De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Piet van Straten duifkampioen middaglossing 2014 SMN

Geplaatst: 3-10-2014

‘Jessica houdt een mooie herinnering in leven’
 
Op een druilige zaterdagochtend maakte ik mijn reis naar de regio onder de rook van Utrecht. Mijn eerste tussenstop was bij een ervaren rot in het vak. Een man die in zijn leven de laatste jaren wat tegenslagen kreeg te verwerken, maar die door zijn optimistische en vrolijke levensstijl de zin van het leven overeind houdt. Toen ik kwam aanrijden, stond hij me, al onkruid trekkend tussen de stoeptegels, op te wachten bij de voordeur. Toen hij me zag, kwam een prachtige lach te voorschijn. Hij wist waarvoor ik kwam. Zijn glimlach verraadde een bepaald soort trots op zijn duivinnetje wat ik vaker had gezien ergens in Utrecht. Zijn duivinnetje was in 2014 de beste van de hele Marathon Noord op de middaglossing. Een nieuwe parel op zijn hok, die toch al rijkgezegend is met goede duiven.

 


De liefhebber
De hoofdrolspelers van dit artikel zijn ’Jessica,’ de duifkampioen, maar hierover later meer en haar verzorger en eigenaar de 74-jarige Piet van Straten uit Vianen. Piet is een melker met jarenlange ervaring, stammend uit een duivenmelkersgeslacht. Zijn jongere broer Jan uit Utrecht is een andere topper uit deze familie. Piet is op het zware werk een groot kampioen en altijd te vinden bij de kampioenen van de regio en de afdeling op de Grote Fond. In de loop van de jaren heeft hij vele kampioenschappen bij elkaar gevlogen en nog meer nationale vroege prijzen. Zo won hij ook twee keer de Nationale Fondspiegel en het zou mij niet verbazen als hij dat dit jaar voor de derde keer zou doen. Zijn fond duivenstam is al meer dan 30 jaar oud en de laatste jaren zijn vooral de duiven van zijn broer Jan en van Henk de Bree uit Soest dominant aanwezig aan de kop van de uitslagen. Vorig seizoen had hij de 5e Beste Meerdaagse Fondduif van de competitie Wie Heeft Ze Beter. ‘De Zwollenaar’ zoals deze duif wordt genoemd won in 2013 o.a. de 36e nat. Brive en de 49e nat. Cahors. Hij wordt ‘De Zwollenaar’ genoemd omdat hij op zijn tweede overnachtvlucht in 2010 werd opgevangen in Zwolle. Zelfs goede duiven kunnen zich dus vergissen.
 


‘Jessica’
De duifkampioen van de Middaglossing bij de Marathon Noord is vernoemd naar Piets schoondochter, die is gestorven aan de vreselijke ziekte kanker. Haar zonen helpen opa Piet regelmatig met het schoonmaken van de hokken en krijgen daar een leuke vergoeding voor, vertelde Piet met een glimlach. Het verlies van zo’n jonge vrouw dichtbij in zijn familie doet Piet veel en uit respect voor haar en als dierbare herinnering aan haar heeft hij deze topduivin naar de vrouw van zijn zoon vernoemd.
De duif ‘Jessica’ won in 2014 de 35e nat. Cahors (12e in de Marathon Noord) en de 42e nat. St. Vincent (23e in de Marathon Noord). Dit was net voldoende om ‘de 001’ van de Gebr. Holleman voor te blijven. In de jaren hiervoor liet ‘Jessica’ al zien een absolute topduivin te zijn. Ze won o.a. de 26e nat. St. Vincent 2012, 34e nat. Bergerac 2013, 146e nat. Bordeaux 2010 en de 176e nat. St. Vincent 2013. Als je zo de laatste drie prijzen van St. Vincent ziet vraag ik me af of er nog een betere St. Vincent-duif in Nederland heeft rondgevlogen in de jaren 2012 tot en met 2014.
‘Jessica’ is gekweekt door broer Jan van Straten uit Utrecht. De vader is een kruising van de soorten van Bruggemann en Muller (Inteelt Gloria). De moeder van deze duifkampioen is weer een kruising van de soorten Batenburg (Zoon St. Vincent x Witbuikje) en van Wilfried Stiel (dtr Sanne). Al deze goede genen samengebracht leverde deze topduivin op.
In de laatste fondspiegel stond ‘Jessica’ 22e Duifkampioen over de jaren 2012 en 2013 en 28e Duifkampioen over de jaren 2011 tot en met 2013. Deze plaatsen zullen na dit seizoen sterk zijn verbeterd.
 
Kampioenschappen van de laatste 2 jaar
Piet van Straten is een vaste waarde bij de meerdaagse fondkampioenen van de Afdeling 7 Midden Nederland en de regio die vroeger gewoon de UCK heette. In 2013 won hij de volgende kampioenschappen:
1e aang en onaang. Regio van de afdeling 7
3e onaang en 2e aang. Fondlub Utrecht en omstreken Meerdaagse Fond
4e onaang en 1e aang. Afdeling 7 totaal
11e Kampioen van de Noordelijke Unie
Dit alles met een hoogprijspercentage. In 2014 is Piet er weer bij. De kampioenschappen die voorlopig bekend zijn, zien er als volgt uit:
8e onaang en 4e aan. Regio B van de Afdeling 7
8e aang. Afdeling 7 totaal
 
Tot Slot
Langs deze weg wil ik Piet nogmaals feliciteren met zijn duifkampioenschap en hem boven alles bedanken voor de geweldige ontvangst, de gezellige ochtend en de verrukkelijke en enorme punt rijstenvlaai. Ik kan alleen maar zeggen: Voor nog eens !!!
 
Jaco van Nieuwamerongen
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging