De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie Niks uit Westerhaar pakken de zege op Albi bij SMN

Geplaatst: 15-7-2016

Combinatie Niks uit Westerhaar pakken de zege op Albi bij SMN

Afgelopen vrijdag stond voor de sectoren II tot en met IV Albi op het programma. Onder goede omstandigheden werden de duiven om 13.00 uur gelost bij een temperatuur van 26 graden en met een zwakke W.N.W. wind. Dat kon weleens een makkelijke vlucht worden, was de algemene gedachte.  Een makkelijke vlucht werd het echter niet maar wel een mooie, met veel getekende duiven voorop.  Zo ook bij de combinatie  Reinder en Christianne Niks die hun 1e getekende ´Jong Zwam´ om 10.49.05 constateerden op een afstand van 1009 km. Zijn snelheid van 1101 m/min was goed voor de 3e Nat. in Sector III en zorgde voor de overwinning bij Marathon Noord.

De winnende liefhebbers

Reinder en Christianne Niks uit Westerhaar-Vriezenveensewijk, een dorp in de gemeente Twenterand in de provincie Overijssel, vliegen sinds 1987 in combinatie. Diverse kampioenschappen werden er in het verleden behaald waarvan het generaal kampioenschap in 1999 van de gehele afdeling 9 met ruim 3100 leden, misschien wel één van de meest aansprekende was. Maar ook prestaties als het in 1998 behaalde kampioenschap 1e Eendaagse Fond NPO Afd.9, 3e nationaal kampioen op de midfond, 3e beste doffer WHZB en de 1e NPO München zorgen voor prachtige herinneringen. De meeste voldoening haalde zij echter uit de overnachtvluchten en nadat zij in 2002 met `Lady` de 1e asduif hadden bij het VNCC (duif gekocht op een bon van SMN-bestuurslid Gert te Pas) hebben ze de volledige overstap gemaakt naar de overnachtfond. De afgelopen 13 jaar zijn ze 9x bij de eerste 15 van het VNCC (fondclub van Afd.9) geëindigd. Daarnaast werden diverse TT noteringen behaald op de nationale / NPO vluchten. Samen beleven ze enorm veel plezier aan de duiven. Christianne steekt er de meeste tijd in mede omdat Reinder overdag aan het werk is. Gedurende de dag loopt Christianne minimaal 15x het hok in om bij haar geliefde duiven te zijn. De omgang met de duiven is voor haar heel bijzonder en misschien wel het mooiste van alles. De vaandeldragers op het vlieghok zijn momenteel ‘Blauwe Kastelein’ deze doffer vloog in 2015 een 30e NPO St.Vincent en een 71e NPO Cahors. Hij is 2016 gestart met een 66e NPO St.Vincent en pakt op Albi een 38e NPO. ‘Blue lady’ weet ook wat kop vliegen is getuige een 6e NPO Brive 2014 met vervolgens een 8e NPO Aurillac in 2015. En was in 2016 alweer goed voor een 24e NPO Limoges. Maar de absolute topper op het hok is ‘Jong Zwam’.

De winnende duif

In 2007 kochten Reinder en Christianne op verschillende bonnen/verkopen in totaal 4 late jongen waaronder een doffer van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen te weten de 07-2142982 ‘Blacky Giant’. Dit is de vader van ‘Jong Zwam’ en komt uit ‘Blueband Giant’ (won 19 overnachtprijzen) een zoon van ‘Carteus Giant’ een super kweekdoffer (meerdere kinderen hieruit vlogen teletekst) welke weer komt uit een zoon van de ‘Black Giant’  met een Carteus duivin, die de moeder is van de 1e nat. Perpignan van Brockamp en grootmoeder van de 1e Internat. Barcelona van Menne und Tochter. De moeder van ‘Jong Zwam’  is de 07-1296014 een kld. ‘Zilverstar’ en is een nazaat van de meer dan succesvolle 1336 x Morsie & Parel lijn van Harold Zwiers.
Wellicht denkt u wat een aparte naam ‘Jong Zwam’. Maar het staat eenvoudig voor een jong uit de koppeling van Zwiers x van Nieuwamerongen oftewel  ‘Jong Zwam’.  Na Albi heeft deze geweldige doffer inmiddels 11 prijzen op de overnacht bij elkaar gevlogen. In 2015 was hij goed voor een 17e NPO St.Vincent en een 64e NPO Cahors. En in 2016 kan hij alweer de 12e NPO St.Vincent (45e sector III 3814 d.) en 1e NPO Albi (3e sector III 3814 d.) bijschrijven op zijn erelijst.  Op St.Vincent ging hij mee op kleine jongen en Albi op eieren. Op Cahors zal hij weer mee gaan op eieren.


 
Enkele feiten , cijfers en wetenswaardigheden

Het vlieghok is 14,5 meter lang. In de winterdag hebben de duiven altijd knoflook in het water. Een wormkuur in het voorjaar zal niet ontbreken. De oude duiven zijn gekoppeld begin februari (maankweek) en de vliegduiven hebben allen een jong groot gebracht. Ze zijn vervolgens gescheiden en een maand voor Limoges herkoppelt om ze op kleine jongen te kunnen inkorven. Vanaf de langste dag worden de duiven bijgelicht. Ze zijn het seizoen gestart met 45 vliegduiven. De oude duiven zijn wekelijks vanaf het begin mee geweest op een vrijdag inkorving (geen 2 nachten mand). Men geeft hier de producten van DHP o.a. Bronchovital. Als standaard voer verstrekt men  in het vliegseizoen een mengeling van Beyers Premium Super Weduwschap en Beyers Premium Koopman. De laatste dagen voor de inkorving geeft men ook de premium HE mengeling van Matador en veel vetrijke bijproducten (vandaar dat Christianne zo vaak het hok inloopt..). Van Vet-Schroeder hebben ze de TKK tabletten in huis. De dag voor inkorving Albi kregen de duiven een halve Spartrix tablet opgestoken.

Tot Slot

Ook voor Reinder en Christianne is het in 2016 een moeilijk seizoen. Veel jaarlingen zijn er al achter gebleven en met name Perigieux was voor hen een slechte vlucht met 9 achterblijvers. Ook van Albi zijn er nog 3 duiven onderweg. Ondanks deze tegenslagen laten ze zich niet uit het veld slaan en blijven ze genieten van hun geliefde hobby. Reinder en Christianne bedankt voor de gastvrije ontvangst en geniet nog even na van jullie prachtige overwinning op Albi. Op de laatste vlucht Cahors mogen jullie je koppositie in het klassement verdedigen en wie weet ….

Mike Freriks
 
 
 
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord