De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Tim Hage wint Cahors Marathon Noord 2015

Geplaatst: 30-7-2015

Tim Hage wint Cahors bij Marathon Noord en de eerste in Sector 2
 
Na een dag uitstel werden een dikke 12000 duiven uit de sectoren 2, 3 en 4 in Cahors gelost om 13.30 uur. Dat uitstel was terecht, want een buienfront boven België en Frankrijk op de vrijdag en een stormdepressie op de zaterdagmiddag boven Nederland teisterden de vlieglijn. De duiven zijn er mooi achteraan gevlogen wat zorgde voor een vlot concours.  Met een west noordwesten wind gelost en onderweg toch een beetje meer west en zuid in de windrichting kwamen de duiven tot mooie snelheden.
Deze laatste van de 3 Marathon Noord middaglossing vluchten wordt dus gewonnen door Tinker Bell van Tim Hage uit Woerden. Deze topduivin speelde al dit jaar de 9e in de Sector 2 op Tarbes (2 weken voor Cahors..).  Ze stond als eerste getekende. Totaal de 2de over de gehele lossing van de sectoren 2, 3 en 4. Alleen de 3de getekende van Benno Kastelein uit Hengelo was Tinker Bell voor. Maar helaas voor Benno tellen alleen de 1e en 2de getekenden bij de Marathon Noord.

De aankomst
Om 06.03 werd Tinker Bell geklokt op een afstand van 917 kilometer. Tim had ook duiven mee op Narbonne, dus toen Tinker Bell als een kogel uit het zuiden aankwam dacht hij eerst dat het zijn eerste van Narbonne zou zijn. Bij de landing op de klep zag hij dat het deze superduivin was. Tim had ongeveer 90 minuten om te bekomen van de aankomst want toen diende de eerste duif van Narbonne zich aan.


Tinker Bell, de winares van Cahors 2015 bij Marathon Noord.

Tim Hage
Tim is begin 50 en een druk bezet man. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in een woonwijk aan de rand van Woerden. Hij heeft zeer succesvol programma gespeeld totdat het besef kwam het gezin aandacht te kort kwam. Toen is de keuze gemaakt om overnacht te gaan spelen. Inmiddels worden alle marathonvluchten, dus zowel NPO als ZLU  ingekorfd. Er worden geen grote aantallen ingekorfd, maar er worden wel hoge prijspercentages behaald. Tim is zeer gedreven en wil graag gaan voor de top. Hij kan geen antwoord geven waarom het juist dit jaar bijzonder goed gaat.

De winnende duif
Tinker Bell is een duivin van 2013 en speelde als jaarling prijs van Bordeaux ZLU. Toen was er ook ‘smorgens vroeg om 05.14 uur. Ze komt uit een kleinzoon van de karaat van Anton Schalkwijk keer een kleindochter van Tim zijn Koutersduivin. Het is een middelgrote gespierde duivin met een enorme drang naar haar nest.
Ze werd op Cahors ingekorfd op en jong van een dag of 14. Ze werd tegen de gewoonte in toch ingekorfd op Cahors, omdat ze dermate goed in vorm was dat Tim als liefhebber dit niet kon weigeren. Normaal worden duiven maar 2 maal op een overnacht gespeeld.


Tinker Bell heeft slechts haar derde pen gegooid...

Het soort van Tim

De basis werd gehaald in 2003 bij de combinatie van Dongen – de Bruyn in Sliedrecht. In dat jaar is er overgeschakeld van het programmaspel naar de overnacht. De Vitesse/Midfond duiven zijn naar zijn broer gegaan en de dagfond duiven bleven. Deze werden gekruist met de duiven uit Sliedrecht. Natuurlijk zijn er later duiven bijgekomen van andere toppers zoals Peter de Haan. Er werd en wordt vooral gekeken naar prijspercentages en kopprijzen als er duiven worden bijgehaald. In alle duiven op het vlieghok is een vleug van de oude dagfond duiven te vinden. Soms 25%, soms 12,5% maar altijd zit het er nog in. Volgens Tim één van de redenen dat hij vaak ‘s avonds of ‘s morgens vroeg duiven kan draaien. Dit soort duiven is ook in staat om op 600 kilometer met noordenwind een 1e te spelen op de dagfond.

Het hok
Het hok van Tim is 8 meter lang en aan de buitenkant van steen. Van binnen een afdeling voor de duivinnen, de nestduiven, weduwnaars en de jongen. Er gaan zowel weduwnaars mee als nestduiven op de vluchten. Op de vloer liggen roosters en ook de broedhokken zijn voorzien van roosters. In beide vliegafdelingen hangt er een ATX plaat aan het plafond. Het hok is vrij donker en heeft ondanks de lage kap een prima verluchting. De dakpannen zijn hetzelfde als die van de huizen. Van nature zijn deze pannen redelijk gesloten, maar doormiddel van stokjes en pijpjes worden er openingen tussen de pannen gecreëerd. Maximaal kan er gespeeld worden met 20 koppels nestduiven en 22 weduwnaars. Maar aan het begin van seizoen zijn nooit alle broedhokken bezet.

De verzorging
Door een drukke baan wordt er efficiënt met de tijd omgegaan. Dus het loslaten van de duiven gebeurt ‘smorgens voor en ‘savonds na het werk.  De duiven worden in het voorjaar verduisterd. Deze verduistering wordt een aantal weken voor Bordeaux/Agen ZLU opgeheven. Dat is volgens Tim ook de reden waarom het begin van het marathonseizoen de prestaties minder zijn.

Tim is tegen het wilde gebruik van medicijnen. Er wordt dus niet blind gekuurd en er is geen vast schema. Alles is wel in huis als hij in moet grijpen. Hij komt regelmatig bij dr Marien en is daar erg tevreden over. Is er niets, dan krijgen ze niets, als er wel wat is dan wordt er in overleg ingegrepen.
De duiven worden in de dagen voor inkorving meestal één of twee keer een 10 tot 30 kilometer weggebracht en om de 3 minuten gelost. Alles wordt genoteerd en de resultaten worden meegenomen in de volgorde van de getekende en of de duif meegaat of niet. Tinker Bell had bij deze laatste opleer de afstand in 4 minuten korter afgelegd dan de andere hokgenoten en dat gaf de doorslag om haar toch mee te geven.
De jongen krijgen het hele programma tot en met de laatste nationale vlucht. Deze zijn ook verduisterd.


René Koeman overhandigt de bloemen namens Marathon Noord aan Tim Hage.

Slot

Tim heeft ook ingekorfd op Perpignan en Ruffec, dus de concurrentie is gewaarschuwd!

De eerste 10 van Marathon Noord
1 Tim Hage, Woerden   2 P. van Straten, Vianen  3 M.Hekman, Den Ham 4 G. van der Loon, Boelenslaan,  5 Ronnie Leusink, Engwierum, 6. Bert Meijer, Klazienaveen, 7 N. de Fouw, Bant, 8 A.Roes, Ulft, 9 C.H.G.M. Peters , Didam en 10 Henk Bos, Purmerend.
 
 
 
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging