De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Toon van Vliet, 1e kampioen middaglossing Marathon Noord

Geplaatst: 24-8-2016

Toon van Vliet, 1e kampioen middaglossing Marathon Noord
 
Het is maandagavond en ik rij, samen met onze voorzitter Cees Selhorst, richting een dorp waar zelfs Cees nog nooit van heeft gehoord: Aarlanderveen. Toch is Aarlanderveen niet helemaal onbekend, want in en om dit kleine dorp staat de laatste nog werkende molenviergang van Nederland. Maar Aarlanderveen is ook de woonplaats van de winnaar van Marathon Noord middag lossingen: Toon van Vliet

 
En wat het mooie is aan dit verhaal, we hebben hier niet te maken met een mega melker, maar met een echt kleine liefhebber met een hokje van slechts 4,5 meter. Dit wil niet zeggen dat je als kleine liefhebber weinig werk hebt als je in de top van de uitslag terecht wilt komen. Hij steekt er dan ook samen met dochter Nikita heel veel uurtjes in. Dat zal verderop in dit verhaal wel blijken.
 
Toon is het seizoen begonnen met 10 koppels oude duiven, maar ten tijde van St. Vincent waren er nog 8 koppels aanwezig. Maar vanaf toen begon er een vliegseizoen waar iedereen alleen maar van kan dromen.
 
Op St. Vincent draait Toon zijn 2e getekende om 12.33.35. Wat dan ook nog wel even gezegd mag worden is dat dit Toon zijn derde duif is. En weet je wat nog mooier is, dat zijn 1e getekende een paar seconde later op de spoetnik valt en om 12.33.59 wordt geklokt.
 
Zijn eerste duif klokt hij om 11.47.49 en zijn tweede om 12.02.47 en deze twee duiven zijn beide vroeg genoeg om op teletekst te verschijnen. Aan prijs 36 nationaal heeft Toon er 4 van de zes thuis. Werkelijk een droom uitslag die we allemaal wel een keer mee willen maken.
 
Dan is daar de vlucht Albi.
Toon heeft er weer 6 mee en draait er net als op St. Vincent  5 in de prijzen. Maar wat mooier is, hij draait nog vroeger dan op St. Vincent. Hij klokt om 10.54.22 zijn 2e getekende en dat is goed voor de 7e plek bij Marathon Noord. Maar wat ook schitterend is, is dat deze duif de 3e nationaal Sector 2 speelt, dus wederom teletekst.
 
Toen kwam de laatste vlucht Cahors.
Toon was alleen maar heel bang dat het dit keer mis zou gaan, want hij wist dat hij er heel goed voor stond en heeft vanaf toen elke dag zijn duiven mee naar zijn werk genomen om ze aan de gang te houden. Nou dat heeft geholpen hoor, want op Cahors heeft hij er 9 mee en draait er 7 in de prijzen. Om 7.33.00 klokt hij zijn 2e getekende en klasseert zich op plek 4 bij Marathon Noord. Daar kon niemand aan tippen dus was het kampioenschap bij “De Marathon Noord” wel veilig.
 
Toon maakt dan toch nog even een geintje door te zeggen: “SHIT WEER GEEN TELETEKST” (11e nationaal is geen teletekst). En dit was dus ook de tweede keer dat er net geen teletekst gevlogen werd, want de eerste Bordeaux staat Toon ook al op de 11e plek nationaal.
Geintje uiteraard, want Toon is veel te sympathiek om er zo over te denken. Hij is maar wat blij met al deze geweldige resultaten.
 
De duiven die het kampioenschap binnen Marathon Noord hebben verdiend zijn de volgende.
 
St Vincent        14-1084371     30e  2e getekende.
11-1771478     31e  1e getekende.
 
Albi                  11-1770958      7e   2e getekende.
 
Cahors             11-1770958      4e   2e getekende.
 
In dit rijtje valt meteen de duif 11-1770958 op. Twee keer op rij weet hij zich in het snuitje van de uitslag te nestelen. Deze schitterende kras doffer draagt de naam  “DER PANTSERWAGEN”. Deze naam heeft hij overgehouden aan het feit dat hij in 2014 de weg een keer goed kwijt is geweest en Toon hem in Duitsland is wezen halen. Vanaf toen kreeg hij deze naam van Toon als groot wielerfanaat  en werd vernoemt naar de Duitse wielrenner Tony Martin die der pantserwagen wordt genoemd. Iedereen droomt ervan om een keer zo’n duif op het hok te hebben. De duif is afkomstig van het soort van Vincent Vork. En dan hebben we meteen de grote mentor en inspirator van Toon te pakken. Het is Vincent geweest die destijds Toon heeft geadviseerd om fond te gaan spelen.
Toon heeft elders nog een kweekhokje waar 7 koppels in zitten, waarvan 4 koppels van Vincent. Als Toon iets niet weet kan hij altijd bij Vincent terecht voor goede raad.
 
Dan is er eigenlijk nog een duif die het verdiend genoemd te worden. Want Toon heeft nog zo´n droom duif op het hok. Dat is de duivin met het ringnummer 14-1084365 en de naam “PIKACHU” draagt. Deze duivin komt ook uit een duif van Vincent Vork maal een duif van Jaap v.d. Velden. Ook geen verkeerde afkomst zou ik zo zeggen.
Deze duivin was op St. Vincent Toon zijn eerste duif en stond op de 5e plek op teletekst.
Maar later op Agen was zij weer de eerste die zich op het hok meldde en toen was deze prestatie ook weer goed voor de 28e nationaal. Twee zulke geweldige duiven op een hokje van 4,5 meter. Zowaar kunnen we hier qua prestaties spreken van een zeer groot hok. Als je ook ziet hoeveel tijd er hier aan de duiven word besteed moet het ook wel een groot hok zijn.
 
Als we praten over het voorbereiden naar de vlucht toe verteld Toon dat hij de duiven zeer laat van elkaar scheid. Dan worden de duiven vanaf half mei in 3 ploegen gekoppeld.  PARDON!!!!! 10 koppels duiven en dan zeggen in 3 ploegen?
Daar komt het beroep van Toon duidelijk naar voren, want hij is namelijk planner van beroep. Bij Toon is dan ook alles goed gepland, maar hij moet toegeven dat er gedurende het seizoen de planning zo hier en daar moet bij stellen.
 
Het medische plaatje is hier niet erg indrukwekkend. Alleen op de eerste eieren een geel kuur en als er een duif is die er niet zo lekker voor zit krijgt hij een geel pil.
Ook word v.d. Sluis een paar keer bezocht, maar dat loopt meestal met een sisser af.
 
Het hok van 4,5 meter bestaat uit drie afdelingen en is qua verluchting op advies van Dik Duindam van de nodige verluchting voorzien. Links zitten de tien koppels oude vliegduiven,
rechts zitten de jaarlingen en in het midden de jongen die in hun geboorte jaar niet worden ingespeeld. Daarom moeten ze als jaarling nog veel leren en doen dus nog niet met de grote vluchten mee. Verder kom je hier helemaal geen gekke dingen tegen. Dus geen poespas, maar gewoon goede duiven op een goed hok.
 
We waren op bezoek bij een liefhebber die heel gedreven met een paar duiven geweldig weet te spelen. Al zegt hij zelf dat je gek moet zijn om duivenmelker te worden. Het is een ongeneselijk virus waar je nooit meer vanaf komt. Nou als je zo speelt hoef je je er niet voor te schamen.
 
Toon, we gaan voor jou en Nikita het Wilhelmus spelen op 22 oktober. Iets waarvan je zelf al hebt gezegd dat dan de rillingen  over je hele lichaam zullen lopen.
Dus tot op de feestmiddag in Doetinchem.
 
John van Klink
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging