De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Goede duiven, een goed plan, stipte verzorging, passie en gedrevenheid zorgen voor succes.

Geplaatst: 26-8-2014

Goede duiven, een goed plan, stipte verzorging, passie en gedrevenheid zorgen voor succes.


Op een mooie zaterdagochtend in augustus ging ondergetekende samen met voorzitter Ad van Heijst op weg naar Wassenaar. Het prachtige bosrijke dorp in Zuid-Holland waar Koning Willem Alexander en koningin Maxima hun woning hebben op het landgoed Eikenhorst. Of wellicht kent u het Pretpark Duinrell of de enige overgebleven gras-renbaan in Nederland  Duindigt dat ook in Wassenaar ligt.

In het centrum van Wassenaar staat de oude romaanse dorpskerk die deels uit de 12e eeuw dateert, en deels in de 16e eeuw werd opgebouwd na vernielingen in de tachtigjarige oorlog. Deze oude romaanse kerk vormt de achtergrond van de bloemenzaak van Louis Vollebregt en de hokken van Team Vollebregt. De laatste jaren presteren ze bijzonder goed en hun goede seizoen 2014 bekronen ze met o.a. het Keizerkampioenschap ZLU bij S.N.Z.H en het 2e kampioenschap ochtendlossing bij Stichting Marathon Noord.

Team Vollebregt bestaande uit de broers Louis en Nico, schoonzus Ruth en Klaas Krom kent zijn oorsprong in 1970. En de huidige combinatie kreeg in 2009 definitief gestalte met de toetreding van Klaas Krom tot de combinatie. Klaas Krom (tot eind 2007 meer dan succesvol spelend onder de naam Comb. Krom-Vreugdenhil) is volgens Louis de hokmanager. Klaas is volgens Louis een van de weinige mensen in Nederland die echt verstand heeft van duiven. Hij stippelt alles uit, korft de duiven in voor de gewone vluchten, bepaalt mede de getekenden en sinds zijn komst is men met nog meer passie en gedrevenheid met de duiven bezig.
 

Hun accommodatie bestaat uit 3 hokken, waarvan 2 hokken voor de 70 weduwnaars (ze spelen uitsluitend weduwschap met doffers), en 1 voor de jonge duiven en hun 15 kweekkoppels.
Opvallend, op het hok wat op het zuidoosten staat speelt men de vluchten Pau-Barcelona-Marseille en Perpignan. Op het andere weduwnaarshok speelt men de overige ZLU vluchten Agen - St.Vincent en Narbonne. Op de hokken overigens geen aparte dingen, geen mechanische verluchting, wat opvalt is de simpelheid, grote open schappen. Geen hoekjes, extra zitjes of andere extra “motiverende” zaken. Voor alle duidelijkheid hier speelt men uitsluitend de ZLU vluchten, middaglossing doet men niet aan mee. Je moet volgens Louis een plan hebben, het simpel houden, je daaraan houden en vooral niet teveel willen. Tegenwoordig wil iedereen overal aan meedoen, maar om uit te blinken moet je je specialiseren. In 2014 korven ze op de 7 ZLU vluchten 108 duiven in en behalen maar liefst 76 prijzen. Of terwijl een prijspercentage van 70%, een prestatie op zich.
 

De verzorging in het seizoen is stipt en volgens een vast schema. Om 07.30 uur gaan de weduwnaars los, de hokken worden door Louis schoon gemaakt en om 09.00 uur moeten de doffers weer naar binnen. Om 17.00 uur gaan ze wederom los en dan poetst Ruth de hokken schoon. Om 18.00-18.15 uur zit de training erop en mogen de doffers een uur lang eten wat ze willen. Afhankelijk van de dag zal dit zuivering/gerst, half-half of Superfond voer van de “Zwarte Vogel” uit Den Haag zijn. De oude duiven brengen in het voorseizoen geen jongen groot. Op 20 maart zijn ze gekoppeld en na 10 dagen broeden kwamen ze al (vroeg) op weduwschap. Echter enkele weken voor Barcelona volgde er een herkoppeling en na 5 dagen broeden kwamen de doffers opnieuw fris op weduwschap. Tijdens ons bezoek stonden de meeste doffers nog op 7 oude pennen. Geen jongen groot brengen, niet te lang laten broeden, heel veel kilometers maken en zonder verduisteren lukt dit dus. De jonge doffers worden op dit moment op de nalijn meegegeven en volgend jaar zal men deze als paters gaan spelen tenzij er op het weduwnaarshok lege schappen ontstaan door de roofvogel. Hier gaan namelijk meer duiven verloren aan de roofvogel dan dat ze op de vluchten verspelen.

Maar jonge doffers als paters spelen, hoe dat zo ? Dit heeft een simpele reden : de schappen voor de oude doffers zijn allemaal reeds bezet. De selectie heeft reeds plaats gevonden en het plan voor 2015 is al klaar !!! Na het inkorven van Perpignan heeft men direct de nieuwe (jaarling) doffers op het hok geplaatst. Koppelen aan oude duivinnen zorgde ervoor dat de nieuwe doffers voor aankomst van de Perpignan doffers reeds bakvast waren. Zonder problemen zit nu alles alweer op de hokken en schappen voor volgend jaar. Waar anderen wellicht volgend voorjaar beginnen na te denken is hier reeds in augustus bekend welke doffers er volgend jaar op welke vluchten meegaan.

Medisch gezien doet men weinig maar wel het noodzakelijke. In de winterdag krijgen de duiven een paratyfus kuur, tijdens het broeden 2x een kuur tegen het geel en men druppelt tegen luizen en wormen. Alles in overleg en met de producten van Hans van der Sluis.

Hoe is het 2e kampioenschap ochtendlossing bij SMN tot stand gekomen: Op Barcelona was het hun 1e getekende de 137 of terwijl “de nieuwe Tarzan” die op plaats 25 staat. Deze 137 vloog in 2012 de 308e nat. Barcelona in 2013 de 99e nat. Barcelona en nu in 2014 de 130e nat. Barcelona. Op Marseille pakken ze de 9e plaats met hun 2e getekende “098”. En op Perpignan legden ze beslag op plek 34 met hun Marseille star , vloog op Marseille in 2012 - 139e, 2013 - 112e en 2014 (2 weken voor Perpignan) 256nat. ZLU.

Overigens zullen we de naam Team Vollebregt bij diverse competities van voren tegen komen. Ze doen aan zoveel mogelijk competities mee. Het mooiste zijn de diverse asduiven competities want asduiven bezitten is een hobby op zich van Louis. Tijdens ons bezoek kregen we de beste Barcelonaduif van de laatste drie jaar en de beste van de laatste 6 jaar in de hand. Wat een doffers. Zoiets maak je niet vaak mee. Louis is altijd op zoek naar betere duiven en naar de allerbeste verervers. Dat is ook een van zijn passies. Regelmatig wordt er weer wat bijgehaald om zijn stam verder te versterken. We werden stil toen we de afstamming en prestaties hoorden van de ouders van de kwekers. Wat een mooi kweekmateriaal zat daar.

Trouwens om de sterkte van dit team te verduidelijken. Ruth Jerman wist als gastspeler met de 3e en 4e getekende van team Vollebregt beslag te leggen op het 7e kampioenschap ochtendlossing SMN.
 

Het soort duiven waar men zo succesvol mee is bestaat in de basis uit Gebr. Kuypers, Neer hier kocht men ooit 26 duiven en na een goede selectie zitten enkele nazaten hiervan nog steeds in de stam. Echter zegt louis je moet ze wel kruisen. Ook bij de totale verkoop in 2008 van Comb. Vreugdenhil-Krom wisten ze enkele goede verervers te bemachtigen (o.a. soort Cees van der Poel en Cas de Graaf). Het mooie is natuurlijk dat ook de liefhebber mee is gekomen. Ondanks de zeer goede prestaties blijven ze actief zoeken naar nog betere duiven, super verervers die er voor moeten zorgen dat men de stijgende lijn omhoog blijft vasthouden.
 

Gezien de stijgende prestaties van de laatste jaren (al 3 lang geen slechte ZLU vlucht meer gehad) de bewezen goede duiven, het simpele systeem, het goede plan en de passie en gedrevenheid waarmee dit team  in Wassenaar aan de Dr. Doelmanlaan 21 bezig is weet ik zeker dat nog meer succes niet zal uitblijven.
 

Mike Freriks
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


woensdag 1 januari 2025
Start inschrijving voor het nieuwe seizoen 2025