De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gerrit Jan van Vilsteren, Zwolle, 2e Middaglossing Marathon Noord en duifkampioen Middaglossing 2016

Geplaatst: 28-9-2016

Gerrit Jan van Vilsteren, Zwolle, 2e Middaglossing Marathon Noord en duifkampioen Middaglossing 2016
 
Voor de competitie van de middaglossing van de Marathon Noord tellen de vluchten St. Vincent, Albi en Cahors. Verder telt de eerste van de twee bovenste van de lijst. Aan deze competitie doen meer dan 450 marathonduivenliefhebbers mee uit de Noordelijke helft van Nederland. Gerrit van Vilsteren uit Zwolle werd tweede achter Toon van Vliet uit Aarlanderveen. De derde man op het podium is Bas Jansen uit Zutphen. Drie liefhebbers met een goed seizoen, die samen een mooi podium gaan vormen op 22 oktober in Doetinchem.
 
De winnende liefhebber
Gerrit Jan van Vilsteren uit Zwolle heeft zijn goede seizoen bekroond met de 2e plaats op de Middaglossing van de Marathon Noord. In het dagelijks leven is hij Cartografische Ontwerper bij de Provincie Overijssel. Gerrit startte in zijn jeugd met duiven. De aanleiding was een duif die hij 50 jaar terug had gevangen langs de spoorlijn. Van zijn vader mocht hij deze duif niet houden. Daar baalde de man uit Zwolle toen van, maar dat werd goedgemaakt op zijn 13e verjaardag. Gerrit: ‘Op mijn verjaardag 30 april 1966 kreeg ik 2 duiven van mijn oom en zo is het uiteindelijk begonnen.’ Een kippenhok werd verbouwd tot duivenhok. ‘Pa was een beetje boos,’ vertelt Gerrit, ’maar een paar jaar later was de boosheid over. In een gemetselde schuur werd door hem een duivenhok gebouwd … eerst 1 afdeling, later 2 en nog later 3 afdelingen. Nu heeft hij 47 vierkante meter duivenhok verspreid in zijn tuin staan. De verschillende hokken zijn onderverdeeld over 9 afdelingen. Voordat het zover kwam is er nog het een en ander veranderd. In 1977 is Gerrit getrouwd. Op het adres waar hij startte woonde hij anderhalf jaar, omdat ze het te klein vonden. Via een ander huis kwamen ze in 1988 op het huidige adres terecht. Er werden hokken neergezet en de duiven worden overgewend. Gerrit: ‘Het overwennen ging goed en vlot. Ik stak een krant in de brand bij de hokken op het oude adres en de duiven wisten niet hoe snel ze naar het nieuwe adres moesten komen. Op Hof en Helmstedt (de Duitse vluchten in die jaren, jvn) vloog ik gelijk vroeg. Vanaf dit adres ben ik gelijk overgestapt naar de marathonvluchten en dat doe ik tot op dit moment met veel plezier.’


 
Stamopbouw
Veel duiven op het hok van Gerrit komen van het soort van Hans en Evert Jan Eijerkamp met veel uit de lijn van de supervlieger en vererver ‘de Black Giant’. Verder zitten er duiven van Arjan Beens Cor de Heijde (via Tiest Van Turnhout, Raamdonksveer, waar Gerrit samenkweek mee heeft gedaan), wijlen Ton Bollebakker (lijn Prinsesje), Piet Heikamp, G.Hamstra en Zoon en Cor Walda, zijn duivenmaatje (uit zijn Engelse duiven). Onze topper uit Zwolle heeft 24 kweekkoppels, waarvan enkele laatjes van 2015, die de goede lijnen bewaken die hij de laatste jaren heeft opgebouwd.
Zijn beste koppel is alsvolgt ontstaan. In 1991 kocht Gerrit een duivin van een collega-liefhebber. Deze duif zette hij op een Van Wanroy-doffer, die duifkampioen was geworden. Uit dit koppel kwam in 1998 een goede duif, die o.a. de 18e nat. St. Vincent won. Deze duif won verder nog 2 knappe prijzen en verdween in het kweekhok. Gerrit zat inmiddels in het fondclub-bestuur met Hans Eijerkamp. Van hem kreeg hij in 2004 een mooie duivin. Samen met de topdoffer van 1998 werd een prima koppel gevormd, die in veel huidige topduiven is terug te vinden. Een goed voorbeeld is een kopvlieger op Bergerac 2007. De Bergerac van Arjan Beens, waar hij zo goed pakte in de nacht en waar het filmpje van op Youtube staat. Op dit filmpje hoor je dat Arjan Gerrit aan de lijn heeft en dat hij ook een duif heeft geklokt. Deze duif komt rechtstreeks uit het eerder genoemde koppel. Met Arjan Beens heeft Gerrit een goede band. Hij heeft van hem het nestsysteem overgenomen. Bij de eerste vlucht met dit systeem won Gerrit gelijk de 12e nationaal Limoges en had hij er 3 bij de eerste 100. Dit systeem is inmiddels verfijnd. Gerrit koppelt inmiddels wat later (eind maart) en na 4 dagen broeden, gaan de vliegduiven tijdelijk op weduwschap.
 
De topduif
Het kampioenschap van de Marathon Noord is gewonnen door één duif … ‘de 804’ van 2011. Deze duif won de 49e St. Vincent in de Marathon Noord (125e nat. in sector 3), de 2e Albi in Marathon Noord (8e nationaal) en de 10e Cahors (29e nationaal). Hierdoor werd ‘de 804’ ook duifkampioen bij de competitie van de Marathon Noord. Opvallend dat de nummer 3 van de competitie, Bas Jansen, ook zijn derde plaats heeft te danken aan één duif. Knappe duiven zijn dat !!! Gerrits ‘804’ komt van vaderskant uit het koppel wat eerder in dit verslag is genoemd, de Topvlieger en -kweker van 1998 met de Eijerkamp-duivin van 2004. De moeder komt van de Belgische topper Roger Verecke. De duivin, die Gerrit heeft van deze Zuiderbuur, komt uit zijn 5e nationaal Pau. Een topper komt uit topduiven, dat zie hier ook bij ‘de 804’ terug.


 
De start van het seizoen en het voeren e.d.
Dit jaar heeft Gerrit 81 duiven gechipt. Eind maart zijn de duiven gekoppeld en na 4 dagen op weduwschap gezet en op deze stand ingespeeld. De winnende duif heeft geen jongen groot gebracht, maar zit nu wel op jongen. Ze gaan wekelijks met de vereniging mee op vrijdag met 1 nacht mand en worden zelden zelf weggebracht. Op de marathonvluchten worden de duiven op het nest gespeeld. De duiven krijgen voer van Havens en Vogro van de Firma de Groot. In het seizoen is dat de Supersportmengeling. De duiven krijgen volle bak. Naast het voer krijgen ze bijproducten gemengd: Allerhande (Koopman-mix van DHP), P40, snoepzaad, grit, roodsteen, hennep, paddy, gepelde haver, vetrijkvoer van Beyers, eivoer en piksteen. Dit mengsel wordt 4 maal per dag in kleine porties verstrekt. In de ochtend, tijdens de middagpauze, in de avond na het vliegen en rond 10 uur nog een keer. Wat na een dag of 3 … 4 over is gaat naar de kwekers of jongen. Als medische begeleiding krijgen de duiven af en toe een geelpil en orni speciaal. Daar moeten de duiven het mee doen en dat blijkt goed te lukken.


 
Tot Slot
‘Ik geniet altijd van mijn duiven,’ vertelt Gerrit, ‘vooral als de duiven allemaal aan het trainen zijn. De omgang met de duiven is mooi … verzorgen is meer dan een blik voer in het hok gooien. Mijn gezin heeft niet veel met de duiven, maar ze vinden het wel leuk. Ik werk veel samen met mijn duivenmaat Cor Walda. Hij helpt me ook als het nodig is bij het inkorven of bij vakanties. Mijn seizoen kon al niet kapot met het 2e Kampioenschap Middaglossing van de Marathon Noord en de duifkampioen in deze competitie. Dat werd snel na Cahors bekend. Daarna kwam ook nog eens de 1e Bergerac en 1e Limoges van de afdeling. Toen bleek 2016 een superjaar te zijn geworden!’ Gerrit nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning, ook namens Mike Freriks en de rest van de hele Marathon Noord-familie.
 
Auteur 
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging