De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Harry Hendriks, Vinkeveen wint Criterium der Azen ochtendlossing en de Supercup Marathon Noord!

Geplaatst: 29-8-2016

Harry Hendriks, Vinkeveen wint Criterium der Azen ochtendlossing en de Supercup Marathon Noord!

Voordat we beginnen met de reportage over Harry Hendriks leg ik uit wat deze twee kampioenschappen betekenen.
Criterium der Azen is de het totaal van de punten van de eerste en tweede getekende op de drie vluchten van in dit geval de ochtendlossing.
De Supercup gaat over het pakken van de 1e en 2e getekende op alle 6 van de Marathon Noord vluchten. De punten tellen dus pas als beide getekende gepakt worden.


Harry Hendriks, Vinkeveen
Toen René contact opnam en hem feliciteerde met de kampioenschappen was hij verrast. Ook werd even vermeld dat wij wel laarzen mee moesten nemen….
Harry, een midden 50-er die al in 1990 is begonnen op de overnachtvluchten. Er waren reeds overnachtduiven op de hokken, maar in 1990 is helemaal overgeschakeld. Het oude soort is van Wanroy en Gebroeders Kuijpers via de gekende combinatie Deurwaarder-Pronk. Hij heeft ook nog een tijd samen gepseeld met zijn vader, maar na diens overlijden is hij weer alleen verder gegaan. In de loop der jaren zijn er wel duiven bijgekomen van onder andere Verweij-de Haan, Richard van den Berg en in 2013 een ronde eieren van Tim Hage, welke zijn uitgebroed en op het kweekhok geplaatst.
Harry is facilitair manager bij één van de grootste verpleeghuizen van Nederland. Dus een drukke baan in combinatie met de duivensport. Dagen van 10, 11 uur zijn geen uitzondering en daarna ontspanning op en bij de hokken.
Na een kop koffie zijn we op weg gegaan naar de hokken. 1200 meter lopen, waarvan de laatste 500 meter door het veld.  Er loopt een pad van een tegel breed, maar dat pad is al een beetje weggezakt.

Na de schapen gepasseerd te zijn komen we dan bij de hokken. Een prachtige plek midden in de natuur. Er is elektriciteit aanwezig, geen stromend water. De radio staat aan en dat geeft een beetje geluid midden in de natuur.  Alles moet dus worden aangeleverd. Zomer en winter, voer en water. Voor het inkorven moeten de duiven worden vervoerd voor een meter of 700 op een kruiwagen of anders.  In het vluchtseizoen 2x per dag en in de winter 1x per dag naar de duiven.  
De duiven zitten op doelmatige hokken. De vliegers op een hok van 7 en 3 meter en de jongen op een hok van 3,5 – 4 meter. Dan is er nog een kweekhok van een meter of 6-7. Op de grond een strobed van een 20-25 cm. Dit wordt in de winter vervangen. Er wordt nest gespeeld. Er wordt gekoppeld eind maart. Van de vliegers worden bijna geen jongen gekweekt. Bijna alle jongen komen van de kwekers. Deze worden uitgewend precies in de periode dat de eenden, zwanen en ganzen jongen hebben. Daardoor heeft Harry minder last van de roofvogels in deze periode. De duiven worden regelmatig bij de duivenarts in Kockengen gecontroleerd en Harry heeft reeds 2 jaar niet gekuurd tegen het geel. De duiven krijgen wel een tweetal dagen voor de vlucht een BS pil. Verder zo weinig mogelijk en de controles zeggen voldoende.
De jongen krijgen alleen de natoervluchten en als jaarling veel afdelingsvluchten en dan een overnacht. In 2016 was dit door de ingekorte en afgelaste vluchten Cahors.

Criterium der Azen
Harry is de enige in 2016 die bij Marathon Noord zijn 1e en 2e getekende pakt op alle ochtendlossingen. 5 verschillende duiven hebben bijgedragen aan dit kampioenschap. De 2011-1584132 pakt twee prijzen, namelijk van Marseille en Perpignan.
Deze duivin is genaamd Miss Leeuwarden en niet voor niets. In 2014 werd deze duivin ingekorfd op Pau en in Leeuwarden opgevangen. De duivin is door de opvanger gelost in Utrecht en zo kwam ze weer thuis. Daarna werd de duivin ingekorfd voor Perpignan. Harry had net zijn eerste duif geklokt (194e nat)  en werd hij gebeld door diezelfde liefhebber uit Leeuwarden. De 132 was daar binnengelopen met de jonge duiven mee. De duivin weer in Vinkeveen teruggekomen en dit jaar 3 maal ingekorfd. Met Pau was het zijn tweede duif. En dan natuurlijk op Marseille en Perpignan. Een klein fel duivinnetje vol met spieren, veel pluim en met een prachtig fondoog. We kunnen wel zeggen dat in 2016 haar kompas weer goed stond!

Bij de Criterium de Azen is de nummer 2 in het klassement Ben van Kempen uit Ter Aar, die zijn tweede getekende miste op Barcelona. Nummer 3 H.W. Bransen uit Putten miste zijn eerste getekende op Marseille.
Supercup Marathon Noord.
Voor de supercup pakt Harry dus op de ochtendlossingen 3x zijn 1e en 2e getekende.
Barcelona plaatsen 44 en 127, Marseille plaatsen 5 en 8, Perpignan plaatsen 36 en 62.
 Op de middaglossing doet hij dit alleen van Cahors met de plaatsen 36 en 74.  Op St.Vincent wordt alleen zijn 1e getekende geklasseerd en op Albi had Harry niet mee. Op St.Vincent en Cahors pakt hij dezelfde duif als 1e getekende, de 4-1819475.
De concurrentie voor de Supercup kwam van Johnny Hartjes uit Ulft, die juist op de Middaglossing zijn getekenden pakte en op de ochtend alleen op Marseille. Derde werd Combinatie Steenbeek en Zn uit de Bilt die ook op de middaglossing de getekende pakten en ook op Perpignan.
Epiloog
René en ik zijn al bij diverse liefhebbers op de hokken geweest, maar dit is wel heel bijzonder duiven houden. Ten eerste moet je het duivenspel wel heel leuk vinden om elke dag 1 of 2 keer naar de hokken te gaan. Dus ook in  het voorjaar en in de herfst en winter met regen, wind, sneeuw en vorst. Water aanvoeren, voldoende voer in voorraad hebben. Gelukkig heeft hij weinig last van muizen, ratten en andere ongedierte. Roofvogels wel, maar dat kan haast niet anders zo midden in de natuur.
Duiven houden midden in de natuur en met de natuur op een zo’n natuurlijk mogelijke wijze.  Echte fondduiven met karakter en de wil om de eerste dag thuis te geraken of in ieder geval zo ver mogelijk te komen. Het mooiste vind Harry de aankomsten in de avond.

Nadat de duiven verzorgd zijn, de gang weer richting huis en haard. Wij dus ook na het bezoek aan de hokken.  
Harry, het zal een eer zijn je te huldigen op 22 oktober aanstaande. En voor de andere deelnemers aan Marathon Noord: een bon van Harry zit in de verloting !
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 26 oktober 2024
Feestmiddag en Kampioenenhuldiging 2024
Lees meer >