De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jan Schreurs, Nieuw Vennep bezit de beste duif over 3 jaar ochtendlossingen.

Geplaatst: 30-10-2012

Een prestatie reportage te hebben in het kampioenenboek van Marathon Noord, is al een hele prestatie. Maar het is heel bijzonder als je als liefhebber vanaf 2008 er dit jaar al voor de 3e keer in staat.

In 2008 als 1e kampioen ochtendlossingen, in 2011 als winnaar van de “Herman van de Velden Trofee” en deze keer als de bezitter van de beste duif over de laatste 3 jaar op de middaglossingen.
Eigenlijk hoeven we dus Jan Schreurs uit Nieuw Vennep niet meer aan u voor te stellen maar dat doen wij toch omdat deze sympathieke liefhebber het verdient.
De nu 66 jarige duivenliefhebber is door zijn jongere broer in aanraking gekomen met duivensport. Jan is 15 jaar werkzaam geweest als metselaar. Hij heeft ook de stenen van zijn huidige woning en het duivenhok op elkaar gestapeld. Na de periode in de bouw is Jan ook 31 jaar actief geweest als PTTer, (wat was dat ook alweer voor een beroep in deze internet tijd?) Zijn vrouw Sina heeft in deze jaren ook een steentje bijgedragen aan de verzorging van de duiven. Nu Jan met pensioen is doet ze alleen nog wat administratieve werkzaamheden en assisteert in de vereniging o.a. bij de jaarlijkse barbecue. Jan en Sina hebben 2 kinderen en 4 kleinkinderen. Deze hebben niks met de postduivenhobby van hun ( groot)vader.

De accommodatie:
Deze bestaat uit een stenen hok van 12 meter en een houten hok met een lengte van 3 meter. Wat opvalt, is de hoge kap en de diepte van de hokken. Dit betekent dat er veel frisse en verse lucht aanwezig is. Verder zijn geen bijzonderheden te melden over de hokken dus geen verwarming of mechanische ventilatie aanwezig. Wel worden ze dagelijks schoongekrabd. Dat de hokken goed zijn bewijzen de prestaties.
 
Duiven:
Het duivenbestand bestaat voor het grootste gedeelte van het soort Nico Volkers, via Peter de Haan en Dick Pennings en Van Cees de Jong uit Lepelstraat. Ook heeft Jan enkele goede duiven van duivenvriend Ben van Kempen gekregen. Het onderling ruilen van duiven of eieren met andere liefhebbers heeft de voorkeur van Jan. Hij vindt dat de bedragen die gevraagd worden voor duiven de laatste jaren de pan uitgerezen zijn.
In de winter worden er ca. 100 duiven overgehouden in Nieuw Vennep. Dit zijn 14 weduwnaars die op de klassieke wijze worden gespeeld en 25 nest koppels waar zowel de doffer als de duivin van meegaan op de vluchten. Op de vraag of er kweekduiven zijn kregen wij als antwoord wel 10 koppels “vasthouders”. Bescheidenheid dat siert de mens en duivenliefhebber Jan Schreurs .
 
De beste duif over de afgelopen 3 jaar Middaglossingen Marathon Noord.
De beste duif is de NL. 07- 1637734 van Jan Scheurs is de beste duif middaglossingen over de jaren 2009,2010 en 2011 geworden met 5 prijzen en 4969.10 punten.
De “737” heeft ondanks zijn prestaties geen naam gekregen
Op de 2e plaats is geëindigd de NL.05-2099826 ook met 5 prijzen en 4934.72 punten van Jan Doppenberg. Als 3e staat Jurian van Amerongen met zijn NL.08-1298577 ook met 5 prijzen en 4916.15 punten. Als we er dan van uitgaan dat een duif op de ochtendlossingen 2x per jaar gespeeld kan worden dan kunnen we spreken over 3 topduiven.
De “734”heeft geen naam gekregen en is een donker kras doffer. Die zijn prijzen verdiend heeft als nestdoffer. De beste stand voor inkorven was op een jong van een dag of 7.
In zijn stamboom komen wij aanvaderskant de namen tegen van Peter de Haan, van B. van Peppel en Nico Volkens en aan moederskantdie van Cees de Jong en Gebr. Hagens.
Dat het seizoen 2012 een top seizoen was voor Jan Schreurs bewijzen de volgende resultaten.

Pau: 2 mee 2e en 495e nationaal  
Mont de Marsan: 6 mee 10e en 30e Sector 2 5 prijzen
Narbonne: 8 mee 95e en 235e   4 prijzen
Bergerac: 7 mee 16e en 32e Sector 2 3 prijzen
Marseille: 7 mee 155e en 184e   3 prijzen
 

Op de vraag wat is de mooiste herinnering in de duivensport hoeft niet lang te worden nagedacht het 1e kampioenschap Ochtendlossingen Marathon Noord 2008. Het vervelendste is de afgunst van liefhebbers onderling en het verspelen van goede duiven.

Wij wensen Jan en Sina samen nog vele gezonde jaren toe.

Bestuur Marathon Noord

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.