De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Johnny Hartjes uit Ulft heeft de beste duif op de middaglossing over de laatste drie jaar.

Geplaatst: 13-9-2016

Johnny Hartjes uit Ulft heeft de beste duif op de middaglossing over de laatste drie jaar.

Na de laatste vlucht Cahors konden de punten worden opgeteld. De beste duif over de laatste drie jaar is de blauwband duivin NL 2012-1326389 geworden van de 67 jarige Johnny Hartjes uit Ulft. Hij is inmiddels klaar met  werken en heeft gewerkt in de bouw.  Samen met Mike Freriks togen wij naar de Veldstraat nadat er een afspraak met hem was gemaakt. Kom je bij hem achter thuis dan kun je niet om zijn Duitse langharige herder heen, verder heeft hij een enorme zelfgemaakte vijver die erg mooi is aangelegd, 15 jaar geleden zaten daar enorme koi-karpers in maar nu is het allemaal wat kleiner en rustiger wat er in rond zwemt.. Achter in zijn tuin staat een zelf getimmerd hok van tien meter met daarnaast een klein hok voor de kwekers .
 

Johnny was prima voorbereid en had zes briefjes volgeschreven dus ik denk dat volgend jaar elke winnaar zijn eigen verslag wel kan gaan maken. Ulft ligt in de Gelderse achterhoek gelegen aan de oude IJssel/Strang nabij de Duitse grens. Johnny is lid van P.V. Ons Genoegen in zijn eigen woonplaats waar hij tijdens het vliegseizoen de  attractie prijzen voor elke vlucht regelt.  In de vroege ochtend gaat hij steevast op stap met zijn trouwe viervoeter Zida, hij laat om vijf uur zijn weduwnaars los en vertrekt dan om anderhalf uur de natuur in te gaan. Johnny geniet van alles wat hij onderweg in de natuur tegen komt, hij noemt de natuur zijn passie en dat geeft hem veel rust. Ik ken Johnny al een paar jaartjes en durf te zeggen dat hij een echte mensen mens is, hij kan slecht tegen onrecht , met hem ruzie krijgen kan bijna niet. Zijn motto is: Doe maar normaal en pak je verantwoording als dat nodig is. Als hij terug komt van zijn wandeling dan haalt hij de weduwnaars binnen en verzorgd ze en laat daarna de nestduiven los.

Dit seizoen is hij gestart met 16 doffers op weduwschap en 6 nestkoppels. Over de verliezen dit jaar was Johnny ontevreden, ook het weer heeft hier veel mee te maken gehad. Dit voorjaar zijn de duiven geënt tegen paratyfus en enkele weken later tegen paramyxo. Johnny laat een paar maal per jaar de mest onderzoeken bij een Duitse dierenarts en weet dan ook hoe de vlag er bij hangt. In de winter krijgen de duiven knoflook. In het seizoen als het er toe doet krijgen de duiven water uit een kleine waterbak die hij soms wel drie keer per dag moet vullen. Duiven die van de lange vluchten terug komen gaan altijd eerst een paar dagen in een apart schap dus zeker niet tussen de rest. De duiven krijgen het beste vol vette fond voer van diverse merken, aangevuld met duyvis ongezouten pinda’s .Bij thuiskomst worden de duiven ontsmet met B.S. en over het voer gaat dan druiven suiker. Twee dagen na thuiskomst krijgen de duiven zelfgemaakte thee van brandneteltoppen die hij vers plukt in het voorjaar. Het duivenbestand dat bij Johnny  zit komt van Jellema die ze haalden in 2004 in Steggerda , verder zitten er Cor de Heijde duiven via Arno Jansen uit ‘s-Heerenberg. Ook heeft Johnny duiven van From Jansen en Co uit Bavel. De laatste versterking komt van Henri Hoeks uit de blauwe Vanoppen lijn. Dit jaar heeft Johnny meegedaan aan beide disciplines bij SMN, op zowel de middag als ochtend lossing. Op Marseille pakte hij beide getekende duiven en een op Perpignan. Helaas op Barcelona een mee maar helaas te laat.

De blauwe winnares NL 2012-1326 389 komt uit de zwarte pater 06-1857772  maal een Jellema duivin 04-1369335.
De vader “de zwarte pater” heeft Peter Wanders gevangen in het klooster  tijdens een verbouwing in ‘s-Heerenberg, de duif was van Arno Jansen die tweehonderd meter verder woont. Johnny heeft hem toen opgehaald en op de Jellema duivin gezet. De doffer was door de zwerftijd minder sterk en omdat de moeder van de 389 niet meer legde zijn deze duiven er helaas niet meer.      
De laatste drie jaar hebben we acht  vluchten gehad en de 389 won maar liefst zeven prijzen.

2016                             2015                            2014

39e     St.Vincent        94e    St.Vincent        32e    St.Vincent
150e    Albi                 105e    Bergerac        39e    Cahors
26e    Cahors

Johnny heeft een hoge pet op van Marathon Noord en is dan ook al jaren fan van onze stichting. Waar we het  feest ook geven hij is er altijd bij, Johnny bedankt voor jullie gastvrijheid en het was weer gezellig.
Tot zaterdag 22 Oktober in Doetinchem op het hoogste podium

Auteur
Patrick Sticker

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord