De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Harold Zwiers, Den Ham 1e kampioen ochtendlossingen

Geplaatst: 7-10-2014

‘Kampioen Ochtendlossing worden kán op de verre afstand in het verre oosten’
 
In de duivensport ontmoet je mensen waarmee je door één deur kunt, je hebt mensen waarbij dit minder goed gaat, maar die je toch respecteert en soms ontmoet je mensen die je een vriend kunt noemen. In het oosten van het land woont zo’n vriend. Vanaf 2008 hebben we met grote regelmaat contact, de telefoongesprekken zijn lang … met elk kwartier een pauze (dit snappen wij alleen) en duiven verhuizen van Den Ham naar Veenendaal en andersom. Wat was ik blij toen ik hoorde dat hij, Harold Zwiers uit Den Ham, de kampioen Ochtendlossing was van de Stichting Marathon Noord. Nadat ik hem gefeliciteerd had belde ik gelijk Mike Freriks en Patrick Sticker dat ik de reportage wilde maken en dat was gelukkig geen probleem. Deze topper uit het gebied waarvan mijn vader zegt: (Voorbij Zwolle) houdt Nederland op te bestaan (zo rustig is het daar). Op een afstand van 80 km meer dan wij … … deze topper verslaat iedereen op de Ochtendlossing en is de beste van bijna 300 super goede ZLU-spelers van de laatste jaren als Arjan Beens, Jelle Jellema, Cor Schermer, Nico Volkens, Comb. van den Berg, Boogerd-van Buuren, Team Vollebregt, Jan Peters, Thei Burgers, Jurrian van Amerongen, IJsbrand Kaptein, Vertelman en noem alle toppers maar op van boven de grote rivieren. Hij heeft ze verslagen … … Harold chapeau !!!

 


De liefhebber
Harold Zwiers woont prachtig, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Op het erf waar hij woont, stond vroeger een boerderij. Daar is bijna 20 jaar geleden een dubbelhuis verrezen. De ene helft wordt bewoond door de ouders van Harold en de andere helft wonen Harold en Gerda. In de ruime tuin staan een paar duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) zitten de 40 koppels vliegduiven en op het andere hok (ruim 3 meter) zitten de 16 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Verder staat er sinds een paar jaar een ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is 45 jaar jong en sinds 1998 heeft hij zich helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. De successen rijgen zich aan één. De laatste jaren wordt er per jaar meerdere keren per jaar op teletekst gespeeld. Wat nog rest is een nationale overwinning, maar die komt elke dag een dag dichterbij als de gezondheid blijft.
 
Stam duiven
De basis van de duivenstam van Harold bestaat uit nazaten van het topkoppel ‘1336’ x ‘Morsie.’ Dit koppel is voor het grootste deel doorstroomd met het bloed van de duiven van Jan Theelen. ‘De 1336’ is helemaal een Theelen en ‘Morsie’ is 50% Theelen en de andere helft is dochter van de 1e nat. Perpignan van Jan Walpot en een zoon 1e nat. St. Vincent van Van Zelderen. Uit dit koppel stammen bijna alle duiven op het hok van Harold. Natuurlijk is er ander bloed doorheen gekruist. Vooral de duiven van Jelle Jellema doen het goed tegen de duiven uit het stamkoppel van Harold. Maar ook de duiven van Marcel Diesvelt uit Didam, Arjan Beens, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen (uit Jo, 1e nat. Mont de Marsan en de topkweker Carteus Giant) laten zich goed kruisen met het soort van Harold. Bij de beste ZLU-duiven zit vaak ‘De Deugniet’ in het bloed. Deze doffer presteerde zelf erg goed, zo won hij bij Harold o.a. de 1e Montauban in zone 3 van de NU (5e nationaal), maar zijn nazaten lijken nog beter te worden. ‘De Deugniet’ komt van P. Schoolderman uit zijn beste doffer. Verder heeft Harold nog wat nazaten van zijn oude fondsoort van het begin. Dit zijn Van de Wegens via Anton Ruitenberg. De duiven van Harold kun je kenmerken als superzacht van pluim, niet groot en niet klein met sprankelende ogen. Ogen doet Harold op zich niet zo veel, zegt hij, maar hij zet graag een ouderwets ‘Aarden-oog’ (roodbruin, soms bont oog) tegen een staaloog. ‘Op een hok zonder staalogen zal je in deze tijd weinig topduiven tegen komen,’ zegt Harold. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft.
 
Systeem
Al jaren koppelt Harold eind december al zijn duiven. De eitjes van de kwekers en van de beste vliegers worden overgelegd, zodat hij daar 4 jongen van heeft, als alles meezit. Aan het begin van de lente heeft Harold dan zo’n 80 jongen gekweekt. Voordat de voorbereidingen voor het vliegseizoen begint, is de man uit Den Ham klaar met kweken en dat is het doel van het vroege kweken. De duiven worden dan op weduwschap ingespeeld en worden vervolgens voor de verschillende vluchten op een nestje gebracht. Harold speelt veel op eitjes, maar er worden ook duiven op jongen gespeeld. Zeker aan het eind van het seizoen is dat handig om ze goed in de pennen in te kunnen korven. Aan het begin van het seizoen worden de duiven op gang gebracht met zoveel mogelijk relatief korte vluchten. Daarom korft hij ook doordeweeks in op Duffel of Asse Zellik om het ritme er goed op te krijgen. Als het fondseizoen nadert moeten de vliegduiven twee maal per dag minimaal 1,5 uur trainen. Hierdoor komen de duiven in een goede conditie om de grote fondvluchten aan te kunnen. Nadat de duiven goed op gang zijn gekomen van de korte vluchten gaan ze verderop mee richting de midfond en als het in het programma past iets verder. De duiven krijgen een goede mengeling van drie merken voer aangevuld naar de fondvluchten toe met snoepzaad, hennep, pinda’s, TOVO en zonnepitten. Hierdoor bouwen de duiven genoeg reserves op om het zware werk aan te kunnen. Medicijnen worden zo min mogelijk gebruikt op het tophok van Den Ham. Als voorzorg krijgen de duiven zo’n 4 weken voor de eerste overnachtvlucht een geelkuur en verder alleen iets als ze wat mankeren. Duivenvriend en dierenarts Jelle Jellema wordt geraadpleegd als Harold het niet vertrouwd, maar hij hoeft zelden in te grijpen. Harold is daar blij om, want hij houdt zijn duiven het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur.
 
De duiven die hem kampioen maakte
Voor het kampioenschap van de Ochtendlossing van de Marathon Noord tellen drie vluchten: Barcelona, Marseille en Perpignan. Op elke vlucht moet één van de eerste twee getekende duiven worden gedraaid. De liefhebber met de meeste punten van deze drie duiven is kampioen. Harold had hierop een kleine maar duidelijke voorsprong op Team Vollebregt uit Wassenaar en de Amsterdamse combinatie Boogaard en Van Buuren.
Het begon op Barcelona. Harold speelde de 17e nationaal op een afstand van 1.272 km en de 5e in de Marathon Noord. Dit kunstje flikte ‘Yaika’ een dochter van ‘De Deugniet’ gekoppeld aan een duivin wat een kruising was tussen Inteelt Zwart Goud van Jellema en een inteeltduivin van het stamkoppel ‘1336’ x ‘Morsie.’ De tweede Barcelona-duif zat 46e in de Marathon Noord-competitie. Dat was ‘de Jonge Barcelona.’ Deze volle broer van ‘Yaika’ won een jaar eerder op de loodzware Barcelona de 132e nationaal. 

Boven De Jonge Barcelona en hieronde Yaika


De tweede vlucht was Marseille. Harold won de 15e in de Marathon Noord. In de ZLU speelde hij de 100e nationaal. De duif die hier verantwoordelijk voor was heet Zorro. Hij is een zoon van Limoosje (de beste duivin rechtstreeks uit het stamkoppel met o.a. de 10e nat. Mont de Marsan 2006) gekoppeld aan de kilometervreter ‘De Marathon.’ Deze vader liet zich vooral zien op zware vluchten boven de 1.000 km. Op de slotvlucht Perpignan pakte ‘de Jonge Barcelona’ de 33e prijs in de Marathon Noord. De 240e nationaal in de ZLU was zijn deel.

Zorro, goed voor de 15e Marseille bij SMN in 2014.
 
Tot Slot
De delegatie van Marathon Noord (bestaand uit voorzitter Ad van Heijst, sponsor en chauffeur van de dag Hennie van Doorn en ik als verslaggever) hebben heerlijk een paar uur over duiven gepraat. Het enthousiasme waarmee de man uit Den Ham over zijn duiven vertelt, is aanstekelijk. Verder zijn we verwend met broodjes bij de koffie tegen het eind van de morgen. Hoe compleet kan je een dagdeel duivenmelken maken? Harold namens ons drieën hartelijk bedankt voor de ontvangst en geniet van je kampioenschap, want je hebt een leger topmelkers verslagen en dat kan alleen als je zelf een nog betere topper bent. Tot eind oktober in Hooglanderveen en wat mezelf betreft: tot het volgende telefoontje of de volgende chat.
 
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025