De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Duo Groot-Leijen wint Marathon Noord 2015 Ochtendlossing

Geplaatst: 20-8-2015

Duo Groot-Leijen wint Marathon Noord 2015 Ochtendlossing

De Ochtendlossing competitie van de Marathon Noord is één van de moeilijkste competities. Kan je bij de middaglossing nog kampioen worden als je één vaste duif hebt die op 3 vluchten kan excelleren, bij de ochtendlossing is dit niet het geval. Je hebt meerdere duiven nodig, want je kan bijna een duif niet inkorven op Barcelona, Marseille en Perpignan. De combinatie Barcelona-Perpignan is mogelijk, maar ook Marseille daarbij is niet mogelijk. Dus moet je voor deze competitie minimaal 2 het liefst 3 duiven hebben die kop kunnen vliegen op de ZLU vluchten en dan ook nog op de 3 zwaarste vluchten. Barcelona en Perpignan vanwege de afstand en Marseille door de Mistral, de keuze van Rhonedal of de kustroute en natuurlijk de afwijkende richting. Velen hebben zich al stukgebeten op deze competitie. Er zijn er dit jaar maar 30 die op de 3 vluchten hun 1e of 2e getekenden pakten. Er is er maar 1 die het presteert om zijn 1e en 2e getekende op deze drie vluchten te pakken, maar die wordt in een andere reportage aan u voorgesteld als winnaar van het Criterium der Azen.

De winnaars… Duo Groot-Leijen Egmond aan de Hoef.
Met de 25e op Barcelona met hun 2-1486070 (2e getekende), 28e op Marseille met hun 3-1109427 (2e getekende) en de 11e op Perpignan met de 9-1047536 (1e getekende) bij Marathon Noord kapen zij deze titel weg voor Team Vollebregt en Jelle Jellema. Team Vollebregt was vorig jaar trouwens ook 2e……
Duo Groot-Leijen bestaat eigenljk niet uit een duo maar een trio. Martijn de Groot, Bert Leijen en Ab Stam vormen met zijn drieën Duo Groot-Leijen. De hokken staan naast de woning van Martijn op het industrieterrein van Egmond aan den Hoef. Egmond is een mekka van de marathon duivensport. Bijvoorbeeld 600 meter verder had Jos Pepping zijn hokken. Maar Marcel Tromp woont bijvoorbeeld in Egmond Binnen, John Schoenmaker woont in Egmond aan Zee. Egmond is ook de thuishaven van de Pyreneeënclub, een groep van marathonliefhebbers die gezamenlijk elke zaterdag hun duiven opleren richting Achthuizen. Dit is ongeveer van half mei tot begin augustus. Ook hebben ze een gezamenlijke competitie waarvan de feestavonden geroemd worden door de deelnemers..


Pé Laan overhandigt de bloemen namens Marathon Noord aan Martijn en Bert.
De hokken, het spel
Er is een tuinhok voor de  oude vliegduiven. Dit hok is  8 meter. Tijdens het seizoen wordt er niet schoongemaakt. Na het seizoen wordt het hele hok leeggehaald en  wordt  er  schoongemaakt. Dit is zuiver om een klimaat  in het hok te krijgen die de duiven prettig vinden. Na het seizoen wordt er schoongemaakt  omdat het anders te vochtig en klam in het hok wordt.
In dit hok hebben 22 oude duivenkoppels hun woonstee. Ook zitten er zo’n 30 koppels jaarlingen op dit hok.
De oude duiven zijn dit jaar gekoppeld een paar dagen voor de vitessevlucht Duffel, dus ½ April. De duiven worden de eerste vluchten gewoon gescheiden gespeeld en dan dus gekoppeld, althans enkele koppels worden gezet en de rest mag vrij koppelen. De duiven werden pas vlak voor kerst gescheiden. Voor die tijd zijn alleen de broedhokken half gezet.
De koppeling van de kwekers (dit jaar 6 koppels) gaat gelijk met die van de vliegers, iets wat voor 2016 enkele weken eerder is gepland om een extra ronde uit de kwekers te halen. Er worden van alle duiven jongen gekweekt. Meerdere malen kwamen er verassende jongen uit de vliegers, daarom wordt er niet alleen uit de kwekers gekweekt.  

De 100 jongen hebben dit jaar voor het eerst de beschikking over een hok , of beter gezegd een ren van een meter of 5. De voorkant bestaat uit windbreekgaas. De jongen werden dit jaar voor het eerst losgelaten na de vlucht van Perpignan, omdat toen dit hok/ren pas klaar was voor gebruik. Dit heeft als voordeel dat alle aandacht gegeven kan worden aan de oude duiven.  Voor het eerst dit jaar gaat de kar van de Pyreneeënclub  ook een aantal  zgn taartvluchten rijden en het plan is dat de jongen op deze vluchten worden ingespeeld.
De duiven worden dus op nest gespeeld en het mooie is dat bijna op alle vluchten de doffers de bovenhand voerden, alleen op Narbonne  kwamen er duivinnen voorop.
De duiven worden gehouden volgens het al gekscherend genoemde Egmonder systeem. Dit betekent de hele dag vanaf ongeveer 10 uur open hok en als de duiven ‘smiddags rond 5 uur worden gevoerd worden de kleppen gesloten. Dan rond 7 uur ‘savonds moeten de duiven nog een uur gedwongen trainen met de vlag in top. Als de vlag van het hok verdwijnt, knallen de duiven naar binnen en worden de hokken gesloten. Dit systeem werd ook door Jos Pepping gevolgd en Jos Voortman van de Koerier noemde dit in de DVD over Jelle Jellema het Egmonder systeem. Doordat Martijn dus op een industrieterrein woont en niet in een woonwijk kan hij dit systeem volgen.


De duiven die de titel brachten

Barcelona (1260 km)

De 25e bij Marathon Noord op Barcelona met de 2-1486070 (2e getekende). Deze doffer was ook de eerst aankomende duif op het hok van de 5 ingekorfde duiven. Deze doffer komt uit een samenkweek. De doffer was de beroemde 23 van IJs Kaptein, welke 10e asduif was bij de ZLU op Barcelona en komt uit de Brugemann lijnen van IJs. De duivin was De Schuwe Philipa, de moeder van Stien van Jos Pepping. De Stien is gekweekt door Martijn en was in 2010 de beste duif van de Marathon Noord over 3 jaar. De Schuwe Philipa  is een van der Wegen duivin welke gekocht is bij Philip Geerdink.

Marseille (1062 km)

De 28e op Marseille bij de Marathon Noord met de 3-1109427 (2e getekende). Deze doffer was hun 2de thuiskomende duif van de 8 ingekorfde duiven. Deze doffer is een Willem van der Velde doffer met een vleug Montar van Jan Roelofs. Vorig jaar als jaarling een 399e nationaal Marseille, dit jaar 125e nationaal Pau en dus de 207e nationaal Marseille als 2de getekende.

Perpignan (1120 km)

De 11e op Perpignan bij de Marathon Noord met de 9-1047536 (1e getekende) Deze doffer was hun 2de thuiskomende duif van de 9 ingekorfde duiven. Deze doffer is een broer van Stien van Jos Pepping. De vader is Ronaldinho en is een Cor de Heijde x van der Wegen doffer via Ronald Geerdink. De moeder is dus de Schuwe Philipa van Philip Geerdink. Als grap was er een Geerdink Koppel gezet op het kweekhok met minimaal 2 superduiven als zonen. Deze 36 heeft reeds een 8e nationaal St.Vincent, 25e nationaal Pau, en dit jaar dus een 31e nationaal St. Vincent ZLU en een 110 nationaal Perpignan ZLU gespeeld.


Bert Leijen en Ab Stam met twee toppers van Duo Groot-Leijen. Ab was niet aanwezig bij de bloemenhulde, dus vandaar deze foto!

Voordelen van een duo of trio
Mike Freriks belde Martijn op zijn vakantie in Oostenrijk om te melden dat zij Marathon Noord ochtendlossing hadden gewonnen. In de week voor Perpignan heeft Martijn gewoon gefietst in Zeeland. Op deze manier kan Martijn voldoende aandacht aan zijn gezin besteden naast het runnen van een bouwbedrijf, de duivensport en nog andere hobbies zoals fietsen. Dat is toch het mooie van het spelen in een combinatie, iedereen kan op vakantie en toch zijn aandacht besteden aan andere zaken dan de duivensport. Vele handen maken licht werk en vooral tijdens het seizoen wordt er door de heren gas gegeven. De duiven krijgen veel aandacht en er wordt veel geobserveerd.
In principe wordt er meegedaan aan alle vluchten ZLU vluchten en als het kan Nationaal St.Vincent middaglossing. De beste uitslag werd dit jaar behaald op St.Vincent ZLU. Er werd geklokt op 1087 km om 08.48, 09.19, 09.24, 09,27, 09.49, 10.03. En resp 2e, 1e, 3e, 5e, 6e en 11e getekende en de 11e, 31e , 35e , 36e, 73e en 100e nationaal. De duiven die afvielen voor Barcelona zaten voorin… het kan verkeren.

Wij van Marathon Noord hopen dat alle drie de heren op de feestmiddag aanwezig zijn om gehuldigd te worden als kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord 2015.
 
Auteur  Arjan van Gent
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging