De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jay Lissenberg, Utrecht winnaar Criterium der Azen Ochtendlossing

Geplaatst: 18-9-2015

Jay Lissenberg, Utrecht winnaar Criterium der Azen Ochtendlossing

 

Op een zaterdag eind augustus ging ik (veertiger) met Jurrian van Amerongen (dertiger) naar Jay Lissenberg (28 jaar). Dus bij leven en welzijn zullen wij over dertig jaar nog vrolijk tegen en met elkaar duivensport beleven. Als je hierop uitvergroot is de duivensport nog springlevend. De reden van het bezoek aan hem is een mooie reden. Jay werd dit jaar Kampioen Criterium der Azen op de Ochtendlossing. Hierbij tellen op de drie vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan beide bovensten van de lijst. Misschien wel het moeilijkste kampioenschap van de Marathon Noord. Jay was de enige liefhebber, die alle zes de aangewezen duiven pakte. Een geweldige prestatie!!!
 


De liefhebber
Jay Lissenberg uit Utrecht is een jonge liefhebber van 28 jaar, die sinds 2001 actief bezig is in de duivensport. Hij is er in gerold door zijn vader Johan, die ook vanaf zijn jonge jaren duiven heeft. In Utrecht vliegen meer liefhebbers die Lissenberg heten en dat is allemaal familie. Jay’s vader helpt hem nog steeds, vooral overdag als Jay aan het werk is. Jay zit voor zijn werk in de boomverzorging. De liefde voor de natuur kan hij zo mooi in zijn werk en hobby kwijt. In zijn begin jaren speelde Jay de programmavluchten, maar al snel kwam de overschakeling naar de grote fond. Hij kreeg voor zijn verjaardag twee duifjes van Harry Brakelé uit Maarssen, wat toen zelf al een groot kampioen was. ‘De 647’ van 2002 was daar één van en dat werd uiteindelijk de stamduif van het hok van Jay. Zij werd gekoppeld aan een Theelen-doffer van het kweekcentrum van Jaap van Alphen. Uit dit koppel kwam een goede Rode Doffer. Deze doffer werd weer op zijn moeder gezet. Uit dit inteeltkoppel kwam de 1e NPO Perigueux 2006. Uit dit koppel kwamen verder nog de 14e NPO Brive en de 10e nat. St. Vincent. Dit koppel en haar kinderen is de basis van de duivenstam van Jay. De liefde voor de marathonvluchten was geboren. De versterking van deze ingeteelde stam kwam met de volgende duiven: een doffer en een duivin van Jac. Steketee, een doffer van 2007 van Ko van Dommelen (uit Dubbel Gespierde maal Bolle Orleans Hulkje), een paar nieuwe duifjes van Harry Brakelé en door samenkweek met Jurrian van Amerongen.
 
De duiven van het Criterium der Azen
De duiven die ervoor gezorgd hebben dat het kampioenschap binnengehaald werd door Jay Lissenberg van het Criterium der Azen bij de Stichting Marathon Noord waren de volgende:
 
Barcelona
‘De 662’ van 2008 was Jay’s eerste duif van Barcelona. Het was tevens zijn eerste getekende. Hij won bij de Marathon Noord de 35e prijs en nationaal de 307e prijs. Deze duif komt rechtstreeks van Harry Brakelé uit Maarssen. Eerder won deze duif o.a. de 17e nationaal St. Vincent in 2012 tegen 4.575 duiven, de 28e nationaal St. Vincent in 2010 tegen 5.698 duiven en vorig jaar de 361e nationaal Barcelona tegen 5.423 duiven. Kortom een topper. De tweede duif van Barcelona is ‘de 681’ van 2009. Deze duif won de 76e prijs in de Marathon Noord en de 652e nationaal. Zij komt uit een doffer van Jac. Steketee en een duivin van een samenkweek met Harry Brakelé. Zijn ‘733’ tegen de 1e NPO Perigueux 2006 van Jay. Een nazaat van een supergeslacht, waarvan 25 verschillende nazaten bij de eerste 100 nationaal vlogen.
 
Marseille
‘De 009’ van 2011 was de eerste duif van Marseille van Jay. Het was de tweede getekende van deze vlucht. Hij won de 75e prijs in de Marathon Noord en de 551e nationaal. De vader van deze duif is de kweekdoffer van 2007 van Ko van Dommelen. Hij is ook de vader van de 30e nationaal St. Vincent ZLU van dit jaar. De moeder van ‘de 009’ komt uit het goede koppel (Rooie Doffer x Brakelé-duivin) en is dus een volle zus van o.a. de 1e NPO Perigueux 2006 en 10e nationaal St. Vincent 2009. De tweede duif van Marseille is de eerst getekende duif van deze vlucht. Het is ‘de 490’ van 2012. Hij won in de Marathon Noord de 77e prijs en nationaal de 570e prijs. In 2014 won hij de 68e nationaal Marseille en in 2015 won hij ook nog de 408e nationaal Perpignan. Zijn vader komt net als de moeder van de eerste duif van Marseille uit het Goede Koppel. De moeder komt rechtstreeks van Ko van Dommelen en komt uit ‘De Zwarte Pau.’


 
Perpignan
De eerste duif van Perpignan had Jay niet bij de bovenste twee duiven gezet. Deze duif won de 390e nationaal. Niet veel later viel ‘De  490’ van 2012. Hij was net als op Marseille, de tweede getekende. Hij won dit keer in de Marathon Noord de 40e prijs en nationaal de 408e prijs. Bij het stukje van Marseille staan de verdere wetenswaardigheden van deze goede doffer. De derde duif van Perpignan was de eerst getekende van Jay op Perpignan. Het is ‘de 597’ van 2013. Hij won op Perpignan de 76e prijs van de Marathon Noord en nationaal de 849e prijs. Eerder dat jaar won hij de 30e nationaal St. Vincent ZLU. Vader van deze doffer is dezelfde vader van de eerste duif van Marseille, de kweekdoffer van 2007 afkomstig van Ko van Dommelen. De moeder is wederom een dochter van het Goede Koppel. Dit koppel loopt als een rode draad door alle goede duiven heen.


de "490" van 2012. 77e Marseille en 40e Perpigan bij SMN


Tot Slot
Jay Lissenberg heeft nog een lang ‘duivenleven’ voor zich, als alles goed verloopt. Hij heeft de beschikking over een sterke duivenstam, waar regelmatig goede duiven uit voortkomen en waar menig vroege prijs mee gespeeld wordt. Hij mag trots zijn op zijn stammetje die hij zorgvuldig heeft opgebouwd. We gaan in de toekomst hier nog veel van horen. Verder is Jay is een aardige kerel, die met veel passie over zijn hobby praat en die er duidelijk ook van geniet. Dit alles maakte het een leuke middag bij hem samen met Jurrian, zijn vader Johan en een andere duivenvriend. Jay, nogmaals gefeliciteerd met het mooie kampioenschap van het Criterium der Azen van de Marathon Noord en we gaan elkaar weer zien.
 
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging