtendlossing. De drie liefhebbers die het podium bezetten hebben op de drie vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan louter duiven in de kop van de uitslag gedraaid in het nationale concours van de ZLU. Was een jaar of 4 geleden 3 prijzen tussen de 100 en 250 nationaal genoeg om het podium te halen, zelfs te winnen. Anno 2016 kom je hiermee amper in de top 10 terecht. Dit is een mooie stimulans om er in de toekomst voor te gaan. Doe je mee om de ereplaatsen bij de Marathon Noord, dan kun je ook meedoen om de beroemde ‘vaasjes’ van de ZLU. Winnen van ereplaatsen op deze Internationale vluchten brengt je als liefhebber veel respect in het marathonduivenwereldje. Dat is mooi meegenomen, want ieder mens wordt van een stukje waardering een vrolijker mens en die kunnen we in de maatschappij altijd gebruiken. Sven van Houten (samen met vader Wim) werd in deze competitie 2e achter Jelle Jellema, die een fabelachtig jaar achter de rug heeft en dus is het geen schande om juist hem voor te laten gaan. Bas Weijers werd net 3e op een mini-afstand van nog geen punt op Sven. Bas zal met deze ereplaats kunnen leven. Hoe Sven dit kampioenschap bij elkaar speelde met zijn duiven zal u duidelijk worden in dit verslag.

Geschiedenis
Hoe de geschiedenis van de familie Van Houten in elkaar steekt, kunt u lezen in het verhaal van de Marsille-overwinning. De broers Van Houten zijn beroemd geworden om hun vele kopduiven op zware vluchten en de Nationale overwinning van Wim en Martin op Barcelona enkele jaren terug. Wims zoon Sven is de jongste telg van deze familie en samen met zijn vader heeft hij onder zijn naam al meerdere keren zijn neus tegen het venster mogen drukken met inmiddels al diverse kopprijzen die niet meer op één hand te tellen zijn.

Stam
De familie van Houten heeft hun onvolprezen stam opgebouwd met duiven van Van Loenhout (ouderwetse Aarden-duiven) en duiven van good-old Jan Ernest uit Steenbergen. Later zijn daar duiven bijgekomen van Martin Vinkenborg en Gerard van Tuyl. Deze stam is opgebouwd en geselecteerd uit van oorsprong taaie duiven. Het is een ideale mix die duiven oplevert, die op zware vluchten kop kunnen vliegen. Na de Barcelona-overwinning zijn de beste duiven naar PiPa gegaan. Daar zijn jongen uit terug gekomen. Dat is de huidige stam. Ook andere liefhebbers vliegen geweldig met Van Houten-duiven. We kunnen hier een lange lijst van opstellen, maar dat zou het verslag niet leuker maken. Het is wel goed een duifje te noemen van Murk en zn uit IJsselstein, die heel recent goed heeft gevlogen. Dit duifje uit Vinkenborg x van Tuyl-koppeling won vorig jaar de 61e nationaal Narbonne en dit jaar 23e nat Pau en 36e nat Marseille. Wim ziet het als taak om de stam bij elkaar houden. Dit doet hij door de beste in te telen en geen ander bloed bij te halen. Door duiven bij andere liefhebbers weg te zetten probeert hij te testen welke combinaties het beste zijn. Harry Peters test bijvoorbeeld duiven van hen uit. Ze hebben een topper uit een koppel van de familie van Houten en uit diezelfde koppeling komen dan weer jongen naar IJsselstein. Ook de liefhebbers Jelle Jellema, Jan Morsink en Jan Dekkers proberen Van Houten-duiven in te kruisen om hun stam te versterken. Dit doet bijvoorbeeld ook de Limburgse topper Jean Hasoul. Wim: ‘Onze beste kweker is een duivin, ‘Rood Vinkenborg’. Uit haar komen vele goede kinderen en kleinkinderen.’

De taakverdeling
Op het hok aan de Nova Zemblastraat vliegen Wim en zijn zoon Sven onder de naam Sven van Houten. Deze keuze is gemaakt, omdat Wim altijd nog in zijn hoofd heeft om op het landje, waar Barcelona gewonnen is, te gaan vliegen onder zijn eigen naam. Op dit landje staat het beste duivenhok volgens de mannen van Van Houten. Samen maken Wim en Sven de planning voor de vluchten en korven ze in. De verzorging doet vader Wim voor het grootste gedeelte, omdat Sven als bijbaantje de hokken van Gerard Schalkwijk schoon houdt. Wim heeft een paar jaar terug een herseninfarct gehad en hij heeft een eigen schildersbedrijf. Als Wim dan druk is, heeft hij last van zijn hoofd en dan doet Sven iets meer aan de duiven om zijn vader te ontlasten. Kortom het is een mooi samenspel tussen vader en zoon. Op het hok van Wim en Sven zitten de kwekers van de hele familie van Houten. Uit deze kwekers putten niet alleen Wim en Sven, maar ook de broers Gert Jan en Coos. En liefhebbers die er wat jongen worden gegund, zodat de duiven uit verschillende koppels volop getest worden.

De opbouw in het seizoen
Eind april worden de laatste jaren de duiven gekoppeld. Ze hebben dit jaar allemaal een jong grootgebracht. Vanaf dit jaar worden de duiven alleen maar op eieren gespeeld. Geen jonkies meer. Twee keer per jaar worden de oude duiven op de ZLU gespeeld. De jaarlingen krijgen twee middaglossingen. Alle vliegduiven worden ingespeeld vanaf mei en gaan dan wekelijks mee. Er wordt wel naar het weer gekeken. Als er zaterdag slecht weer wordt voorspeld, wordt er voor zondagsvlucht ingemand in een andere afdeling of zelfs doordeweeks. Op deze manier hadden de duiven 2.000 inspeelkilometers. Dit hebben de duiven nodig om in conditie en om in het ritme te komen, vinden de mannen van Van Houten. Voor het seizoen wordt een Barcelona-ploeg uitgeselecteerd. Dit zijn duiven met genoeg ervaring en doorzettingsvermogen. De andere vluchten wordt per vlucht bekeken, welke duif er goed is en goed zit. Zodoende wordt er ook weleens een vlucht overgeslagen, zoals dit jaar het weekend van St. Vincent ZLU. Dit komt ook, omdat er op dit moment nog te weinig oude duiven in het hok zitten op de Nova Zemblastraat. De duiven krijgen Mariman-voer (Super M en vlieg) aangevuld met snoepzaad, grit en vitamineral. Geen medicijnen en geen natuurlijkproducten. Wel een regelmatige controle bij Van der Sluis. Wim: ‘Ik geloof alleen in goede duiven. Ons soort doet het met zware omstandigheden en dat kun je alleen bereiken met goede duiven en niet met middeltjes.’

De Barcelona-duif
Het kampioenschap bij de Marathon Noord is met drie duiven gewonnen. Op elke vlucht was telkens een andere duif verantwoordelijk voor de punten. Op Barcelona was het Svens tweede duif die de 130e nationaal Barcelona won. In deze competitie won Sven de 25e prijs. De eerste duif was de 5e getekende en telde dus niet voor de Marathon Noord. Deze duif was goed voor de 118e nationaal. Sven had 6 prijzen van de 8 gezette duiven. Barcelona was dus zeker geslaagd. De eerst getekende, 130e nationaal van afgelopen jaar, won prijs op Barcelona van 2013 t/m 2016. Ze heet Sofie en in 2013 won ze bijvoorbeeld de 102e nationaal Barcelona. Met deze serie werd ze 6e Nationale Asduif Barcelona en 12e Internationaal. Ze is halfzus van de 2e en 3e nationaal Perigueux van Gerard Schalkwijk (zelfde moeder). Deze moeder is gekweekt in het PiPa Kweekcentrum uit een duif van de familie Van Houten (Wesley van Coos, die o.a. de 8e en 11e nationaal Brive en de 20e nationaal Barcelona won) met een dochter van Schumacher van het kweekcentrum. De vader van Sofie is een halfbroer van Nellie (1e nationaal Barcelona), namelijk uit moeder Nellie met de 303 Superkweker van het soort van Gerard van Tuyl. Deze kweker is ook de vader van Wesley, maar ook van duiven die een 17e nationaal St. Vincent en de 39e nationaal Limoges won.

De Marseille-duif

Op Marseille had Sven de eerste prijs van de Marathon Noord. De winnende duif, ‘Zessie’ van 2011, is eigenlijk de lievelingsduif van Sven. Sven was tijdens Marseille en mijn bezoek op vakantie. Omdat Sven op vakantie was, mocht ‘de 06’ eigenlijk niet mee. Hij wilde hem natuurlijk zelf thuis zien komen op een vlucht. Echter Wim had een goede reden haar toch te spelen. In 2013 vloog deze duivin op 3 dagen broeden de 99e nationaal Narbonne. In 2014 op twee vluchten op een ‘goede stand’ 10 dagen broeden en 5 dagen jong … staartprijs en net mis. In 2015 net mis op jongen van 4 dagen. Op Agen 2016 10 dagen broeden … staartprijs en nu zat ze weer op 3 dagen broeden, de reden voor Wim haar toch te spelen. Dat was de goede keuze, dat blijkt nu haar favoriete stand …. Het werd de 9e nationaal Marseille, 1e in de Fondunie 2000 en 1e in de Marathon Noord. De vader van deze duivin is ‘Eddie’, afkomstig van Gerard van Tuyl en is een kleinzoon van ‘Rodico’ (1e nat. Barcelona) en ‘Rosa’(1e nationaal St. Vincent). De andere grootvader is ‘Opa’, de grootvader van de 1e internationaal Pau. De moeder is ‘Tienie’ ook afkomstig van Gerard van Tuyl. ‘Tienie’ is een halfzus van ‘Foppe’, 1e internationaal Pau. ‘De 018’ is een zus van ‘Zessie’. Zij won o.a. de 165e nat Marseille en de 95e nationaal Pau.

De Perpignan-duif
Op de laatste ZLU-vlucht van het jaar pakte Sven de 43e nationaal met de eerst getekende. Deze duivin, 13-496, heet Sultan Girl en was ook de eerste duif van Barcelona (118e nationaal), waardoor ze werd gepromoveerd tot eerst getekende op Perpignan. Dit bleek dus terecht. In de Marathon Noord-competitie was het goed voor de 5e plaats. Naast de twee kopprijzen dit jaar op Barcelona en Perpignan won deze duivin als twee-jarige een 243e nationaal Marseille. Haar vader is gekweekt bij het PiPa Kweekcentrum en gaat door het leven als PiPa 1. Hij komt uit twee duiven van de familie Van Houten: De Narbonne, 81e nationaal Narbonnen en Perpignan Girl (soort Vinkenborg), 93e nationaal Perpignan. PiPa 1 is een zeer waardevolle kweekdoffer. Hij is eveneens vader van de 4e nationaal St. Vincent ZLU 2014, 19e nationaal Marseille 2012 en 70e nationaal Barcelona 2013. De moeder van Sultan Girl is Red Vinkenborg. Deze duivin van Martin Vinkenborg komt uit een zoon van de  Rode Cramers met een duivin van Cor Blokdijk. Red Vinkenborg is ook de moeder van 15e Internationaal en 34e, 74e en 75e nationaal Barcelona, 20e nationaal Perigueux, 45e nationaal Bordeaux en 45e nationaal Limoges.

Tot Slot
Met deze drie toppers en hun prestaties werd Sven van Houten 2e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Een prachtige prestatie voor hem en vader Wim. Tijdens het maken van deze reportage kwam het bericht dat Wim in Polen de eenhoksrace van Krakus had gewonnen. Een prachtig toetje aan het eind van het seizoen 2016. De vader van deze winnaar is de PiPa 2 een volle broer van PiPa 1, de vader van Sultan Girl van Perpignan. De moeder is Snellie (soort Gerard van Tuyl) die o.a. de 12e nat. Barcelona won. Vanaf deze plek wil ik Sven en Wim feliciteren met de overwinning op de eenhoksrace, maar vooral met de 2e plaats Ochtendlossing in de competitie van Marathon Noord. Jullie duiven hebben dit samen met jullie verdiend. Tot 22 oktober in Doetinchem !!!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging