De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Arjan van Gent 07-09-2016

Geplaatst: 7-9-2016

Twee maanden geleden mijn laatste bijdrage. Dus het werd hoog tijd om de weken weer te bundelen voor een weblogbijdrage.

Op de foto mijn werkomgeving van de laatste weken.. het samenstellen van het kampioenenboek van de Marathon Noord. De foto is een kleine sneak preview ! 

Dus de laatste vluchten, selectie en planning voor 2017. Veel leesplezier !

week 28-30

De duiven van Chateauroux zijn prima gekomen. Tegen het dagfondgeweld van Marit en Martijn kunnen die overnachters van mij toch niet op, maar toen de eerste er was had ik er zo 8 in een uur. de negende is ook niet meer gekomen. Jammer van dit mooie rooie duivinnetje. In principe gaan deze duiven door naar de middaglossing Bergerac. Alleen kijken of het qua rui kan of niet.
2 dames ingekorfd voor de ochtendlossing Agen. Dit werd toch wel een slopend weekend. Vrijdagavond tot laat de meldingen en de klep inde gaten gehouden. Ben en An van de Peppel zaten weer ram vroeg en dat was mooi. Ik belde An 5 minuten nadat ze geklokt had en ze was nog van slag. Wat een emotie!
De volgende morgen gewekt door een SMS van Vokko dat hij net een duif gedraaid had. Ook Ed gefeliciteerd met zijn nachtvlieger. Zijn Unikon-Web SMS wekte hem uit zijn slaap. Dus erg vroeg op na een korte nacht van een uur of 4. Maar geen van de twee dames op het apel. Beide aan hun eerste opdracht en beide hebben dus gefaald. Dinsdag is er eentje thuisgekomen. Dus 1 van de 2 weer thuis. 
Het plan is om nu dinsdag in te korven voor Cahors en dan de week erop voor Bergerac.

De jongen zijn naar Asse/Zelik geweest en daar miste ik er totaal 1 van. Dus prima verlopen deze test met de hele afdeling los. Deze zijn nu klaar. Ik heb er nog een paar voor de natoer.. niet veel, ik denk een stuk of 6. 3 laten van vorig jaar en een paar latere jongen. Die moeten nog opgeleerd worden, maar dat gaat wel lukken. Kijken of ik er nog een paar aan de vliegploeg van volgend jaar kan toevoegen.
De jongen in de mand, dus tijd om het hok weer eens schoon te maken. Roosters eruit, alle mest verwijderd en in de groene kliko. De jongen kwamen thuis in een schoon hok. Het is even een klusje, maar dan ben ik er weer een aantal maanden af. Als ik dit gedaan heb, zie ik altijd wel een klein dipje bij de jongen. Net of ze hun milieu wat ze hadden opgebouwd missen. Deze keer vond ik het wel meevallen, ze blijven goed trainen en zien er alert uit.

Bij de kwekers heeft het rode koppel jongen. Dus eindelijk heeft Vale Bob jongen in 2016.

week 31-32

Oude duiven Cahors. 4 stuks ingekorfd. Er stonden er 5 op de planning, maar helaas ging dat niet omdat 1 doffer zijn 5e pen reeds gegooid had en er een flink gat in de vleugel ontstond. Dus de duiven van St.Vincent (2x), een duivin van NPO Bordeaux en een duivin welke naar Agen ZLU geweest is ingekorfd. Na een mooie vroeg duif van Ben en An, (reeds de 4e teletekst dit jaar!) was het wachten. Ik zat lekker buiten een broodje te eten toen ik een duif hoorde landen op de nok. Dochter Vale Bob x duivin Cees van der Laan meldde zich als 14e in het NIC. Duivinnetje kwam snel naar binnen. Haar zus meldde zich de dag erop en haar broer op vrijdag. Dus 3 van de 4 retour. 

