De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord

Weblog Arjan van Gent 10-04-2016

Geplaatst: 10-4-2016

Week 11-12

 In week 10 trouwens ook nog even de vliegduiven geënt met de combi paramixo met herpes en pokken. Dat was ik nog even vergeten te melden...

 Bij de kwekers dus een duivin geruild. Jammer maar als de duivin niet legt, dan wordt ik daar niet vrolijk van. De doffer in kwestie is de vader van de Rode Cahors dus er moest een oplossing komen. Gelukkig heeft Cees mij super geholpen. Ik heb een duivin te leen gekregen uit de Neus x een dochter uit de Neus. Kenners weten dat ik wederom het neusje (jaja ik maak hem toch) van de zalm heb gekregen. De duivin 3 dagen alleen laten zitten, toen twee dagen de doffer erbij en toen het koppel naar het kweekhok verhuist. Kijken wanneer ze gaan leggen.

De twee late jongen die ik in Putten gekocht heb, blijken beide doffers te zijn. Deze ga ik dus later deze maand koppelen in het kweekhok en dan gaan er twee kweekdoffers welke uitvliegen naar de duivinnen. Een doffer zit nu op jongen van een dag of 16, dus dat gaat binnenkort wel gebeuren en de ander heeft net kleine jongen welke nog geringd moeten worden.

 Bij de vliegers heb ik 1 koppel gewisseld welke een haat liefde verhouding hadden. Dus verbannen naar het jonge duivenhok en na een dag of twee vond ik daar een aangelopen koppel. Deze heb ik dus ingevoegd in het vlieghok.

 Inmiddels probeer ik regematig de duiven los te laten. Laat thuiskomen en dan een keuze maken of de vliegers of de jongen los. De jongen luisteren al redelijk en ze weten tot nu toe allemaal de spoetnik weer te vinden. De vliegers beginnen wat meer te trainen. Ik hoop ze toch nog een paar keer weg te brengen voordat het seizoen begint. En eigenlijk wil ik ze redelijk snel in de kar te hebben. Eerste week April is het streven.

 Afgelopen zondag hadden we de promotiemiddag voor de marathonvluchten bij ons in het inkorfcentrum. Ed en Ik hebben er redelijk wat werk aan gehad en dat werd beloond. Allereerst had Stefan Göbel een prima voordracht over medische begeleiding. Een goede interactie met de zaal en Stefan bracht het lekker losjes.

 Daarna een wederom openhartig en interactief forum met Jos Brugemann, Fred Kramer en Michel verweij. Onder leiding van René Koeman kwamen er veel onderwerpen op tafel en werd er open en zo ver ik kan beoordelen eerlijk geantwoord.

 Daarna werden de kampioenen gehuldigd en werden er nog 8 bonnen/duiven/jongen verkocht. Alles ging prima. Het was redelijk druk, maar ik denk dat het mooie weer en de zondagmiddag een obstakel was voor een groot aantal.

 Gisteren de mest ingeleverd voor een algeheel onderzoek. Over een week de uitslag. Kijken of we nog ergens tegen moeten kuren of niet.

 Komende week het kweekhok weer eens schoonmaken en proberen de vliegers regelmatig los te laten. En wellicht een klein opleertje geven, maar dit is afhankelijk van het weer.

 Verder hebben we weer een nieuw NPO bestuur, is iedereen in de ban van de roofvogel en gaan we proberen alles weer voor elkaar te boxen om te gaan inkorven.week 13-14

Week 12 was wel één van de slechtste weken ooit. Brussel en Cruijff... beide waren nou niet echt hoogtepunten van het jaar. Over beide is inmiddels al genoeg over gezegd en gezwegen. Ik verwacht echter dit jaar meer duiven met de naam "de nummer 14", El Salvador, Johan, Cruijffie en meer van dit soort namen. Velen hebben een duif met het nummer 14 geringd, dus er zal best een knappe tussen zitten.

Het kweekhok is weer schoon en de groene container is weer leeg. Verder ligt de tweede ronde bij de kwekers te glimmen in de broedhokken. Inmiddels heb ik 1 koppel overgekoppeld. De vale doffer is naar het jonge duivenverblijf gezet en vliegt daar inmiddels na een dikke 19 maanden weer buiten. De eerste keer was wat onwennig en hij had moeite met de slag van de vleugels. Maar nu lijkt hij weer helemaal gewend.

Verder de vliegers naar Pontje gehad. Raar opleertje met gevolgen. De wind was zuid en kracht 5 tot 6, normaal geen probleem. Maar de duiven kwamen in kleine groepjes of 1 voor 1. Totdat ik een telefoontje uit Heemskerk kreeg snapte ik er niets van. Een particulier had een duif op straat gevonden die door een kat gegrepen was dacht ze. Toen ik vroeg naar de verwondingen begreep ik het helemaal. Een aanval van een rover op mijn koppel had alle duiven uit elkaar gejaagd. Duif dood... helaas want het was er eentje van Amelandse Simon, en de duiven dus in de stress. Gelukkig zijn het overnachters en konden ze een extra GPS training wel gebruiken. Ik mis er nu nog 3 inclusief de gemelde duif. Dus mijn vermoeden is dat de andere twee ook slachtoffer zijn geworden of door de stress en angst het niet overleefd hebben. Ik had nog wat reserve in het jonge duivenhok zitten en die waren ook mee. Dus ik heb het vlieghok gelijk aangevuld en er vormen zich spontaan weer nieuwe koppels.
Gisteren vlogen de vliegers weer rond het huis zoals het hoort. Nestduiven met snelheid en ze scheuren de bocht door in een rits achter elkaar. Prachtig om te zien!

Nu had ik 3 dagen voor de opleer de eieren bij de vliegers weggehaald om ze weer op eieren te krijgen waarvan er dan bij elk koppel een jong kan blijven liggen, dus deze week worden de eieren gelegd.

De jongen beginnen te dwarrelen rond het hok en zullen binnen enkele weken wel hoog in de lucht staan.

Unikon

Ik wil nog even terugkomen op de Unikon Champ Plus klokken. Ik wil een iets nauwkeurigere beschrijving proberen te geven.

Benodigdheden: Unikon Champ plus, Android telefoon met Bluetooth en internet. Ik gebruik het Wifi van mijn huis, maar als dat niet kan dan heb je dus een SIMkaart met data abonnement nodig.

Vraag bij Unikon een login aan op unikon web. (zie http://www.unikon.nl/handleding%20unikon-web.pdf)

Haal uit de Google Play store de Unikon APP. Installeer deze op je telefoon.

Koppel de telefoon via Bluetooth aan je Champ plus. Start de unikon App op, log in op unikon-web.

Wanneer je via een PC of tablet naar Unikon Web gaat en inlogd, kan je zien dat je klok synchroniseert met UnikonWeb. Heb je ingekorfd, dan worden de duiven die geklokt worden naar de emailadressen gestuurd en naar de SMS nummers die ingevuld zijn gestuurd.

Wil je trainingen doen, dan zal je een vlucht aan moeten maken in Unikon-Web welke dan dient om de duiven gemeld te krijgen.

Ik heb dit alles met een proefopstelling uitgevogeld. Dus gewoon mijn champ met een antenne op mijn buro gekoppeld aan mijn android telefoon. Ik moest er wel voor zorgen dat de telefoon niet in slaapstand ging en dat de APP niet in-actief werd. Ik laat de APP dus op het scherm staan.

Het is allemaal veel bewerkelijker dan de normale SMS functie welke super functioneerde. Maar deze zal niet terugkeren. Dus probeer één en ander eerst uit voordat je alles in je hok gaat installeren.

Zoek je een nieuw android toestel voor weinig... kijk eens hier.. http://www.computerstunt.nl/onderdelen/mobiele-telefoons/

Ja het is belachelijk dat ze de SMS functie hebben verwijderd, maar ja... unikon Web moet ook verkocht worden door de Duitsers. en ja we zullen gaan betalen voor deze service. Zie Bricon-Web daar gebeurt hetzelfde. Ik heb gehoord dat de nieuwste Mega wel een SMS functie heeft, maar kan dit nergens vinden.

zo.... vanavond eens kijken of ik de laatste Unikon software in mijn systeem kan krijgen voordat ik de klok ga installeren in mijn hok. Begin Mei is het tijd om de chipringen te koppelen...
Dit weekend even kijken of ik de duiven nog een keertje of 2 keertjes kan wegbrengen.. met de hoop op een opleer zonder roofvogels.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 30 juni 2019
Inkorven Barcelona
vrijdag 5 juli 2019
Lossing Barcelona gepland
dinsdag 9 juli 2019
Inkorven Dax
vrijdag 12 juli 2019
Lossing Dax gepland
maandag 15 juli 2019
Inkorven Marseille
vrijdag 19 juli 2019
Lossing Marseille gepland
maandag 29 juli 2019
Inkorven Perpignan
dinsdag 30 juli 2019
Inkorven Bergerac
vrijdag 2 augustus 2019
Lossing Perpignan gepland
vrijdag 2 augustus 2019
Lossing Bergerac gepland