De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jos Pepping uit Egmond aan de hoef wint het brons op de ochtendlossingen

Geplaatst: 25-10-2012

Na een bezoek gebracht te hebben bij Arie Pastor (1st ochtendlossing) en Tromp-Merkuur (3de middaglossing) was het nu de beurt aan Jos Pepping waar ik op bezoek mocht gaan omdat Jos de 3de plaats opeiste op de ochtendlossingen van de SMN. Drie Noord Hollandse liefhebbers van de 6 te winnen ere plaatsen over het gehele werkgebied van de SMN geeft wel aan hoe vreselijk hard er met de duiven op beide onderdelen gespeeld word in Noord Holland.
Wederom was het stralend mooi weer, dat ik samen met Rob Koeman op bezoek ging bij de keizerkampioen 2009-2010 en 2012 van de FCNH . Jos (onderaannemer van timmerwerken) is zo langzamerhand niet meer van het podium weg te denken en behaald dan ook in allerlei competities topnoteringen met zijn duiven. Het is te veel om op te noemen wat Jos de laatste jaren heeft binnen gesleept.

Tja, wat moet ik nu nog opschrijven over een topmelker waar zo ongeveer alles al over geschreven is. Ik begin maar bij Teun Pepping, de zoon van Jos, die mee was gekomen met zijn vader en trots zijn eigen duiven aan ons toonde. Jos woont samen met zijn vriendin en zij hebben samen 3 kinderen waarvan alleen Teun ook besmet is geraakt met het duivenmelkers bacil. Als er aan Teun gevraagd wordt wat zijn moeder van de duiven vind is het antwoord. Niets aan. Eerlijk en duidelijk. Maar zoals we weten is de duivensport voor 90% een mannen aangelegenheid. Maar Teun en zijn vader Jos kunnen zich helemaal uitleven op de hokken die bij Jos zijn moeder en zijn broer, op het erf staan.
Jos heeft al vanaf 1977 duiven en is hiermee in aanraking gekomen via een vriend van hem. En vanaf 2006 actief deelnemer van de SMN.

Nu staat er bij Jos circa 30 meter hok verdeeld in 14 afdelingen en houdt hij hierop in de wintermaanden circa 150 duiven. Soms wat meer ivm de vele duiven die door de havik worden gepakt. Jos kweek extra duiven om deze verliezen op te vangen. Heel vervelend maar dat in nu eenmaal de natuur. Opvallend is wel om te zien dat alle duiven gewoon buiten zitten en ook de gehele dag de vrijheid hebben. Ze zien er ook buiten gewoon goed uit. Open hokken dus veel zuurstof doet ze buiten gewoon goed. Wat betreft het schoonmaken zegt Jos dat in het seizoen de hokken 1 keer per dag worden schoongemaakt. In de winter is dat 1 maal per week. Dan gaan overigens de oude duiven niet meer los. De jongen duiven daarin tegen gaan de hele winter naar buiten voordat ze in het voorjaar voor het eerst worden afgericht. Dus als jong worden ze niet weg gebracht. Dit systeem hanteert Jos nu enkele jaren en het gaat buiten gewoon goed met de jaarlingen als deze eenmaal gespeeld worden. Deze jaarlingen worden tot en met de 2de dagfond gespeeld en daarna gaan ze naar de overnacht.


Jos speel zijn duiven op nest bij voorkeur op eieren. Maar hij laat zijn duiven gaan en ziet dan wel wat de stand gaat worden. Op het moment dat Jos ziet dat de duiven in vorm komen dan pas geeft hij ze mee op de overnachtfondvlucht van die week. Hij gaat niet zijn duiven op bepaalde vluchten voorbereiden. Hij wacht gewoon het juiste moment af. Dit geeft wel aan dat Jos een buitengewone kijk heeft op zijn duiven. Wat Jos me ook vertelde was dat hij zijn duiven in het voorjaar iedere week mee geeft en in de club of met het “karretje” van de “Pyreneeën club”. De gang erin houden. Waar heb ik dat eerder gehoord cq geschreven!!!
Wat het voeren betreft is het allemaal vrij simpel: volle bak en diverse soorten door elkaar heen. P40 korrel en snoepzaad. Medisch gezien is het al niet veel anders. Hier is het af en toe een kuurtje tegen de coccidiose en geel op de eerste broed. Verder af en toe een pilletje daar waar nodig.

De duiven die voor dit succes in de Stichting Marathon Noord hebben gezorgd zijn:
Op Barcelona de nestduivin 08-1393502 die als 1st getekende mee ging. Zij won oa: 5de nationaal Pau 2011 duivinnen en de 21st nationaal Pau 2011 totaal. 40st nationaal Perpignan 2010 duivinnen en ook nog de 80st nationaal Barcelona 2012 duivinnen.
Op Marseille was het de nestdoffer 08-1407775 die ook als 1st getekende werd ingekorfd. Hij won oa: 20st nationaal Marseille 2010, 89st nationaal Marseille 2012 en de 106de nationaal Marseille 2011. Hoe zal Jos deze “775”gaan noemen??
Op Perpignan was het de 09-1047293. Deze stond als 2de op de lijst. Hij won oa: 6de provinciaal Mont de Marsan tegen 994 duiven 2012 en de 9de provinciaal Cahors tegen 3150 duiven 2011.

Zoals u kunt lezen zijn dit allemaal kanjers van duiven die Jos naar deze mooie overwinning hebben gebracht.
Jos zijn hok is opgebouwd met duiven van de Comb. Blokker X Staf Theeuwes uit Poppel België. Maar er zitten ook duiven van Marlon Kok, Martijn de Groot en Jan Roelofs.
Op de vraag wat Jos het mooiste vond in zijn duiven loop baan werd het stil. Tja eigenlijk is dat teveel om op te noemen.
Het meest vervelende vind hij de roofvogels die onder andere al zijn knappe jaarlingen van vorige jaar hebben opgegeten. Dit waren duiven met veel potentie voor de toekomst.
Als we Jos vragen wat hij vind van de SMN is hij zeer lovend over hoe alles wordt georganiseerd. Maar wat hij (maar ook ikzelf) niet begrijpt is hoe de puntentelling tot stand komt. Dit is een soort parabolische telling. Ook Rob had hier geen passend antwoord op. Verder is het een TOP organisatie met veel vrijwilligers en sponsoren die dit allemaal mogelijk maken.
 
Als laatste wil ik Jos en Teun bedanken voor het gastvrije ontvangst. Ik ben ervan overtuigt dat ook Teun net zo’n goede duivenmelker kan worden als zijn vader.
 
Auteur: John Laan.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.