Daarna 6 duiven ingekorfd voor Bergerac. 4 jaarlingen, 1 late van 2014 welke dit jaar is opgeleerd en een laatste kans doffer van 2013. Bergerac komt in de boeken als een mooie regelmatige vlucht met in Noord-Holland een mooie winnaar. Frans Glas uit Limmen, uitbater van Le Moulin in Castricum klokte een mooie vroege duif. Het concours sluit zo rond de middag en ik moet wachten tot 14.30 tot de eerste jaarling arriveert. Binnen 70 minuten volgen nog 2 jaarling duivinnen en om 1900 de laatste kans doffer. Dus 3 jaarlingen die geleerd hebben en totaal niet geleden hebben. Helaas zijn de laatste 2 doffers er nog niet.

De natoerduiven heb ik nu twee keer weggehad. het zijn er 5, 3 late jongen van 2015 en 2 latere jongen van 2016. 1 van die van 2016 komt 3 dagen later met roofvogelverwondingen. Dus die is even uitgeschakeld helaas. De andere 4 gaan we gewoon verder mee en kijken of ze door blijven komen.

Bij de kwekers ga ik nog meer de soorten reduceren en meer eenheid creeëren. Ik denk dat dit voor mij beter is. Het nadeel is wel dat ik mij minder kan uitleven op verkopingen.... Maar dat heeft ook voordelen.

Verder is het nestspel mij bevallen. Het scheelt mij veel tijd met de trainingen. Natuurlijk moet ik het her en der wat verfijnen, maar in de basis ben ik tevreden. Ik wil ze volgend jaar later koppelen, meer opletten op het aantal koppels eieren wat er gelegd wordt (gezien de pennenstand) en wellicht bijlichten na de langste dag. Ook wil ik kijken of ik een beter voerpatroon kan vinden, zodat ik ze beter kan opvoeren. ik ga mijn oor eens te luisteren leggen bij goede nestspelers.

Ook ga ik kijken of ik iets meer lucht in mijn jonge duivenhok kan krijgen om de capaciteit van dit hok te vergroten. Het lijkt er nu op dat 25-28 nu de capaciteit is.. en dat wil ik eigenlijk een 5-10 tal omhoog hebben...

Genoeg te puzzelen deze winter!

week 33-34

Bij de kwekers is de selectie gedaan. Ook heb ik er enkele uit het vlieghok verwijderd. Dus dat klusje is weer achter de rug. De planning voor de kwekers is ook al gemaakt. Hopelijk komt alles uit en gaat alles goed. 
Vale Bob heeft met Rode Johanna inmiddels hun tweede ronde (en de laatste) jongen welke ik deze week moet ringen. Het worden wel hele late, maar ja... 
De eerste ronde rode jongen zit nog even apart met drie verkregen jongen van één van de topperformers op de ZLU Dirk Veldhuis. Stamboompjes moeten nog komen, maar ze zien er top uit. Ze waren net even te jong, dus zitten ze even apart om te leren eten en drinken.

De late 4 nog even opgeleerd vanaf Amstelveen, één van mijn werkplekken. 1 kwam de avond voor de inkorving van de eerste natoervlucht thuis dus die is niet meegegaan. Dus met een volle mand van 3 duiven naar Minderhout en daar zijn ze allemaal weer retour van. Wel raar dat nu ook de natoer in groepen gelost wordt... Was dit een vergaderbesluit? 
Vrijdag dus met 4 duiven naar Duffel, of wat de afdeling uit de hoge hoed gaat toveren. Want 160km vliegen met 30 graden is wat te gortig volgens de bestuurders...NU geven ze zuidenwind aan, dus max 2 uurtjes voor de snellen en 3 uurtjes voor de nakomers? Vroeg lossen voor de hitte thuis... De duiven leren er in ieder geval wel van.

Bij de jongen het windbreekgaas weggehaald en vervangen door cm2 gaas. Ik heb het plafond aangepast zodat ik de schuiven meer kan openen. Ik zit nog te denken om de zitjes gemaakt door de bouwer van het hok te slopen en andere zitjes erin te hangen. Dit is iets voor na de vakantie. Daar heb ik de hele winter nog voor.

Ik heb wel nieuw windbreekgaas besteld en ontvangen. Dit is groen en met 10% minder weerstand als het oude.

Verder druk met Marathon Noord, reportages, website en het kampioenenboek. 
Ook hebben we vergaderd over de Marathonavond van 17 maart 2017. Het forum begint vorm te krijgen, de prijzen zijn bekend en de spreker is ook geboekt..

week 35-36

Duffel werd Minderhout en erg warm volgens alle weergoden. De late lekker thuisgehouden en in de week erna 2 keer weggebracht om ze in het ritme te houden. En dus ingekorfd voor Asse-Zelik. 4 stuks ! De drie van Minderhout plus eentje die elke opleer een dag later komt. En deze is dus nu nog steeds niet retour. De andere drie wel. Ik had de jongen een chipring omgegeven die ik nog over had en wel in de klok stond met een andere ring. maar dan kon ik ze in ieder geval electronisch volgen. Asse-Zelik ging laat los en ik was dus niet thuis dat de duiven kwamen. Maar een uur voordat ik weer huiswaarts ging waren er 3 van de 4 weer aanwezig. Ik ben tevreden. Als ze nog een beetje in de veren zitten gaan ze vrijdag naar Quievrain of wat het afdelingsbestuur ervan maakt. Want ja, we hebben een lossingscommissie en een vervoerscommissie maar het bestuur bepaald volgens mij alles.

Ook heeft het NPO bestuur de plannen voor 2017 gepresenteerd via de nieuwsbrief. Een prima initiatief om de conservatieve duivenwereld te veranderen. Een ander vliegschema met her en der wat haken en ogen. 
Bijvoorbeeld voor de Marathon Noord 3x een nationale lossing voor ons gebied, de jonge duiven starten pas begin augustus en geen natoer meer. En dan de nationale jonge duivenvlucht in de derde week van september. Wie komt er dan nog met jonge duiven? Je bent bijna verplicht om later te koppelen en de jongen te verduisteren. En met 4 vluchten pas op 200Km? Als ik het goed bekijk kan ik na 4 weken jonge duiven met vakantie. Anders was dit ongeveer de 3e natoervlucht. 

Verder een strakker lossingsbeleid en wellicht een nieuwe sectorindeling. Men wil kruislossingen voorkomen door loszones te creeëren. Een heel goed idee, want waarom moet afdeling 9 bijvoorbeeld in Duffel lossen? En waarom moet afdeling 10 in Asse-Zelik lossen? Dit soort kruislossingen zijn voor veel jonge duiven en onervaren duiven een crime. Ook wil men graag een Centrale leiding lossingen oprichten. Een soort van verkeerstoren voor de duivensport. Een goed initiatief met een paar snedige zaken zoals loszones en een maximaal aantal lossingen per lossingsplaats. Dit betekent voor in het begin dat afdelingen hun aantal lossingen moeten inperken. Men zal graag willen door maar drie lossingen per losplaats toe te staan, dat alle lossingen snel achter elkaar kunnen zonder lange wachttijden.

Ook betekent dit dat de afdelingen verantwoordelijkheid moeten overdragen aan de verkeerstoren en dat zal voor enkele afdelingen moeilijk zijn. 

En dan als nabrander wordt er terloops vermeld dat er trainingsvluchten moeten worden ingericht voor Noord- Midden en Zuid als Soupes in Hank. Dus men wil af van de mogelijkheid tot inkorven van trainingsduiven met de wedvluchten mee? Of gaat men dan wel de afstand van 400km met 1 nacht toestaan? Want dat is de grootste reden om in hank in te korven. 1 nacht mand en dan 500km krijgen! 

Tevens staat er terloops vermeld dat er geschoven kan worden met het inkorven. Dus als het zaterdag slecht weer wordt, zaterdag inkorven en zondag los. 

Dit gaat wel veel stof doen opwaaien denk ik. Vooral in conservatief duivenland. We hebben het huidige model als sinds de oorlog van 40-45 volgens mij.. en vroeger was alles beter... toch?

In het kweekhok is het rustig. Het laatste koppel jongen ligt bij Vale Bob en Rode Johanna. Plaatjes wederom. Gisteren het kweekhok schoongemaakt en dat was ook weer even geleden. Alles onder de roosters weer weg ! 

Ook heb ik even bekeken hoe ik het jonge duivebnhok wil veranderen. Ik heb een idee gevormd en als het kan zoals ik wil dan komt het goed. Dat gaan we na de Marathon Noord middag regelen. 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord