M en D Heezen uit Beltrum winnaar Cahors en 1e kampioen middaglossing S.M.N. 2014.
Als je deze koptekst leest gaat bij de meeste mensen geen lampje branden, toch klopt het wel dat deze gastspelers dit jubileumjaar onze middaglossingcompetitie hebben gewonnen.
Voor alle duidelijkheid betekend M en D, moeder en dochters Heezen uit Beltrum.
Omdat Marathon Noord dit jaar veertig jaar bestaat hebben we een competitie bedacht voor gastspelers. Die konden mee doen met de derde en vierde getekende duif uit een hok dat ook lid is van onze stichting.
Samen met Mike Freriks zijn we naar de Combinatie Heezen-Goossens geweest in Beltrum. We kwamen aanrijden bij huize Heezen en het stond er vol met auto’s, de hele familie was bij elkaar getrommeld en het was er aangenaam gezellig. Alles in deze familie ademt duivensport. Frans Heezen en Rudi Goossens is de combinatie waar de winnende duiven uit het vlieghok komen. Dit jaar hebben we als Stichting de pech gehad dat de tweede vlucht Albi werd afgelast (code rood) dus werd de middaglossing competitie vervlogen over 2 vluchten t.w. St.Vincent en Cahors. Op beide vluchten pakt dit hok steenvroeg (3e en 1e) met telkens een duivin op kleine jonkies.
De volledige combinatie M en D Heezen.
De winnaars van de competitie M en D Heezen bestaat uit moeder Dirkje Heezen, zij zit al vanaf 1960 in de duivensport en is al dertig jaar meldpost van de Fondmathadoren, de zussen Plonie, Hennie, Corrie, Tineke en broer Chris en de 5 schoonzussen van de broers Heezen (allen duivenmelker). Dit voorjaar werd tijdens een verjaardag afgesproken om elk vijftien euro in de pot te doen om als gastspeler mee te doen aan onze mooie competitie.
Op St.Vincent werd hun derde getekende duivin de 890 van 2011 als eerste afgevlagd en kreeg de naam Naomi, dat was hun derde getekende duif van de lijst. Nationaal was ze de tweede in sector III. Omdat Albi niet doorging werden alle pijlen gezet om hun beste toch maar als derde getekende in te korven. Hier was door de mannen goed over nagedacht en het plan kwam ook zo uit. Op Cahors werd hun derde getekende de 972 van 2012 gedraaid, ze heet nu Dirkje naar zijn moeder, deze topper was al vijf keer de eerste op hun hok geweest dus van een eendagsvlieg kun je niet spreken. Ze zat op een jong van 4 dagen en kwam vanuit de nevel in een streep naar het hok toe gevlogen. Chris een broer van Frans die mee helpt oppassen was er nog van onder de indruk. Nationaal was het in sector drie de vijfde duif op teletekst , in de VNCC en in de afdeling 9 werd ze als eerst afgevlagd.
De winnares `972` van Cahors op haar jong.
De combinatie Heezen-Goosens hebben hun accommodatie allemaal boven een grote schuur gebouwd achter Frans zijn woning. Het is vroeger een boerderij geweest en Beltrum ligt achter Groenlo in Gelderland . De mannen zijn lid in Lichtenvoorde waar de combinatie ook nationaal en voor de ZLU vluchten inkorft. Frans is voorzitter van Fiante (fondclub internationaal afdeling acht-negen-tien en elf). Rudi die beheert de site van Fiante en doet veel PR werk voor deze club. Vorig jaar bijvoorbeeld vliegt deze combinatie op alle dertien nationale en internationale vluchten prijs als enige van alle deelnemers. In het inkorfcentrum spelen ze vijf van zeven internationale vluchten een eerste van hun inkorfcentrum. Het uitzicht vanaf hun hokken is ongekend. Zover je kunt kijken zie je alleen maar weilanden en groen. Heel in de verte zie je het puntje van de kerk van Groenlo.
Het prachtige uitzicht vanaf de hokken van de Comb. Heezen-Goossens.
Een bijzonder verhaal is dat de mannen pas nadat het weekend van Perpignan en Bergerac is geweest alle hokken los zetten en de jongen die al heel lang in de ren zitten voor het eerst naar buiten gaan. Ik schat dat er al veel een pennetje of vier /vijf hadden gestoten. Die komen nu pas voor het eerst los, maar doordat ze zo veel ruimte hebben en op een flinke afstand hun hok kunnen zien toch makkelijker bij huis blijven. Dit hoef je niet in een woonwijk te doen want dan blijft er niet veel over.
De verzorging van hun kolonie is op een etage goed te doen. Ze hanteren de droge mestmethode en er zit veel lucht in de hokken en hiervoor hebben ze rennen gebouwd. Ze spelen alles op nest en duiven mogen zelf in het seizoen hun eigen plekje vinden. De twee winnende duivinnen zitten toevallig vlak bij elkaar. Er lopen hier en daar nog jongen in het hok en er ligt altijd voer in de bakken. Ze hebben een grote water jerrycan op hun hok en de krabber wordt jaarlijks zoals ze zelf zeggen twee keer gebruikt. Hun systeem is dat ze de duiven overdag veel los hebben en als het er toe doet wordt er twee maal per dag met een vlag aan de vishengel getraind. Opvoeren doen ze een paar dagen voor een geplande vlucht en dan mengen de mannen vier soorten speciaal fondvoer.
Frans en Rudi voor het vlieghok.
Het geheim op dit fondhok is motivatie en niet te veel poespas. Ze moeten goed trainen en de duiven krijgen voldoende invliegkilometers. Soms rijden ze zelf tot maximaal 75 kilometer en alle trainingsvluchten hebben altijd maar een nacht mand. Als het zwaar gaat zit dit hok er altijd bij, een andere belangrijke factor die hier de resultaten beïnvloeden is de drive om in de familie de beste te zijn. Aangevoerd door moeder/oma Dirkje proberen haar jongens niet voor elkaar onder te doen, dat het resultaat dadelijk zo is dat de dames samen met hun moeder op het podium staan vinden ze geweldig. De vraag van de groep was wel of het podium wel groot genoeg zou zijn?
We hebben er een paar leuke uurtjes beleeft en het was die avond prachtig zomerweer. We hebben mogen proeven aan een gemeenschappelijke familiehobby die in Beltrum nog wel degelijk aanwezig is. De duivensport staat hier nog hoog in het vaandel.
Mike Freriks overhandigt de bloemen namens bestuur SMN aan moeder Dirkje Heezen.
Wat we als bestuur niet hadden verwacht is toch gebeurd, gastspelers winnen de competitie van de middaglossing. De combinatie M en D Heezen van harte gefeliciteerd en tot 25 Oktober in Hooglanderveen want dan staan jullie op de hoogste trede van het podium.
Bedankt voor jullie gastvrijheid.
Patrick sticker