De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord

Weblog Cees Selhorst 30-07-2016

Geplaatst: 30-7-2016

Op de vingers getikt
 
Afgelopen woensdag 27 juli werd ik door onze webmaster op de vingers getikt, waarom ik de laatste tijd geen blog had geschreven. Als nieuwkomer in het bestuur had ik de gedachte dat de vluchten met de daaraan gekoppelde verslagen van de overwinnaars voorrang verdienden. Daarom nu vlak voor ik met mijn vrouw voor een paar dagen afreis naar Klimmen (ja dat bestaat echt in Zuid Limburg) nog even een berichtje van mij. Wij zijn helemaal geen reislustige mensen, maar nu onze zoon samen zijn vriendin en hun kinderen op 2 kilometer afstand hun tent hebben opgeslagen op de nabijgelegen camping, is de afstand voor hem geen beletsel om onze duiven voor een paar dagen te voorzien van eten en drinken.
 
Ik heb zojuist gezien dat de afsluitende morgenlossing vanuit Perpignan om 7.15 uur gelost is en dat de laatste middaglossing vanuit Cahors om 14.00 uur een goed vertrek hadden. De vlieglijn ziet er op de site vliegweervoorduiven.nl goed uit dus naar het zich laat aanzien krijgen we toch nog een mooie afsluiting van een wispelturig jaar wat betreft de lossingen. De lossingverantwoordelijken hebben net als de duiven een moeilijk jaar achter de rug en hopelijk worden augustus en september nog prachtige maanden met vooral in het weekeinde standvastig weer zonder al te veel depressies. Dat onze “reis” toch weer met de duiven te maken heeft zal degene die ons kennen wel niet verbazen. Zelf heb ik door onvoorziene omstandigheden niet kunnen spelen met de duiven, reden om de door mij gekweekte jongen te gunnen aan een paar collega liefhebbers. Kunnen zij de door mij gekweekte jongen uittesten zodat ik er volgend jaar meer van weet dan nu het geval is. Eén van die liefhebbers woont in Zuid-Limburg vandaar nu onze reis naar Klimmen. Wij hebben een heerlijk hotel geboekt en gaan een paar dagen gezellig bijpraten met een paar liefhebbers en hun dames waar wij eigenlijk veel te weinig komen. Dat er dan ook nog goed voor de inwendige mens gezorgd gaat worden mag u van mij aannemen. Drie dagen aaneen na het ontbijt de dag beginnen met koffie met heerlijke vlaai, wie wil dat nu niet?
 
Een heftig seizoen is het dit jaar zeker geweest. Veel vluchten werden uitgesteld en enkelen werden zelfs geschrapt omdat op korte afstanden verantwoord lossen niet tot de mogelijkheden behoorde. Het lijkt elk jaar wel heftiger te worden hoor ik met de regelmaat van de klok. Dat het zo lijkt is zeker waar, maar komt dat niet omdat wij als duivenliefhebbers er voor dit soort zaken veelal een kort geheugen op na houden? Als er straks in de komende wintermaanden weer voorstellen gaan komen om de vluchtprogramma’s in te korten, dan wil geen enkele organisatie voor de grote fond dat, terwijl het gros van de deelnemende liefhebbers vanwege de vele vluchten snakken naar het einde. Dat hebben de oprichters van de SMN bij de start in 1974 goed ingeschat. Beperk het aantal vluchten en het aantal deelnemende duiven en succes is verzekerd. In dezelfde lijn is daar in 2002 de competitie met de morgenlossing bijgekomen en ook die formule is meer dan geslaagd te noemen. Het aantal deelnemers bij Marathon Noord is ook enigszins variabel, maar van een echte terugloop is geen sprake. Welke liefhebber van de grote fond heeft geen drie of vier duiven, waar hij of zij om de 3 weken een keuze uit kan maken om die te spelen op de middag- of morgenlossing? Heb je er meer dan kan je je inschrijven voor beide disciplines.
 
Als je als organisatie een spannende competitie wilt bewerkstelligen, is dat alleen mogelijk als er veel deelnemers zijn. Een competitie waar 95% van de liefhebbers niet voldoende duiven voor heeft is een onderonsje voor de overige 5%. Is het dan raar dat voor de huldigingen van deze competities steeds minder liefhebbers uit hun stoel komen, ondanks dat wij steeds meer “mobiel” zijn geworden? Ik denk met weemoed nog terug naar de tijd dat mijn toenmalige vereniging elk jaar een bus charterde naar de huldiging van de afdeling. Oergezellig was het, vooraf, tijdens de huldiging waar ook bij een klein casino nog een gokje gewaagd kon worden en zeker nadien op de terugreis. Nu de meeste liefhebbers beschikken over eigen vervoer, is ook daar flink de klad in gekomen. Gelukkig zien wij bij de huldiging van de SMN steeds meer liefhebbers die gezamenlijk naar de Kruisberg in Doetinchem komen. Met één BOB kunnen drie of vier liefhebbers een gezellige huldiging bijwonen die niet van begin tot einde staat vol gepland. Er is tijd en ruimte genoeg om gezellig een praatje te maken zonder overstemd te worden door galmende muziek. Kom je samen met je vrouw of vriendin, ook voor hen is er elk jaar wat anders te doen, dan is er zelfs ook een beperkte mogelijkheid om ter plekke te overnachten. Is de Kruisberg volgeboekt, dan zijn er meerdere hotels op korte afstand beschikbaar om daar te overnachten. Zet daarom alvast 22 oktober 2016 in uw agenda en u zult er geen spijt van krijgen.        
 
Dat ik nu meer “vrije tijd” had dan gepland was dat de reden voor een paar leden van mijn vereniging om mij te vragen om weer net als een tiental jaren terug weer eens wat te gaan schrijven over onze liefhebberij. Ik weet het ik ben altijd kritisch geweest en dat zal ik altijd wel blijven, maar nu het uur U is aangebroken en het nieuwe NPO-bestuur in mijn optie positief actief is om de bakens te verzetten, waarom dan  niet proberen hen en andere bestuurders de hand te reiken door positief kritisch te zijn? De grote verliezen met de jonge duiven, gelukkig niet bij ons maar wel bij meer landinwaarts gelegen afdelingen, is een eerste bron van inspiratie geweest. Waarom zijn er sinds jaar en dag zoveel verliezen, terwijl dat “vroeger” (bij de intrede van de eerste generatie duivencontainers) nagenoeg nooit voor kwam? Ik heb er zo mijn gedachten over en die heb ik via de site van mijn vereniging “PV de Voorhouter” van afdeling 5 naar buiten gebracht. Ik zal trachten er regelmatig een nieuwe aanvulling aan toe te voegen, maar zal er zeker zorg voor dragen dat onze eigen webmaster Arjan mij een volgende keer niet opnieuw op de vingers kan tikken. Tot de volgende keer……
 
Cees Selhorst
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2019
Voorjaarsbeurs 2019 Houten
Lees meer >
zondag 3 maart 2019
Voorjaarsbeurs 2019 Houten
Lees meer >