De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jelle Jellema, Nijverdal, 3e Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord

Geplaatst: 23-9-2015

Jelle Jellema, Nijverdal, 3e Kampioen Ochtendlossing Marathon Noord
 
Soms is de start van je marathonseizoen niet zoals je graag zou willen. Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten of je kunt op zoek gaan naar de oorzaak en proberen het op te lossen. Dan zit er nog een risico in dat je te laat bent met ingrijpen. Deze keer waren Ad van Heijst en ik namens de Marathon Noord in Nijverdal bij Jelle Jellema. Een liefhebber die zo langzamerhand tot de grote van de marathonduivenwereld gerekend mag worden. Vorig jaar won hij nog Internationaal Barcelona. Dit jaar kwam hij niet goed uit de startblokken, zoals je van hem zou kunnen verwachten. Hij gaf echter niet op en ging op zoek naar de oorzaak. Uiteindelijk vond hij een paar dingen die voor verbetering vatbaar waren en hij kon hij tij keren en de tweede helft van het marathonseizoen verliep heel goed met enkele prachtige uitslagen, waarbij vooral St. Vincent ZLU opviel. Hij speelde op die vlucht 8 duiven en won nationaal tegen 3.714 duiven 5 prijzen: 6, 9, 16, 34 en 40 nationaal. Een geweldige uitslag op een afstand die bijvoorbeeld 208 km verder was dan de winnaar, die op de voorhand woont. Een uitslag waar je alleen van dromen kan, maar die voor Jelle werkelijkheid was. Voor die uitslag gingen we niet naar Nijverdal, maar die mag niet ongenoemd blijven. We gingen wel naar Nijverdal, omdat deze dierenarts (gespecialiseerd in grotere dieren dan duiven) 3e Kampioen Ochtendlossing was bij de Marathon Noord. Hiervoor tellen de bovenste twee duiven van de lijst op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Hieronder krijgt u een indruk hoe hij dit voor elkaar kreeg.
 
De liefhebber


Jelle Jellema, geboren Fries, is met een duif in het hart geboren. Van jongs af aan ging hij met zijn vader in Steggerda al mee de hokken in. Vader Últsje begon ruim 50 jaar geleden met de duiven en Jelle is er dus mee opgegroeid. De tweede helft van de jaren ’80 zijn vader en zoon Jellema zich gaan toeleggen op de grote fond en vanaf het begin ging het goed. In de loop van de jaren ging het alleen maar beter. In 2008 ging Jelle met zijn gezin in Nijverdal wonen en begon hij daar met een eigen hok. Vader Últsje ging in Friesland verder. Jelle doet in principe alle marathonvluchten mee met zowel een middaglossing als met een ochtendlossing zoals de ZLU-vluchten. Jelle en zijn vader hebben veel vroege prijzen en mooie series gepakt, maar het voorlopig hoogtepunt is natuurlijk het winnen van Internationaal Barcelona met ‘De Kleine Jade’ in 2014. Op die vlucht pakte hij ook nog de 3e (Inter)nationaal.
 
De duivenstam
De onvolprezen fondstam van de familie Jellema is opgebouwd met duiven van Piter Beerda. Hij vloog sterk op alle vluchten, maar op verdere vluchten met zware omstandigheden was hij niet te kloppen. Hij maakte machtige uitslagen op moeilijke vluchten vanuit Bergerac (wat daar in Friesland ruim boven de 1.000 km is). Dit zijn de duiven die de basis vormen van het ras Jellema. Op een dag kreeg Jelle een mand vol jongen mee, waaronder 5 jongen die hij voor de kweek moest bewaren. Uit deze duiven kwamen topduiven. Het soort wat Beerda had was een mengelmoes van sterke Belgische duiven zoals Vanbruane, Cathrijsse, maar ook Tournier-duiven. Toen pa en zoon Jellema zich op de zware fond gingen richten werd in de Beerda-duiven wat meer duurvermogen gekruist. Dit lukte het beste met een duif die zij in oktober 1998 kregen (op een bon) van Akkermans uit Nieuw-Vossemeer … Zwart Goud. Akkermans bracht vier laatjes naar Friesland voor de bon die zij van hem gekocht hadden. Van deze duiven is goed gekweekt en vooral Zwart Goud is een zeer waardevolle duif gebleken. Hij is voor een groot deel de basis geworden van het hedendaagse Jellema-soort. Dit fenomeen bevrucht tot op heden nog steeds. De huidige basis bestaat voornamelijk uit twee koppels: Zwart Goud met ‘de 02 van Beerda’  en het fondkoppel, wat bestaat uit twee Beerda-duiven. Jongen van beide koppels op elkaar en uit de beide koppels afzonderlijk is de basis gelegd van de huidige Jellema-duiven. In de loop der jaren is er van alles tegen aan gezet om het ras te versterken en dat lukt ook wel eens, zoals met duiven van Arjan Beens, Gebr. Bruggemann, Harold Zwiers en Batenburg. Maar de basis … de Beerda-duiven en Zwart Goud en zijn kinderen wordt zuiver gehouden, zodat Jelle en ook zijn vader daar altijd op kunnen blijven terugvallen. Een heel goed voorbeeld van de basis is de Internationaal winnares van Barcelona … ‘Kleine Jade.’ Zij komt uit een kind van het Fondkoppel van Beerda, ‘Dirke,’ met een kind van ‘Zwart Goud’ met ‘de 02 van Beerda,’ ‘De Jade.’
 
De duiven die het kampioenschap binnen haalden
Twee duiven verdienden voor Jelle het 3e Kampioenschap Ochtendlossing van de Marathon Noord. ‘Blauwe Benno’ was Jelle’s eerste en enige duif van Barcelona. Dat deze doffer de enige Barcelona-duif was, komt door de slechte vlucht van Bordeaux (Agen) ZLU. Jelle maakte hierop een matige uitslag. Hij had op deze vlucht slechts vier prijzen van de 23 gezette duiven en begon ook nog eens aan de late kant. Een uitslag die Jellema-onwaardig genoemd mag worden. De ploeg van Barcelona werd toen nader bekeken. De duiven voelde licht aan en er zat geen spanning op de spieren.

‘Blauwe Benno’ was de enige die goed genoeg was om mee te gaan. Dus die ging als enige de mand in. Hij vloog een knappe prijs, niet dat Jelle tevreden was, maar het kon er goed mee door. Het was goed voor de 39e plaats in de Marathon Noord-competitie en nationaal won hij toch nog de 358e prijs tegen 5.138 duiven. ‘Blauwe Benno’ is gekweekt door Benno Kastelein uit Hengelo. De vader van deze doffer komt van Harold Zwiers en de moeder is een ingeteelde duivin naar ‘Saffier’ van Jelle. Na Barcelona ging het beter. Op St. Vincent ZLU werd een geweldige uitslag neergezet maar die telt niet voor dit kampioenschap. Op Marseille werden 21 duiven gespeeld en 13 duiven vlogen prijs in de Fondunie 2000 en maar liefst 16 nationaal prijs in de ZLU. De eerste duif was de tweede getekende. Zij vloog in de Marathon Noord de 10e prijs en nationaal de 94e prijs. Het was ‘Sylvia,’ die dit jaar duifkampioen van de Fondunie 2000 werd met eerder prijs op Pau en later ook nog prijs op Perpignan. Haar vader is een zoon van ‘Miss Gijsje’ van Arjan Beens en haar moeder is ‘Het Kleine Kweekstertje,’ ook de moeder van de 3e internationaal Barcelona van vorig jaar (2014).

‘Sylvia’ won deze mooie prijs op Marseille op eitjes. Twee weken later won ze op jongen een mooie prijs op Perpignan. Ze was als eerst getekende de 4e duif van Jelle op deze vlucht, maar verdiende wel de punten voor het kampioenschap van de Marathon Noord. In deze competitie won ze de 14e prijs. In de ZLU won ze de 173e nationaal. Jelle had op deze vlucht 12 duiven en won 9 prijzen, beginnend met 27, 69, 146, 173 en 185 nationaal. Een bijzonder goede vlucht.
 
Tot Slot
Jelle Jellema heeft een prima seizoen gehad op de ZLU-vluchten en de Ochtendlossingsvluchten van de Marathon Noord. Na een stroeve start is er vanaf St. Vincent ZLU een geweldig herstel gekomen met een paar prachtige uitslagen. Voor Jelle een prima leermoment. ‘Je moet als liefhebber altijd scherp zijn en niet verslappen en dat heb ik in het begin van het seizoen toch even gehad,’ vertelt de man uit Nijverdal eerlijk. ’Ik hoop ervan geleerd te hebben, maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst niet een andere fout door mij gemaakt gaat worden,’ zegt hij nuchter. Het was een leuke middag bij deze grote kampioen die openhartig over zijn hobby en zijn handelswijze heeft verteld. Jelle, mede namens Ad, nogmaals van harte gefeliciteerd met het behalen van dit mooie kampioenschap bij de Marathon Noord.
 
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging