De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Peter en Inge Bosveld pakken met hun Magic 905 de overwinning op St.Vincent.

Geplaatst: 22-6-2016

Peter en Inge Bosveld pakken met hun “Magic 905” de overwinning op St.Vincent.
Na een dag uitstel werden afgelopen zaterdagmiddag om 13.00 uur 13.472 duiven gelost in St.Vincent met een meest noordwesten wind en prima vliegweer op de gehele vlieglijn.  Sint Vincent is helaas de enige vlucht voor heel Nederland die nog over is van de klassiekers op de middaglossing van weleer. Peter en Inge Bosveld hadden 8 weduwnaars mee in de strijd. Het is hun “Magic 905” die zich om 10.44 uur laat constateren en daarmee de overwinning opeist bij Marathon Noord maar ook de snelste duif is in Sector III tegen 3.368 duiven Op de 2e plaats bij SMN eindigt Jaap Luitjes uit Alkmaar met zijn topper de 064 (in 2015 duifkampioen overnacht bij Fondclub Noord-Holland) en de laatste podiumplek is voor Rob Timmermans uit Schellingwoude met zijn 2e get. de “014”.

De winnende liefhebbers.
Inge (50) en Peter (52) gaan schuil achter de naam Peter Bosveld. Alleen Peter noemen, daarmee doen we Inge zwaar tekort want de duivensport in huize Bosveld is een echte gezamenlijke hobby. Door de week  is het Inge die een groot gedeelte van de verzorging met liefde op zich neemt. Zeker wanneer Peter niet tijdig terug is van zijn werk is het Inge die paraat staat om de stipte verzorging over te nemen. Peter die al vanaf zijn 12e duiven heeft leerde Inge 15 jaar geleden kennen en het eerste wat hij tegen Inge zei was: “Als je wat met me wil moet je mee het duivenhok in want daar zit ik uren en dagen”. Of het nu Peter is geweest of de duiven waar ze uiteindelijk voor viel is me niet geheel duidelijk geworden ;-) maar wel duidelijk is dat we hier te maken hebben met een unieke combinatie die gezamenlijk enorm veel plezier aan de duivensport beleven.

Accommodatie en verzorging.
14 meter hok met in totaal 7 afdelingen hebben ze tot hun beschikking. Waarvan 3 afdelingen voor de weduwnaars zijn. 2 Afdelingen voor de oude (24) en dus 1 afdeling voor de jaarling doffers (16). Voor alle duidelijkheid: hier speelt men nog het traditionele weduwschap met doffers. Half januari zijn de duiven gekoppeld en deze zijn vervolgens weer gescheiden toen de jongen 14 dagen oud waren. Om de duiven uiteindelijk weer te herkoppelen en na een paar dagen broeden zitten de doffers inmiddels 4 weken op weduwschap. Dit systeem zorgt ervoor dat men niet hoeft te verduisteren of bij te lichten. Deze week zijn de eerste pennen gevonden op het hok. De dagelijkse verzorging begint ’s-morgens om 06.30 uur want alvorens Peter naar zijn werk vertrekt voert hij de weduwnaars. Om 09.00 uur is het Inge die vervolgens de verzorging van de kwekers en de jonge duiven op zich neemt. En om 17.00 uur gaan de weduwnaars los voor hun dagelijkse training. Als Peter op tijd terug is van zijn werk doet hij dit en anders neemt Inge deze taak op zich. Volgens Peter trainen zijn weduwnaars als jonge duiven. Dit komt volgens hem door de roofvogels waar ze enorm veel last van hebben. De weduwnaars trekken hier weg, zijn een half uur uit het zicht komen terug op het hok om vervolgens nogmaals weg te trekken. Zodra ze weer terug zijn worden ze door Peter dan naar binnen geroepen. Dus geen geklepper en gedartel als weduwnaar rond het hok want dit kost juist veren. De jaarlingen zijn hier het vaakst het slachtoffer, tot nu toe zijn er al 5 jaarlingen gepakt door een roofvogel. Buiten het seizoen om (oktober t/m half maart) is de verzorging met 1x daags heel eenvoudig en komen de duiven i.v.m. de roofvogels niet los.De winnende duif “Magic 905”.
Als jaarling vorig jaar kreeg deze doffer zijn vuurdoop op Cahors en hierop slaagde hij met vlag en wimpel. Om 06.12 uur liet hij namelijk toen het systeem piepen hetgeen uiteindelijk resulteerde in een 2e nat. in Sector III tegen 5.028 duiven,  1e afdeling 8 GOU , 1e superfondclub SFG en 1e Zone 1 van de Noordelijk Unie.  En nu, in 2016, werd St.Vincent zijn 2e middaglossing met als resultaat de 1e nat. in Sector III. Een topper van jewelste dus.  Net als alle andere duiven stamt de “Magic 905” af van het soort van vriend  Ben Roodbeen uit Renkum. Zie bijgaande afstamming. Uit deze lijn komen meerdere toppers met txt noteringen.
 


De voorbereiding op het seizoen, voeren en medische plaatje.
De weduwnaars gaan hier vanaf het begin van het seizoen wekelijks mee met de vereniging op de reguliere wedvluchten. 5 Weken voor St.Vincent gaat vervolgens de frequentie omhoog door ze midweeks ook 3 weken lang in te korven voor een oefenvlucht van +/- 220 km. In totaal hadden de duiven voor St.Vincent 2500 kilometer in de vleugels met als verste afstand 380 km. De eerste 5 vluchten was de “Magic 905” telkens hun laatste duif. Alleen de laatste weken toonde hij zijn vorm door vooruit als eerste op het hok te verschijnen. De laatste week ging de “Magic 905” met het trainen van huis telkens alleen van het koppel af. Een teken van vorm maar tegelijk ook weer een zorg, bang als men was dat hij daardoor gepakt zou worden door de roofvogel.
Over het voeren is Peter vrij duidelijk: “Ik heb geen verstand van voer maar dat heeft Dick de Leeuw van Beyers wel dus heb ik aan hem gevraagd wat mijn duiven nodig hebben. Standaard voer ik nu Galaxy light. Voor de inkorving voer ik vanaf zondagavond Long Distance erbij en verder krijgen ze dan in een potje een eigen vettig mengsel wat bestaat uit snoepzaad, tovo, eivoer en pinda’s. Dit alles wel in een juiste verhouding want bijvoorbeeld teveel pinda’s is ook niet goed”, aldus Peter.
Medisch gezien is het vrij eenvoudig de duiven krijgen alleen iets als het nodig is. Gedurende het seizoen laat Peter de mest 4 tot 5 keer onderzoeken bij  J. van der Sluis/Stephan Göbel. Preventief kuren is er hier dus niet bij, op een kuur voor het geel op eitjes na. Peter is hier ook heel stellig in: “Een gezonde duif heeft een goede weerstand en blind kuren is zinloos”. Op dinsdag/woensdag krijgen de duiven hier een heerlijk warm bad waar ze enorm van genieten en tot 15 minuten blijven baden. Zet men een bad met koud water in het hok dan zijn ze met 7 minuten klaar. Logisch ook, wat heeft u zelf liever?

Tot slot
Rust, regelmaat en reinheid zijn hier de sleutelwoorden. Daarnaast heeft Peter een eigen kijk en visie op het geheel waar verder niets aan het toeval zal worden overgelaten.
Nog even terug naar de inkorving voor St.Vincent.  Peter liet van een aantal weduwnaars aan Inge het borstbeen zien die vervolgens hierop met verontwaardiging zei: “heb je ze laten vallen al die blauwe plekken”. “Nee hoor, zei Peter, niet zenuwachtig worden dat is een teken dat ze goed zijn”.  En goed waren ze, zeker hun “Magic 905”, maar ook de nationale uitslag mag er met 5 v.d. 8 in de prijzen meer dan wezen.
Langs deze weg wil ik Peter en Inge nogmaals feliciteren met hun overwinning op St.Vincent, een droom voor iedere marathon speler. Geniet nog even na van deze prachtige overwinning, op 22 oktober zien we jullie beide terug op het hoogste trede van het podium in zaal de Kruisberg te Doetinchem.

Auteur
Mike Freriks
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 31 mei 2020
Einde inschrijving Marathon Noord