De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jay Lissenberg, Utrecht, wint Cahors in de competitie van de Marathon Noord

Geplaatst: 26-8-2016

Jay Lissenberg, Utrecht, wint Cahors in de competitie van de Marathon Noord
 
De laatste sectorvlucht van sector 3 was Cahors. Dat was in het laatste weekend van juli. In sector 3 ging de overwinning naar Utrecht. De gelukkige liefhebber was Jay Lissenberg. Deze liefhebber had in het voorseizoen nog een brand in zijn wachthok en kweekhok gehad. Een trieste bedoeling, maar zijn vliegploeg drukte deze ellende snel naar de achtergrond, want Jay kreeg een prima seizoen. In het weekend dat hij Cahors won, zat hij ook 25e en 26e nationaal Perpignan. De week ervoor speelde hij de 4e nationaal Narbonne. En eerder in het seizoen had hij nog twee vluchten met steenvroege duiven. Aan kopduiven geen gebrek bij deze jonge topliefhebber.
 
Marathon Noord
Zoals de meesten van u al weten tellen voor de Marathon Noord alleen de twee bovenste van de lijst. Naast de nationale overwinning in sector 3 was Jay ook de winnaar in de competitie van Marathon Noord. Hij won voor Johanna de Groot en Anna Wolff. Op plaats 50 was Benschop uit Zoeterwoude de eerste liefhebber die zijn 2e aangewezen duif pakte. De uitslag:

  1. Jay Lissenberg, Utrecht
  2. Johanna de Groot, Vroomshoop
  3. Anna Wolff, Wezep
  4. Toon van Vliet, Aarlanderveen
  5. H. Gerritsen, Woerden
  6. A. Benschop, Zoeterwoude
  7. Joh. Hopman en zn, Noardburgum
  8. Ben van Holland en zn, Ede
  9. Geert Tiemes, Didam
  10. G.J. van Vilsteren, Zwolle

 
De liefhebber
Jay Lissenberg uit Utrecht is een jonge liefhebber van 29 jaar. Zijn eerste stappen als zelfstandig duivenliefhebber zette hij in 2001. Zijn voorganger is zijn vader Johan, die ook vanaf zijn jonge jaren duiven heeft. De familie Lissenberg is goed vertegenwoordigd in de duivensport in het Utrechtse. Johan is nog steeds zijn steun en toeverlaat. Jay zit voor zijn werk in de boomverzorging. De liefde voor de natuur kan hij zo mooi in zijn werk en hobby kwijt. In zijn beginjaren speelde Jay de programmavluchten, maar al snel kwam de overschakeling naar de grote fond. Hij kreeg voor zijn verjaardag twee duifjes van Harry Brakelé uit Maarssen. Harry was toen een groot kampioen in Utrecht en Omgeving, maar ook landelijk. Hij was in het begin van deze eeuw zelfs kampioen van Marathon Noord. ‘De 647’ van 2002 was één van de duifjes van Harry en dat werd uiteindelijk de stamduif van het hok van Jay. De duifjes van Harry vlogen direct kop op de marathonvluchten. De liefde voor deze vluchten was geboren. Zijn  marathonduiven van nu, 2016, hebben de beschikken over
13 meter hok. Een hok van 8,5 meter voor de oude vliegduiven en een hok van 2,5 meter voor de kweekduiven en 2 meter voor de jongen.
 
De winnende duif
Het verhaal omtrent de winnende duif van Cahors is bijzonder. Ze had vorig jaar een 205e nat. Orange gevlogen in sector 3 tegen ruim 5.000 duiven en dit jaar de 620e nationaal Agen tegen ruim 6.000 duiven en op deze laatste vlucht viel ze toen in de nacht. Omdat ze laat in de avond, in het schemer, van Agen thuis kwam, was het de bedoeling om haar te spelen op Perpignan.
Toen Jay in IJsselstein in het lokaal kwam, miste hij ‘de 592’. Hij was haar vergeten in de mand te doen, terwijl hij haar wel in de hand had gehad. Jay heeft haar toen weer losgelaten en vervolgens de andere duiven gepakt. Uiteindelijk was hij er van overtuigd dat ze wel in de mand zat en is richting IJsselstein gaan rijden. Toen onze topper erachter kwam, dat hij ‘de 592’ vergeten was, heeft hij Gijs Steinman gebeld of hij de duif wilde oppikken bij het hok. Pa Johan zou haar wel uit het hok halen. Echter Johan had er geen zin, want hij zat op een verjaardag. ‘Die duif kan morgen ook mee naar Cahors,’ zei hij. Hij zat namelijk lekker te kletsen op die verjaardag en wilde de gezelligheid niet doorbreken. Op deze manier ging ‘de 592’ niet naar Perpignan maar een dag later naar Cahors. Als de nummer twee van nationaal Cahors dit nu leest …… De winnende duivin komt uit een zoon van ‘De Blauwe Brouwers’, die bij Jay’s plaatsgenoten Poelstra en znn zit. ‘De Blauwe Brouwers’ stond op een goede kweekduivin, een kleinkind van de Olieman. De moeder van de winnende duif is een ingeteelde naar de goede kweekduivin van Harry Brakelé. Deze duivin van 2002 staat vermeld in het inleidende verhaal over Jay als liefhebber. Dit topkwekertje stond op haar eigen zoon toen de moeder van de Cahors-winnaar eruit kwam. De vader van die zoon is de eerste stamvader van het hok van Jay, de Rooie Theelen van Jaap van Alphen. De ingeteelde zoon is uiteindelijk de doffer van het stamkoppel geworden en zijn moeder de duivin van het basiskoppel … een inteeltkoppel dus naar een topduivin.

 
2016
Begin januari van dit jaar moesten de hokken van Jay meer dan 100 meter verplaatst worden richting de spoorlijn. Het landje waar de hokken stonden en nu nog staan werd opgeknapt en dat moet een soort wandelpark worden. De verhuizing van de hokken verliep snel en goed, maar toen de duiven weer losgingen, bleek het niet zo makkelijk te zijn. De duiven bleven cirkelen waren de hokken stonden, ze vielen daar ook en de duiven gingen zitten op het Rietveld College (een school nabij het landje). Sommige duiven bleven bijna een week buiten. De oude duiven gaan nu nog regelmatig op de school zitten en vallen nog steeds op de plek waar het hok eerst stond. Later in het seizoen leken de prestaties er niet onder te leiden. Toen het vliegseizoen net een aantal weken was begonnen (1 juni), overkwam Jay en Johan een complete ramp. Het kweekhok en het wachthok, tevens schuurtje, stond in de brand. Het wachthok en het kweekhok gingen geheel verloren. De hele ronde jongen van dat moment was verloren en een aantal kwekers ook. De mensen van de dierenambulance hebben een 25 kwekers teruggebracht die uit het brandende hok zijn gehaald en ook een aantal oud vliegers van het kweekhok zijn teruggekomen. De rotzooi is zo snel mogelijk opgeruimd. Er is zo snel mogelijk begonnen me het bouwen van een nieuw schuurtje, tevens wachthok en er is een nieuw kweekhokje getimmerd. En zo zijn ze vol goede moed verder gegaan. De vliegduiven lijken er niet onder geleden te hebben, want die kwamen op een enkele vlucht na goed naar huis.
 
Tot Slot
Jay en ook Johan we willen jullie nogmaals feliciteren met jullie sectoroverwinning op Cahors, maar ook jullie mooie overwinning in de Marathon Noord. Mike en ik vonden het heel gezellig melken bij jullie. We hebben genoten !!! Tot ziens in Doetinchem eind oktober !!!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging