De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gebroeders Jacobs winnen de prestigieuze Herman van der Velden trofee bij de Stichting Marathon Noord.

Geplaatst: 25-8-2015

Gebroeders Jacobs winnen de prestigieuze Herman van der Velden trofee bij de Stichting Marathon Noord.
 
Woensdagavond rijd ik samen met René Koeman richting Nes aan de Amstel om daar een reportage te maken van de gebroeders Jacobs.

Piet Jacobs is 76 jaar jong. Hij was voorheen zelfstandig ondernemer en had een supermarkt in Amsterdam. Op het moment dat Piet 57 jaar werd heeft hij besloten de boel te verkopen, en sindsdien geniet hij samen met zijn vrouw van een goed leven. In de zomermaanden besteed Piet veel tijd aan het loslaten, schoonmaken, verzorgen,  inkorven en uitslaan van de duiven.
Ook Toon Jacobs is inmiddels (na vele jaren als loodgieter gewerkt te hebben) al 8 jaar met pensioen. Toon is 69 jaar jong. Hij is eigenlijk degene die alles administratief bijhoud.  Maar hij voert ook dagelijks de duiven af.


De taken zijn bij deze broers goed verdeeld.
Ze hebben een prachtige accommodatie bij Piet thuis. Op dit mooie hoekhok van circa 15 meter zijn al diverse kopprijzen door de jaren heen behaald. Zij spelen zowel de middag als de ochtendlossingen. Dit jaar mogen ze weer bij de  ZLU prijsuitreiking 3 bokalen gaan ophalen in het mooie Limburg. Voor de kenners onder ons zegt dit al genoeg.

Het winnen van de Herman van der Velden trofee is ook een prestatie van formaat. Als je namelijk kijkt hoe deze gewonnen is, geeft dit ook direct aan hoe moeilijk het is om op St. Vincent en Barcelona je bovenste van de lijst te constateren. En dan uiteraard zo vroeg mogelijk.
Op St. Vincent pakken ze hun 10-1501821, hij zit 21ste   bij de SMN. En op Barcelona pakken ze de 11-1562664. Deze weet de 53ste  stek te bemachtigen. Eigenlijk waren Piet en Toon een beetje verbaast over het feit dat zij als winnaars uit de bus kwamen omdat ze niet echt het gevoel hadden dat ze super vroeg zaten op de beide vluchten. Nee, niet echt super vroeg, maar er was niemand die het beter heeft gedaan dan de duiven van de Gebroeders!!! Terwijl er toch genoeg liefhebbers, ook dit jaar weer hebben meegedaan aan het mooie spel van de Stichting Marathon Noord.

De mannen vliegen met hun duiven zowel op nest als op weduwschap. Hiervoor hebben ze bij de start van het seizoen circa 45 oude en 40 jaarlingen tot hun beschikking. Er worden jaarlijks ongeveer 100 jongen gekweekt. Alle duiven worden rond 1 maart gekoppeld. Als ik vraag hoe het met de pennen zit is het antwoord van Piet stellig: dat ligt aan het soort duiven dat je bezit. De ene duif ruit veel sneller dan de andere duif. Hiermee moet je rekening houden met de inkorvingen. De snelle ruiers zullen dan ook eerder aan hun 2de overnachtfond vlucht gaan beginnen dan de trage ruiers.
Medisch doen ze uiteraard de jaarlijkse inentingen en begin/half april krijgen alle vlieg duiven een geel pil opgestoken. Zes weken daarna wordt dit nog eens herhaald. De duiven worden wel constant in de gaten gehouden. Ook wordt er zo nu een dat iets tegen wormen gegeven. De duiven moeten luis vrij zijn en ze moeten er gewoon goed uitzien.


Dagelijks gaan de duiven er al vroeg uit. Eerst de weduwnaars en daarna de nestduiven. Het trainen van de duiven is belangrijk.  Ook ‘s avonds worden de duiven geacht te trainen. De duiven moeten wel al het voer dat gegeven wordt, op eten. Dus het is niet zoals je veel leest een volle bak methode. Nee, hier worden ze niet door en door verwend maar moeten ze er echt voor werken.
 
Het soort:
In 2004 kwam Gerrit Veerman uit Volendam met een mandje naar Nes aan de Amstel. Hier zaten 2 jongen in. Een daarvan waren ze al snel kwijt maar de andere konden ze als jaarling gaan spelen. In eerste instantie liet hij zich niet zien totdat er een zeer zware dag fond vlucht was. Boem keivroeg!!! 5de  in de Fondclub Noord Holland. Twee weken later ging hij (de 04-621) mee naar Marseille en speelde de 15de in de FCNH. Daarna heeft hij, tot aan zijn pensioen aan toe, nooit meer gemist. Deze kanjer speelde o.a. een 9de nationaal Perpignan en een 15de nationaal Barcelona. Vanaf 2010 zit hij als zeer waardevolle kweker op het kweekhok.
Deze 04-621 is een zoon van het inmiddels wereld beroemde kweekkoppel met de naam “Het Betuwe Koppel”. Uit deze doffer is bijna 80% van het gehele hok Jacobs opgebouwd. De overige duiven zijn nog van hun oude soort. Dit jaar pakken ze bijvoorbeeld de 3de nationaal Agen ZLU oud en de 12de nationaal Marseille. De duif die voor dit huzaren stukje zorgde is een kleinzoon uit de “621” Ook de duiven die de Herman van der Velden trofee binnen hebben gesleept zijn een zoon en een kleinzoon uit de “621”.

Volgens Piet heeft de 04-621 zeker 5 keer bij de eerste 10 in de FCNH gezeten en hebben zijn kinderen cq. kleinkinderen vele malen bij de eerste 10 van de FCNH gestaan.
Men zegt wel eens “een goede duif moet je krijgen maar ook worden gegund!!” Nou deze is gekregen en gegund.

Ik wil de zeer sympathieke broers, Piet en Toon Jacobs hartelijk bedanken voor hun gastvrije ontvangst en we zullen ongetwijfeld nog veel van ze horen.

Auteur
John Laan

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging