De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Cor Schermer wint Bergerac 2015 bij Marathon Noord

Geplaatst: 9-7-2015

Cor Schermer uit Castricum wint Bergerac bij de Stichting Marathon Noord.
Woensdag middag na Bergerac spreek ik met René Koeman af om samen, namens de Stichting Marathon Noord, naar Cor Schermer te gaan in Castricum. Cor van beroep zelfstandig ondernemer in groene daken en hovenier, heeft de 2de vlucht van de middaglossingen vanuit Bergerac gewonnen.


René Koeman overhandigt namens Marathon Noord de bloemen voor de overwinning op Bergerac
Het is voor mij de 3de of 4de keer dat ik bij Cor kom om het een en ander op papier te zetten i.v.m. weer een geweldige prestatie van zijn duiven. Het wordt voor mij dan ook moeilijk om iets nieuws te schrijven over deze zeer sympathieke duiven melker. Maar ik ga het toch proberen.
Om vier uur s ’middags zitten we gezellig in de tuin bij Cor, en onder het genot van een bakkie koffie en lekkere appeltaart, verteld Cor over het wel en wee van zijn duiven.
Hij vertelde ons dat zijn nestdoffer de 13-1120854 het vertrouwen van zijn baas had gekregen omdat zijn volle broer de “13-839” op de zware Cahors van 2 weken geleden de 13de speelde in de fondclub Noord Holland. Deze doffers zijn in hun goede doen en zien er geweldig uit. Als 2de getekende op eieren ging hij naar Bergerac. Op deze loodzware vlucht werd hij om 9.09.30 uur geconstateerd.


Cor met de winnende duif van Bergerac

Hiermee behaalde hij de eerste plaats in de SMN, de 3de plaats in de FCNH en over heel Nederland wist hij tegen ruim 12000 duiven de 7de plek te veroveren. Gezien de over vlucht is dit een sublieme prestatie van deze twee jarige doffer. Deze doffer is gekweekt uit een doffer van Cor zelf en een duivin van Jan Roelofs uit Alkmaar.
Cor vertelde ons dat hij in nauw contact staat met de mannen van de Pyreneeën club. Het bekende karretje dat iedere week naar Achtmaal rijdt om de overige duiven af te richten. Op het moment dat Cor zijn duif klokt hoort hij dat Jan Hommes en zonen uit Akersloot in dezelfde minuut ook een duif pakt. Zij zitten iets verder en winnen daarom van Cor. Maar ze hadden even geen rekening gehouden met nog een “Pyreneeën” man en dat was Piet Zuurbier uit Heiloo. Hij woont enkele kilometers verderop en 6 minuten na Cor pak ook hij een duif. Deze is waarschijnlijk zonder de klep te raken naar binnen gevallen. Uiteraard piepte het systeem wel bij Piet en won zodoende de eerste in de FCNH. Er zit nauwelijks een meter per minuut verschil in de eerste 3 duiven. Cor wint in de SMN maar verliest van zijn opponenten en word hier 3de. Maar Cor had gelukkig zijn aangewezen duif. En zoals wij allemaal weten gaat het bij de Stichting Marathon Noord om de 2 bovenste duiven van de lijst.

De accommodatie.
Cor beschikt over veel ruimte om zijn huis heen maar heeft circa 15 meter hok staan. Dit hok bestaat uit 2 afdelingen. Jongen en oude duiven. De oude duiven hebben het open hok systeem en kunnen dus in en uit vliegen wanneer ze maar willen. De jongen blijven tot na Perpignan vast zitten en kunnen vanuit de ren de omgeving goed in hun opnemen. Vervolgens gaan ze dan met kleine ploegjes naar buiten.


Het hok…..

Dit gaat op zich prima. De oude duiven zitten in een groot hok waarvan de voorkant voorzien is van gaas. Cor schermt dit, in de koude voorjaars nachten, wel geregeld af met een soort plastic  plaat. Dit om de warmte binnen te houden. Verder worden de hokken zo nu en dan schoon gemaakt. Gewoon droge mest. Dit is voor Cor het makkelijkste naast zijn drukke baan. Alle duiven worden op diverse neststanden gespeeld.

De verzorging.
De verzorging is nog steeds zeer  eenvoudig. De droge mest methode geeft verhoogde kans op wormen. Dus hiervoor wordt er gekuurd. Verder volle bak van kweek en vliegvoer en snoepzaad. Verder gaan de duiven mee tot en met de 2de dagfond vlucht waarna ze in groepjes worden voorbereid op het echte werk. Cor probeert wel hele koppels naar dezelfde vlucht mee te geven. In de winter worden ze “Spartaans” gehouden. De duiven krijgen te eten en te drinken maar dan ook verder niets. Geen medicatie of wat dan ook. De beste komen dan vanzelf wel naar voren. Uiteraard krijgen de duiven wel de nodige verplichte  enting. 14 dagen voor de echte vluchten worden ze tegen het geel gekeurd.

Wat voor soort duiven zitten er bij Cor?
Cor heeft duiven zitten uit de oude lijnen van de lijn 500 van “ van Achtmaal” x “van der Wegen”. Verder zitten er duiven van John Hardebol uit Castricum, Marcel Tromp uit Egmond aan de Hoef, Cees van de Laan uit Castricum, Ben van de Peppel uit  Wormer, Ed Maat uit Limmen, Jan Roelofs uit Alkmaar  en duiven van Jos Pepping uit Egmond aan de hoef.
Cor heeft ook nog een hele bijzondere Barcelona duif zitten. Deze geweldige duif heet  “Dorus” de  05-1249714.


De Dorus.. 7x prijs op Barcelona en vorig jaar 6e internationale duif op Barcelona over 5 jaar
Cor heeft  de gewoonte zijn duiven Russische  namen te geven. Nou klinkt Dorus niet echt Russisch maar eindigt wel op “Rus”. Deze super duif gaat waarschijnlijk de boeken in als een van de beste zo niet de beste Barcelona vlieger allertijden. Hij heeft 7 jaar op rij prijs op deze klassieker. Te weten:
149e in 2009, 1137e in 2010, 142e in 2011, 419e in 2012, 1046e in 2013, 219e in 2014 Dit allemaal op nationaal niveau. Dit jaar pakt hij de 890e van 5183 duiven nationaal. Absolute KLASSE
De aankomst van “Dorus” op Barcelona gaf toch wel weer de nodige koude rillingen omdat dit zo uniek is. Een duif van 10 jaar oud die gewoon nog even op de zelfde dag (22.03 uur) thuis komt terwijl het toch een van de zwaarste Barcelona vluchten van de laatste 10 jaar is. Ik heb hem even in de hand mogen houden. Als je zegt, dat hij 2 jaar oud is dan geloof je dit ook. Deze doffer voelde geweldig aan en heeft een zeer zachte pluim. Wie heeft er zo’n TOP duif.

De middag lossingen.
Wij hebben het ook nog even gehad over de enorme terug loop van het aantal duiven op de middaglossingen. Wat kunnen we doen om het tij te keren. Er zal uiteindelijk gekeken moeten worden of we het aantal vluchten, dat we nu hebben moeten terug brengen of, deze  gaan combineren met de ochtend lossingen van de ZLU waardoor we minder vluchten krijgen maar dan wel met meer duiven.

Stichting Marathon Noord.
Cor is al jaren lid van de SMN en geeft aan dit een eerlijk spel te vinden. Hij hoopt dan ook van harte dat ze nog jaren hiermee doorgaan. Cor gaf ook aan dat hij het heel bijzonder vind dat wij maar ook de mannen die dagelijks met de stichting te maken hebben dit allemaal belangeloos voor de stichting doen.
Cor, bedankt voor de gastvrije ontvangst en op naar de volgende overwinning.

Auteur
John Laan.
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging