Combinatie Boogaard van Buuren worden 3e kampioen ochtend lossingen bij de stichting Marathon Noord.
Daags nadat we bij Nico Tetteroo geweest zijn, zijn Rob Koeman en ondergetekende onderweg naar Amsterdam Noord om daar de bekende Comb. Boogaard van Buuren (tevens sponsors SMN) te bezoeken omdat zij op de ochtendlossingen van SMN 3e zijn geworden.
Wie kent Piet van den Boogaard en Marco van Buuren zo langzamerhand niet. De winnaars van internationaal Barcelona 2011. Zij zetten in 2011 Amsterdam op de internationale postduiven kaart. Deze mannen hebben alles al gewonnen wat er ook maar te winnen valt. Dit jaar hadden ze wederom een prima seizoen. Met o.a de 7de nationaal Marseille. Deze kunnen ze weer op hun rijk gevulde CV bijschrijven. Deze duif, de “902” wist het te presteren om als enige duif in heel Noord-Nederland op de dag van lossing thuis te komen!!! Hun getekende duiven zorgden er uiteindelijke voor dat ze bij de SMN weer op het podium kunnen gaan staan.
Marco en Piet met hun favoriete duiven in de zaak.
De Combinatie:
Marco, 45 jaar jong en Piet, van even in de 60, vormen sinds 2004 naast hun dagelijks werk in de koffieshop een combinatie met de duiven. Piet kwam begin jaren 90 in aanraking met postduiven via Hans Jonkman. Omdat Piet het terugkomen van duiven mooi vond en interesse heeft in dieren werd tot 2000 een aantal jaren samen met Hans met de duiven gespeeld. Door privéomstandigheden kwam de interesse in duiven bij Piet een tijdje op een laag pitje te staan. Piet en Marco, die beide een horecagelegenheid runnen, zagen in 2004 een duif op straat lopen waarop Piet tegen Marco zei “Dat zal er wel één van de vlucht zijn”. Marco, die toen nog geen kraai van een duif kon onderscheiden vond dit wel interessant en zo kwamen ze in gesprek over de duiven en is de liefde hiervoor ontstaan. De vriendin van Marco heeft verder niet echt iets met duiven maar draagt wel haar steentje bij. Als er een duif opgegeven wordt (maakt niet uit waar) haalt zij deze graag voor Marco en Piet op.
De hokken:
De hokken liggen boven hun horeca bedrijf. Hun accommodatie bestaat uit drie kleine hokjes. Het grootste hok is circa 2 bij 3 meter en heeft 2 afdelingen, hier zitten 40 tot 50 duiven. Er is ook nog een kleiner hok van 2,5 meter bij 2 meter waar 40 jongen en jaarlingen verblijven. Enkele vliegers zijn gehuisvest in een hok van anderhalf bij 1 meter. De kwekers hebben sinds dit jaar een nieuw onderkomen. Zij zitten ergens in de zaak waar de mannen constant deze duiven in de gaten kunnen houden. De vlieghokken worden dagelijks 2 maal schoongemaakt en er is geen vloerverwarming of mechanische ventilatie aanwezig. Maar in het kweek hok is wel een mechanisch ventilatie systeem.
De combinatie is buitengewoon modern wat de elektronica betreft. Zij kunnen hun duiven zien aan komen via camera’s die opgesteld staan rondom de duivenhokjes. Als zij dus aan het werk zijn kunnen ze via hun mobiel , laptop of tv alles wat boven gebeurt live volgen. Zelfs inzoomen op de duif is mogelijk om zeker te zijn dat het een duif van de vlucht is.
Wat voor soorten zitten er bij de combinatie?
De duiven die ze hebben komen van verschillende lijnen. Op de eerste plaats komt hun 'Katsu-lijn'. Deze duif komt van de “Champ 93", Een topper welke op Barcelona in 1996, '98 en '99 kopprijzen won. Dit rond de tijd dat Piet nog wedstrijden mee deed met de combinatie Jonkmans/Boogaard. Deze lijn bestaat uit 50% van der Wegen, 25% Aarden en 25 % Wanroy. Daarnaast hebben Marco en Piet ook duiven van de Gebr. Hagens en Gebr. Bruggeman op hun hokken. Ook hebben zij enkele dagfond duiven aangeschaft bij Becoviq (hoe schrijf je dit?) uit Amsterdam. Zij willen dit inkruisen om meer snelheid in hun duiven te krijgen.
Hun internationale trots van Barcelona
Verzorgen en de voeding.
De hokken zijn allemaal tip top in orde en de verzorging van de duiven is optimaal. De heren zijn bijzonder fanatiek met hun hobby bezig. Marco en Piet houden zich aan een intensief trainings programma voor hun duiven. Zowel bij de kortere wedstrijden van de club tot en met de 2de dagfondvlucht als ook bij extreem lange afstand wedstrijden. Ze gaan ook 2 keer in de week met de duiven weg om ze te trainen. Meestal op een 70km afstand van het hok. Soms ook op de “oost” lijn ivm Marseille, Pau en Barcelona. Voorheen gingen ze ook nog wel eens naar het noorden van Frankrijk om de duiven te lossen. De duiven trainen 2 keer per dag rond het hok, verplicht met de vlag.
Verder is de verzorging eenvoudig en er worden er zo min mogelijk medicijnen gebruikt wel wordt thee en appelazijn gegeven. Er wordt voer van Versela laga gevoerd met veel rode mais. Ook snoepzaad en pinda’s staan tijdens het seizoen op de menukaart. De duiven worden wel naar de wedstrijden opgevoerd. Daarnaast krijgen alle duiven individueel pinda’s opgestoken. Als je dit in de voerbak doet dan heeft de een alles en de ander niets is hun redenering. In de winter worden de doffers en duivinnen om de dag losgelaten.
Medisch:
Voor het seizoen worden de duiven intensief gekeurd tegen het geel. Inenten tegen pokken en paramyxo staat jaarlijks op het programma. Daarnaast worden de duiven twee dagen voor de vluchten voorzien van een pilletje om schone koppen te houden. Marco zegt: vorm, goede duiven, de juiste verzorging, motivatie en gezondheid is het aller belangrijkste om goed te kunnen presteren.
Hoe is de 3de plaats bij SMN tot stand gekomen:
Op Barcelona pakken ze hun 11-1568072 die als 2de getekende stond. Bij de SMN werd deze als 12de afgevlagd. Deze duif won tevens een mooie 62e nationaal. Op Marseille pakken ze hun 12-1450895 die ook als 2de getekende stond. Zij was de 41e duif van de SMN. En op Perpignan was het de 11-1568063 die ook als 2de getekende afgegeven was. Hij pakte binnen de SMN de 12e en werd 102 nationaal. De duiven worden op Barcelona op kleine jongen gespeeld en op de overige vluchten op eieren van een dag of 14. Meestal gaan hele koppels mee. Als ik de mannen vraag wat hun mooiste ervaring is in de afgelopen 10 jaar konden zij mij 3 momenten opnoemen.
1)Het winnen van de internationale wedvrucht Barcelona 2011 met “Evelyn”.
2)Hun top duif “Katsu” die 5de en 13de nationaal Barcelona won.
3)De schitterende prestatie van de “902” op Marseille van dit jaar. Als enige een duif doorkrijgen in Noord Holland op de zelfde dag, bezorgt je een kippenvel moment.
Marco en Piet voor hun hokken met de bloemen van SMN.
Maar als je mooie herinneringen hebt dat heb je uiteraard ook minder mooie momenten beleefd. Hier was het verlies van hun top duif “Katsu” er een van. Een ander negatief moment is onlangs geweest. Zij werden gebeld door iemand die hun vertelde dat ze een duif hadden gevonden. Hierop gaven de heren aan de duif op te willen halen. Maar toen kregen ze te horen dat de duif dood was. Eerst denk je jammer maar goed om te horen waar deze duif van Narbonne is gebleven. Vervolgens zien ze na enkele weken dezelfde duif tot hun stomme verbazing thuis komen!!!! Wat bezield iemand om zoiets te doen?
Als laatste vroeg ik de heren wat zij vinden van de stichting Marathon Noord. Een heel eerlijk spel voor iedereen. Vooral zo doorgaan was hun antwoord.
Op de terug weg naar huis hebben we nog even nagepraat over weer een gezellige duivenmiddag. Dat was nu eens in een Amsterdamse “koffieshop” waar wij Nederlanders zo om bekend staan. Wij waren allebei nog nooit in zo’n “koffie zaak” geweest. Maar, als dit soort sympathieke mannen hierover de leiding hebben kun je daar gewoon een heerlijk bakkie koffie drinken zoals wij dat ook gedaan hebben.
Ik wil mede namens Rob, Marco en Piet bedanken voor de gezellige middag en hun gastvrije ontvangst.
We zullen ongetwijfeld nog veel van jullie horen in de toekomst.
John Laan.