De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord

Weblog Cees Selhorst 07-03-2016

Geplaatst: 7-3-2016

Mijn duiven en mijn spel in 2016

In dit blog mijn visie hoe ik dit seizoen mijn duiven denk te gaan spelen op de overnachtvluchten. De gehele winter heb ik bij dagen zonder mist, dagelijks minimaal één afdeling los gehad om te trainen. Bij ons in de buurt zijn er gelukkig nagenoeg nog geen problemen met de roofvogels. Hoewel, vlak bij ons huis is op het museum Corpus in Oegstgeest in het vorig voorjaar een nestkast voor deze moordenaars opgehangen. Tot op heden is deze kast onbewoond gebleven en wij nu maar hopen dat dat zo blijft.  

Mijn huidige duivenbestand bestaat sinds ik begin 2013 met mijn werkzaamheden als zelfstandig bouwkundige ben gestopt uit duiven die in feite allemaal afstammen van slechts 3 duiven. Van mijn werkplek in Noordwijkerhout zijn zij in de zomer van 2013 overgebracht naar onze woning in Rijnsburg. De meesten hebben het veld geruimd en vervolgens heb ik de directe afstammelingen van mijn basisduiven overgewend  en met een paar van hen heb ik in 2014 aan een paar wedvluchten deel genomen. Ik leed geen verliezen, het hok was dus redelijk gezond, maar uiteindelijk hebben er maar 3 duiven de selectie eind 2014 doorstaan. De in 2013 en 2014 gekweekte jongen heb ik vorig jaar eerst zelf veelvuldig opgeleerd en daarna het gehele programma laten afwerken. De zomerjongen van 2013 heb ik zelfs enkele overnachtvluchten laten doen, weliswaar zonder aansprekende resultaten, maar veel belangrijker nagenoeg zonder verliezen. Van de in totaal 13 ingekorfde duiven bleef er slechts 1 achter en kwamen de overigen allemaal op de tweede vliegdag thuis. Voor de laatste Cahors had ik 22 duiven van 2013 en 2014 op eieren en kleine jongen willen spelen als definitieve test voor 2016, toen ook ik door de NPO werd geschrapt als lid omdat mijn vereniging in zijn geheel weigerde terug te keren naar afdeling 12, de Kuststrook, zette dit een streep door mijn plannen. Weg illusie en deze winter eigenlijk veel te veel duiven welke ik eigenlijk op deze vlucht had willen selecteren voor 2016.

Voor 2016 heb ik dus een ander plan moeten maken dan tot dan toe gebruikelijk was. Vanwege te veel oude duiven, zal ik mijn beide afdelingen nestduiven op een soort verkapt weduwschap gaan opleren voor de overnachtvluchten en zodra de koppeldata voor de overnachtvluchten zich aandienen zal ik steeds een beperkt aantal koppels op nest laten komen voor de gewenste neststand die mij het beste lijkt. Deze manier van inspelen zal mogelijk ook de rui positief gaan beïnvloeden, zeker als ik ook nog ga bijlichten. Als ik geen grote verliezen lijdt sluit ik niet uit dat er dan ook nog duiven van 2013, die vorig jaar al overnacht hebben, in augustus Perpignan voorgeschoteld krijgen.

Op de foto geef ik op de laatste Koninginnedag, die van 2013,  aan de grens bij België, de fondduiven van vrienden en bekenden de vrijheid voor een trainingvlucht. Ook bij hen begint het bloed bij mooi weer dan te borrelen en wordt er elke mooie dag gereden met de duiven om ze in ritme te krijgen. Training van fondduiven is in mijn optie net zo belangrijk als die van vitesse- en midfondduiven. Werd in het verleden 1000 km. training noodzakelijk geacht, heel veel liefhebbers denken nu net als ik aan 2000 km. training voor de eerste grote vlucht waarvoor de duiven worden ingezet. Hoe die 2000 km. te halen? Gewoon op tijd beginnen.

Namens alle medewerkers van Mararthon Noord wil ik u danken voor de vele positieve woorden die wij mochten ontvangen tijdens de beurs in Houten.

Cees Selhorst

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zaterdag 2 maart 2019
Voorjaarsbeurs 2019 Houten
Lees meer >
zondag 3 maart 2019
Voorjaarsbeurs 2019 Houten
Lees meer >