De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Ben van Holland en Zn, autowinnaar St.Vincent

Geplaatst: 18-6-2014

Ben van Holland en zn, Ede
Autowinnaar St. Vincent 2014 Stichting Marathon Noord
‘Blauw duivinnetje schittert op St. Vincent en wint de auto!’
 
St. Vincent 2014 gaat de boeken in als een pittige vlucht, waarbij sinds jaren de prijzen op de eerste concours-dag niet verdiend waren. De wind was overwegend NNO en de temperatuur in Frankrijk was zomers warm. Omstandigheden waarbij de duiven van Ben en Ronald van Holland uit Ede floreren, zoals in het verleden bleek op bijvoorbeeld Mont de Marsan 2006, waar zij de 2e nationaal wonnen en de nationale overwinning met niet meer dan anderhalve minuut moesten laten aan een Veenendaalse vader en zoon-combinatie. Dit keer was het wel raak en pakten ze iedereen in van sector III en wonnen ze bij onze Stichting Marathon Noord de auto. Een vlucht om nooit te vergeten. Met een jarenlang zichtbaar resultaat ……. de Citroën C1 !!!


 
Een strakke aankomst
St. Vincent 2014 kwam laat op gang. Tegen twaalf uur viel de eerste duif in Maastricht. Ben trok hieruit de conclusie, dat voor 2 uur geen duif in Ede zou vallen. Dus hij zat volkomen relaxed op zijn stoel. Zijn schoonzoon kwam nog even langs, net terug van een fietstocht. Hij liep met zijn fietshelm nog op het tuinpad van zijn schoonvader op, voor het duivenhok langs. Toen hij voor de afdeling van de latere autowinnares doorliep zag men een duif aankomen. Strak en met volle vaart richting de spoetnik, enkele centimeters over de fietshelm van Bens schoonzoon zo de spoetnik op, om vervolgens snel naar haar nest te kunnen in het hok van de weduwnaars van Ben en Ronald. Ben was blij verrast. De blauwe duivin (‘De 202’ van 2010) werd geklokt om 13:40:18 uur op een afstand van 1063,239 km. Wel degelijk voor 2 uur ’s middags. Wat resulteerde in een snelheid van 966,312 mpm. Goed voor de 3e van heel Nederland, de 2e van Stichting Marathon Noord, de 1e van sector III en de winnaars van de auto van Marathon Noord. Wat een geweldig resultaat op een prachtige zaterdagmiddag.
 
De liefhebbers
Ben speelt samen met zijn zoon Ronald, die zelf nauwelijks tijd heeft voor duiven vanwege zijn werk. Ben is inmiddels met vervroegd pensioen en neemt de taak van zijn zoon erbij. Ronald heeft bij zijn eigen huis ook nog een hok, waar op de naam van Ronalds vrouw wordt gespeeld. De naam Ben van Holland zingt al tientallen jaren rond in de Gelderse Vallei rondom Ede en omgeving. Een liefhebber die elk jaar verschillende keren vroege duiven pakt. Een echte liefhebber die kan genieten van zijn duiven en eveneens kan genieten van ‘het melken’ met duivenliefhebbers onder elkaar. Een man met een geweldige stam duiven, waar we later in dit verhaal op terugkomen. Kortom een man met een geweldige staat van dienst.
Ben had al duiven met zijn vader en broer Wim. Hij is zeg maar ‘tussen de duiven’ geboren. Toen hij in 1976 samen met zijn vrouw op hun huidige adres, aan de Hakselseweg, ging wonen, werd er ook hier met duiven gestart. In het begin op alle vluchten en vanaf 1989 is de overstap naar de fond gedaan, waarbij tot vorig jaar de dagfond er ook nog bij werd gedaan. De dagfond duiven zijn inmiddels verdwenen, zodat de Grote Fondduiven meer ruimte hebben.
Echter de week voor St. Vincent speelde Ben een aantal overnachters in op Salbris. Op aandringen van neef Gerard Jochemsen werd de klok gezet en het resultaat was verbluffend: 1e prijs en 4e prijs in de vereniging. De eerste duif was een zusje van de latere St. Vincent-winnaar.
 
De winnende duif
De winnende duivin is een blauwband duivin van het jaar 2010, ‘De 202.’ Deze duivin komt uit een doffer van Gerard van Tuijl uit Hellouw. De vader (‘De 171’ van 1995) van deze doffer is een kruising tussen Gerard’s oude soort van Van Santvoort gekruist met Theo Ernest en de moeder van deze doffer is helemaal van het soort van Theo Ernest (‘De 023’ van 1996). De moeder van de autowinnares is afkomstig van Bennie Homma uit het Friese Balk. Deze duivin komt uit ‘de Zoon Bergerac’ (moeder won 1e nat. Bergerac) en ‘de 695’ van 2001, die zelf verschillende nationale kopprijzen. In de stamboom van dit duivinnetje zit overwegend soort van Herman Brinkman en een vleugje Hein Oostenrijk, Vertelman en Comb. Waterlander.
De autowinnares begon haar overnachtcarrière in 2012 op Aurillac. Op haar debuut won ze een klein prijsje. Haar tweede vlucht was niet veel beter. Op Albi had ze wederom een staartprijs. We houden dan wel in het achterhoofd, dat deze duivin twee keer meer dan 75% van de duiven achter zich hield. Haar tweede jaar op de overnacht ging beter. Op zowel Brive als Orange won ze twee mooie prijzen: 147e NPO Brive en 102e nationaal Orange. Op St. Vincent 2014 zou ze aanvankelijk worden ingemand op 12 dagen broeden. Echter een paar dagen voor inkorving schoof Ben een kaal jonkie onder haar en dit motiveerde dusdanig en dit leidde tot het bekende resultaat. ‘De 202’ zit met haar doffer als enig koppel tussen de weduwnaars. Wie weet wat dit met haar heeft gedaan. De motivatie was in ieder geval optimaal.


 
Jac. Steketee, Bruinisse
Bij de koppeling is het basisprincipe: Goed x Goed. Het overgrote deel van de fondstam van Ben en Ronald van Holland bestaat uit duiven van Jac. Steketee. Vanaf 1989 komt Ben al bij deze Zeeuw, die hem uit de beste duiven nazaten heeft gegeven. In de loop der jaren heeft Ben de nodige duiven in deze ingeteelde stam gekruist. Ze heeft hij van Sam de Jong een oude kweker gehad, waar hij nog verschillende jongen heeft gekweekt. Verder heeft Ben duiven van Jan Doppenberg jr (en Jan heeft ook duiven van Ben), van Jan Polder (ook veel Steketee-duiven), Gerard van Tuijl, Peet Solleveld, Leo Rompelaar en een goede duivin van Wout van de Hoek. De laatste aanwinsten komen van Bennie Homma. Het eerste resultaat met deze duiven is nu geboekt en wie weet volgen er nog veel meer.
 
Verzorging
Ben geeft zijn duiven voer van Wielink. Dit voer wordt besteld door Elias van Bemmel en wordt geleverd op het adres van Gert van Kooten uit Lunteren. Deze beide liefhebbers zitten ook in de club van Ben, wat het allemaal alleen maar makkelijk maakt als Ben wat nodig heeft.
Vier weken voor St. Vincent heeft Ben de duiven een geelkuur gegeven. De kuur was ‘het groene spul’ van Vincent Schröder. Verder probeert Ben zo min mogelijk te doen aan de duiven, vooral niet in het vliegseizoen. Ga je tussen de vluchten door te veel rommelen, dan werkt het vaak averechts. Het is zaak, als je een mindere vlucht hebt, niet in paniek te raken, maar van de duiven af te blijven. Hiermee wordt de medicijnpot bedoeld. Een goed advies lijkt me.


 
Tot slot
In hetzelfde weekend als St. Vincent wonnen zijn vriend en zwager Aart Jochemsen en zijn zonen Gerard en Erwin uit Bennekom de NPO-vlucht van afdeling 8 vanuit Meaux. Een prachtig weekend voor deze duivenfamilie.
Al vanaf het begin van zijn duivencarrière is Ben van Holland een begrip in onze omgeving. Toen hij ruim 25 jaar geleden naar de fond overstapte bleef dat zo. De laatste jaren haalde hij mooie resultaten met de 2e nationaal Mont de Marsan, 3e nationaal Aurillac, 4e en 6e NPO Brive. De nationale sectoroverwinning op St. Vincent en het winnen van de auto bij onze Stichting Marathon Noord is toch wel de mooiste parel op zijn kroon. Ik denk dat Ben, Ronald, Grada (zijn vrouw) en de rest van de familie die meeleeft met de duiven nog jaren met veel plezier aan deze zaterdag zullen terugdenken met de Citroën C1 als aanwezig bewijs.
 
Jaco van Nieuwamerongen
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging