De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Sven van Houten, IJsselstein wint Marseille 2016

Geplaatst: 21-7-2016

Sven van Houten wint Marseille 2016 Marathon Noord.
 
Marseille 2016 was er één die te boek zal blijven staan als een zware vlucht. Niet door de hitte dit keer, maar door de sterke kopwind. Het verloop van het concours was naar omstandigheden prima. In de loop van zaterdagmiddag waren de prijzen verdiend. Bij de Marathon Noord zie je dat de top van de uitslag liefhebbers zijn, die een vaasje in Kerkrade op mogen halen. Ondanks het feit dat alleen de twee bovenste duiven van de lijst tellen. Sven van Houten verslaat in deze competitie Kees Droog uit Andijk en Bennie de Vries uit Bolsward. Je ziet zo eveneens een prachtige spreiding van de eerste duiven over het werkgebied van Marathon Noord. Wat een prachtige competitie!!!!
 
De eerste tien van Marathon Noord
In de Marathon Noord tellen alleen de eerste twee van de lijst bij drie vluchten op de ochtendlossing en bij de middaglossing in aparte competities. Op Marseille zijn dit de eerste 10:

 

  1. Sven van Houten, IJsselstein
  2. Kees Droog, Andijk
  3. Bennie de Vries, Bolsward
  4. A.A. Jansen, ’s-Heerenberg
  5. Harry Hendriks, Vinkeveen
  6. Jan Grootoonk, Bant
  7. Jelle Jellema, Nijverdal
  8. Harry Hendriks, Vinkeveen
  9. Hans Hanssen, Erlecom
  10. Jan Willems, Nijverdal
 
Geschiedenis
Wie van Houten zegt, zegt postduiven. Niet zo maar duiven maar echte prestatieduiven die al decennia lang topklasseringen noteren. Niet alleen bij de mannen van Van Houten zelf, maar ook bij liefhebbers die de Van Houten-duiven op het hok hebben. De familie van Houten is één grote duivenfamilie. Het begon allemaal in 1964 toen er een duif kwam aanvliegen bij vader Kees van Houten. Zijn zoon Coos ontfermde zich over het duifje dat wat later uit Rotterdam bleek te komen. Na contact met de eigenaar mocht het beestje in IJsselstein blijven. Het duivenbloed begon te stromen! Omdat Coos nog te jong was werd vader Kees lid van P.V. ‘De Groene Olijftak’. En in het eerste jaar werd Coos gelijk jeugdkampioen met “het Rotterdammertje”. Dit was het startpunt voor het gezin van Houten om uit te groeien tot een grote duivenfamilie. Vader Kees gaf het duivenvirus over aan een aantal van zijn 11 kinderen. Liefs 5 van zijn zonen traden toe tot het duivenliefhebbersgilde. Twee van deze zonen zijn momenteel even niet actief in ‘de sport’. Cees en Martin zullen nog wel weer een keer beginnen, want het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Schoonzoon Jan Caspers doet minutieus de gehele duivenadministratie voor de familie. En inmiddels lopen de eerste kleinkinderen ook al over van enthousiasme voor de duivensport! Sven heeft de laatste paar jaar laten zien, dat hij goed met de duiven om kan gaan en heeft samen met zijn vader Wim de nodige successen geboekt. Met zoveel fanatisme kunnen prestaties niet uitblijven. En dat er goed gevlogen wordt blijkt wel uit de vele top 100 noteringen Nationaal van de laatste jaren.
 
De winnende duif
De winnende duif, ‘Zessie’ van 2011, is eigenlijk de duif van Sven. Sven was tijdens Marseille en mijn bezoek op vakantie. Omdat Sven op vakantie was, mocht ‘de 06’ eigenlijk niet mee. Hij wilde hem natuurlijk zelf thuis zien komen op een vlucht. Echter Wim had een goede reden haar toch te spelen. In 2013 vloog deze duivin op 3 dagen broeden de 99e nationaal Narbonne. In 2014 op twee vluchten op een ‘goede stand’ 10 dagen broeden en 5 dagen jong … staartprijs en net mis. In 2015 net mis op jongen van 4 dagen. Op Agen 2016 10 dagen broeden … staartprijs en nu zat ze weer op 3 dagen broeden, de reden voor Wim haar toch te spelen. Dat was de goede keuze, dat blijkt nu haar favoriete stand …. Het werd de 9e nationaal Marseille, 1e in de Fondunie 2000 en 1e in de Marathon Noord. De vader van deze duivin is ‘Eddie’, afkomstig van Gerard van Tuyl en is een kleinzoon van ‘Rodico’ (1e nat. Barcelona) en ‘Rosa’(1e nationaal St. Vincent). De andere grootvader is ‘Opa’, de grootvader van de 1e internationaal Pau. De moeder is ‘Tienie’ ook afkomstig van Gerard van Tuyl. ‘Tienie’ is een halfzus van ‘Foppe’, 1e internationaal Pau. ‘De 018’ is een zus van ‘Zessie’. Zij won o.a. de 165e nat Marseille en de 95e nationaal Pau.

 
Beleving
Duivensport is ook gezelligheid … andere mensen ‘op het paard’ helpen en samenwerken met andere goede Barcelona-vliegers als Frans Bungeneers en Willem van der Velden (Barcelona-winnaars). Wim: ‘Het is een mooie hobby … Het is belangrijk om duivensport te zien als ontspanning en je moet er van kunnen genieten. Ik geniet ook als een ander met een Van Houten-duif vroeg vliegt. Ik geniet ook intens met de invliegvluchten … het thuiskomen van de duiven blijft mooi. Het is een geweldige ontspanning na mijn herseninfarct. Toch wil ik ook graag winnen en leg de lat hoog. Dit om me te motiveren alert te blijven en niet te verslappen, maar dit mag de ontspanning niet in de weg zitten.
 
Tot Slot
Wim: ‘Ik zou het jonge duivenspel anders willen zien. Dit voor de hobby. Van een jonge duif wordt teveel verlangd. Verduisteren, trainen, kuren om van alles en nog wat tegen te gaan. Dit geeft de duiven zoveel stress, dat het te veel verliezen oplevert. Ik weet niet hoe je dit collectief oplost, maar goed is het niet. Misschien dat later beginnen een optie is en minder vluchten. Het is gewoon jammer van alle verliezen en dit geeft veel frustratie bij de liefhebbers. Wijzelf spelen de jongen nooit. De duiven groeien uit en kunnen daardoor veel meer aan en de verliezen zijn dan relatief veel minder.’
 
Vanaf deze plek wil ik Wim en Sven nogmaals feliciteren met hun mooie overwinning en veel succes wensen voor de laatste vluchten van het seizoen.
 
Jaco van Nieuwamerongen

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.