De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Nico Volkens, Bergen NH wint Perpignan 2016

Geplaatst: 4-8-2016

Nico Volkens, Bergen NH wint Perpignan 2016 Marathon Noord.

Op bezoek bij één van de grondleggers van de Noord-Hollandse fondduif.  Het Bonte Koppel, 100 x 010 en de Theelenduiven zijn de pijlers van deze kolonie. Ook in 2016 is dit nog steeds zo! Ook bij anderen! 1e internationaal Pau 2016 bij Kees Droog en 1e internationaal Perpignan bij Mevlut Tekin zijn slechts twee voorbeelden van 2016 waar de duiven van Nico Volkens een (grote) rol spelen.

De liefhebber Nico Volkens
Nico Volkens woont in het mooie Bergen in Noord-Holland vlak bij de kust. Afstand op Perpignan 1125 km. Normaal gesproken korft hij alleen nog in op de ZLU vluchten, de NPO vluchten laat hij links liggen. Tegenwoordig doet hij met enkele dagfondduiven mee op de dagfondvluchten en baarde hij opzien door met de Toby kopprijzen te pakken en ook Chateauroux te winnen in Noord-Holland. En in 2016 staat hij ook weer bovenaan in zijn rayon met nog 1 vlucht te gaan op de dagfond.

De duif en de aankomst
De 12-1475369, de 1e getekende, werd geklokt op 05.55.21.  In 2014 156e nationaal Perpignan, in 2015 55e nationaal St.Vincent ZLU. In 2016 Goed op tijd van Pau (496e Nationaal) en dus nu de 4e nationaal.
De blauwe doffer is ingekorfd op een graanjong en is geheel van het eigen soort.
De doffer is samen met zijn hokgenoten gekoppeld begin April. Deze datum is gekozen om de duiven optimaal op stand te hebben voor Barcelona, want dat is de vlucht waar het voor Nico om draait. Na een jong groot gebracht te hebben, ingekorfd op eieren voor Pau en op Perpignan dus op een graanjong.
Nico heeft geen internet en wordt dus door anderen op de hoogte gehouden over de vroege aankomsten. Hij wist dat er in Zuid-Nederland reeds duiven waren gevallen op de vrijdagavond. Maar Nico is niet iemand die ‘smorgens vroeg in de tuin gaat zitten om op zijn duiven te wachten en sinds Unikon de SMS functie in de ban heeft gedaan, kan hij hier ook geen gebruik meer van maken. Dus de wekker werd op 05.00 uur gezet en er werd naar buiten gekeken. Geen duif, dus de wekker op 06.00 uur. Toen zag hij de duif zitten op de klep en heeft de gummi even over zes gedraaid en de duif gemeld bij de Zeeuwse Amsterdammer Frits. Voor 2017 is Nico van plan om toch Unikon-Web te installeren, want op deze manier kan het hem wel eens een nationale kopprijs kosten.

Accomodatie
Deze is nog steeds hetzelfde als in de jaren 90. Een vlieghok van een meter of 4, jonge duivenhokje en een kweekhokje. Het is en blijft verbazingwekkend dat er op een dergelijk kleine accommodatie zo hard gespeeld kan worden op de uitgekozen vluchten.
Ook vanwege deze accommodatie heeft hij specifiek gekozen voor de ZLU vluchten. Natuurlijk is er in de jaren 90-00 wel gespeeld op deze vluchten, maar later is de keuze gemaakt voor de ZLU. De duiven kunnen en worden lang worden doorgespeeld. Duiven van 2009,10 en 11 zijn geen uitzondering in de vliegploeg.

Man van de natuur
Naast de verplichte paramixo enting en de standaard geelkuur op het eerste koppel eieren doet Nico niet veel met medicijnen. Duiven die terug komen van de vlucht krijgen een geelpil en er wordt regelmatig voor de inkorving BS gebruikt. Verder veel knoflook in en om het hok tegen de luis (onder de broedpan in het broedhok een teen knoflook uitsmeren) en muggen (regelmatig een knoflookbol stuk trappen op de vloer). Dus geen schema’s van medicijngebruik! Door weinig vreemde duiven in te passen kan hij vertrouwen op de natuurlijke gezondheid van zijn stam.
Bij terugkomst zit er een mix van Honing, Salie, Weegbree en Thijm in de drinkbak. Ook dit wordt al jaren gedaan.

Voorbereiding
De duiven worden gewoon ingespeeld met de afdeling. Voorkeur is natuurlijk 1 nacht mand gezien het nestspel. Er wordt niet bij andere afdelingen ingekorfd of bijvoorbeeld naar Hank gereden om in te korven voor Soupes. Hij ziet daar gewoon het nut niet van in. Hij wil wel graag de duiven aan de gang houden en snapt liefhebbers die ze wekelijks een 100 km lappen met een gezamenlijk karretje. 

Epiloog
We waren op bezoek bij een nuchtere topliefhebber. Wij hopen Nico te kunnen huldigen in Doetinchem op 22 oktober. In ieder geval hebben we bon voor een laat jong geschonken gekregen voor de inmiddels beroemde lotenverkoop!.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging