De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jurrian van Amerongen, Bunnik Ochtendlossing 2e Kampioen, 1e Criterium der Azen

Geplaatst: 15-10-2012

In Soest korft de auteur van dit verhaal altijd zijn duiven in voor de Nationale Concoursen en de ZLU-vluchten. Afgelopen seizoen werd op de ZLU-vluchten het inkorfcentrum een stuk interessanter. Een aantal liefhebbers uit Utrecht en Omgeving kwamen naar Soest om in te korven. Naast de nodige gezelligheid werd hierdoor de competitie onderling van een hoger niveau en is het nog leuker om een 1e prijs te pakken van het inkorfcentrum. Eén van deze ‘nieuwelingen’ was Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Deze ‘jonge’ liefhebber van 33 jaar staat al heel wat jaren zijn mannetje op de grote fondvluchten. Vooral op de vluchten met een ochtendlossing staat hij regelmatig bij de kop van de uitslag, zowel nationaal als internationaal. Het afgelopen seizoen liet hij weer meermalen van zich spreken en dit resulteerde o.a. in de bovengenoemde kampioenschappen bij de unieke competitie van de Stichting Marathon Noord. NIC Soest mag trots zijn op hun inkorvers in het ZLU-spel en dit jaar metname op Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Samen met Hans Wolfsen mocht ik hem namens de Marathon Noord feliciteren met deze mooie kampioenschappen.

De liefhebber
Jurrian is van beroep slager en woont samen met zijn moeder en twee mooie grijze jachthonden in een mooi gelegen huis met een even zo’n mooie tuin aan de rand van de bebouwde kom van Bunnik. In deze tuin staan twee hokken van samen ongeveer 20 meter. Hierin huizen rond de 100 vliegduiven en 80 jongen. In de schuur zitten nog 10 koppels kweekduiven. Onze 33 jarige Kampioen uit Bunnik speelde tot en met 2006 samen met zijn vader. Samen met hem heeft Jurrian vele vroege prijzen en veel kampioenschappen bij elkaar gespeeld. Sinds het overlijden van zijn vader(najaar 2006) moet Jurrian het allen doen, al krijgt hij wel hulp van zijn moeder bij het loslaten en voeren van vooral de jonge duiven. Met het onderhoud van de hokken en als het nodig is met het verzorgen van de duiven, helpt Menno Vernooij uit Bunnik Jurrian. De hulp van moeder Van Amerongen en Menno is een verlichting voor Jurrian die regelmatig op zaterdag moet werken en doordeweeks vaak pas om half zeven thuis is. Vanaf 2007 speelt Jurrian onder zijn eigen naam en heeft hij het alleen voor het zeggen. Ging het samen met zijn vader al goed, in zijn eentje zijn de prestaties alleen maar constanter geworden. Jurrian is minder precies, mede door zijn drukke baan, en de marathonduiven hebben dat blijkbaar ook niet nodig.

De opgebouwde stam marathonduiven

Tot aan 1996 werd er in Bunnik het programmaspel gevlogen met de duiven. Vanaf 1996 is de aandacht langzamerhand verlegd naar de vluchten met de grote afstanden, de marathonvluchten. In 1996 werden hierom de eerste fondduiven aangeschaft. Deze eerste fondduiven kwamen van de familie Van Houten uit IJsselstein. Deze duiven deden het gelijk goed in Bunnik. Vanaf 2004 kwam er wat vers bloed bij met duiven van Gerard van Tuijl uit Hellouw. Hier werden 20 duiven uit de kwekers bijgehaald. Enkele van deze duiven hebben toppers voortgebracht. In de laatste jaren kwamen er duiven bij via samenkweek en door het ruilen met verschillende liefhebbers als Gilbert van de Berg, Edwin Berrevoet en Jay Lissenberg uit Utrecht en Henk en André Vermeulen uit Zeist. Eén van de stamduiven van Jurrian is uit een samenkweek. ‘Opa van Brakelé,’ die bij Gilbert van de Berg zat, is gekoppeld geweest aan een duivin van Edwin Berrevoet, die Jurrian van hem kocht toen Edwin overstapte naar het kortere werk. Een doffer uit deze koppeling is één van de beste kwekers van onze duivenmelkende slager. Van Cees Galjé (IJsselstein) kwamen duiven van Martin Vinkenborg uit Volendam en verder heeft Jurrian wat duiven uit ‘de Paasborst,’ rechtstreeks en via Tom van de Kamp uit Wijk bij Duurstede. Met goede duiven kun je zelf goede duiven kweken en dat bewijst deze fondspeler uit Bunnik al weer wat jaren.

Het afgelopen seizoen

Het begin van het seizoen 2012 was voor Jurrian niet geweldig. Je mag rustig zeggen dat het een teleurstelling was en op het gebied van verliezen direct ‘een flikse klap in het gezicht.’ Het seizoen begon met Aurillac waarop onze hoofdrolspeler uit Bunnik tien duiven verspeelde en op dezelfe dag drie toppers miste van een midfondvlucht vanuit Sezanne. Slechter kun je het fondseizoen niet starten. Na een tijdje werden er twee duiven opgegeven. Eén zat in Groningen en één zelfs in Denemarken. Jurrian haalde de duiven op. Deze duiven wonnen later in het seizoen beiden nog prijs. Eén won prijs op St. Vincent ZLU en de ander op Perpignan.
Na het slechte begin begon het te lopen in Bunnik. Was het op Pau nog rustig met een 426e nationaal tegen 2.651 duiven. Later werd het alleen maar beter. Op Bordeaux had Jurrian 14 jaarlingen mee. Hij begon met de 13e nationaal en ging verder met 229, 243, 557, 592 enz en had 10 prijzen tegen 4.226 duiven. Op St. Vincent ZLU speelde hij de 78e en 296e nationaal tegen 3.163 duiven. Op Narbonne speelde hij 6 duiven en pakte de 319e, 554e en 716e nationaal tegen 4.303 duiven. Op Bergerac met een ochtendlossing pakte Jurrian de 8e prijs op teletekst. De week ervoor speelde Jurrian 11 jaarlingen op Cahors en hij begon met de 40e nationaal en pakte 6 prijzen.
De volgende drie vluchten telden voor het kampioenschap van de Marathon Noord. De eerste vlucht was traditiegetrouw Barcelona. Jurrian speelde 3 duiven en pakte 3 prijzen. In de ZLU was dit goed voor 157e, 762e en 1186e nationaal tegen 6.392 duiven. Marseille is niet een favoriete vlucht voor Jurrian: ‘Hierop heb ik best vroege duiven gepakt, maar ik ben evenzoveel goede duiven op deze vlucht verspeeld. Ik speel daarom altijd maar een duifje of vier.’ Een vreemd voorbeeld van zijn ervaringen op Marseille is de volgende. Enkele jaren terug speelde hij een paar toppers en een opvanger op Marseille. Deze opvanger vloog teletekst en de andere toppers verspeelde hij. Een jaar later verspeelde hij op Marseille deze opvanger. In 2012 gingen drie duiven naar Marseille. Twee wonnen prijs: 127e en 333e nationaal tegen 3.680 duiven. Perpignan was voor de Noordelijke helft van Nederland een rotvlucht. Hij regende in deze regio pijpenstelen compleet met onweer. Toch pakte Jurrian zijn tweede getekende (belangrijk voor de SMN) op plek 338 nationaal.
De prijzen in de Marathon Noord competitie op een rijtje:
  • Barcelona: 20e (2e get) en 100e (1e get)
  • Marseille: 22e (2e get) en 46e (1e get)
  • Perpignan: 26e (2e get), 1e getekende is verspeeld
Deze prijzen zijn goed voor de kampioenschappen op de ochtendlossing: 2e Kampioen en 1e Criterium der Azen. ‘De eerste Kampioen Ochtendlossing van de SMN, Pastor uit Amsterdam, heeft het kampioenschap verdiend van mij gewonnen,’ vertelt Jurrian eerlijk en vol lof over de 1e Kampioen Ochtendlossing, ’Hij heeft tenslotte op alle drie de vluchten voor mij gezeten. Op een betere manier kun je niet verslagen worden.’ Bij de ZLU hoopt Jurrian hoge ogen te gooien bij de kampioenschappen van de Nationale Marathon en West Europese Super Marathon (WESM).

De toppers van 2012

‘De 577’ van 2008 werd ook nog eens 3e duifkampioen over de laatste 3 jaar. Zij won in 2012 in de SMN competitie de 100e Barcelona en de 26e Perpignan, in 2011 de 53e Barcelona en de 59e Perpignan. In 2010 won ze de 7e Perpignan. Een mooie serie in drie jaar tijd. Deze duivin won in de ZLU in 2010 de 54e nationaal duivinnen en in 2009 als debuterende jaarling de 76e nationaal Bordeaux jaarlingen tegen 5.235 duiven. Ze komt uit ‘Lenneke,’ die de 2e nat. Narbonne duivinnen won (soort Van Houten x Vermeulen) maal een doffer van Van Houten.
Jurrians eerste duif van Barcelona komt uit een doffer van Ad Valk uit Hank (soort De Heijde) met een duivin van Gerard van Tuyl (lijn Perpignan-Twin). Jurrians eerste duif van Marseille is een duif van Cees Galjé (100% Vinkenborg). De tweede duif van Marseille komt uit zoon van ‘Opa’ (van Harry Brakelé) via Gilbert van de Berg met een dochter van de 1e nat. St. Vincent van Vermeulen uit Zeist.

Systeem

Jurrian speelt met de duiven nestspel op de overnachtvluchten, meestal op 5 dagen jongen, waarbij het liefst het hele koppel gespeeld wordt. Tijdens het opleren worden de duiven op weduwschap gespeeld. In februari worden de duiven kort gekoppeld om aan de broedhokken te wennen. Als ze een paar dagen gebroeid hebben, komen ze op weduwschap. De duiven worden goed ingespeeld en opgeleerd naar Hank, St. Job in ’t Goor en af en toe ’s avonds naar Meerkerk. De duiven die gespeeld worden in het weekend dat komt worden op een lapvluchtje één voor één gelost, andere keren gaan ze gewoon met de hele groep gelijk eruit. De duiven krijgen in het vliegseizoen een mengeling van de Patagoon en Mariman aangevuld met Zoontjes. Naar de vlucht toe krijgen ze hiernaast een mengeling van Tovo, P40, groentekorrels, opvoerkorrels, hennep, sojabonen, rijst, pinda’s en snoepzaad. Deze mengeling komt via Nico de Lang. Drie weken voor de vluchten worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts. De duiven die meegaan op een overnachtvlucht krijgen de week ervoor twee dagen ornikuur in het water voor de luchtwegen. De ene keer komt dit van De Weerd en de andere keer van Van de Sluijs. Dit om resistentie te voorkomen. Bij thuiskomst van een marathonvlucht krijgen de duiven een geelpil.

Tot Slot

Jurrian van Amerongen uit Bunnik heeft een heel goed seizoen gehad in 2012 en heeft een paar hele mooie kampioenschappen gehaald bij de Marathon Noord (SMN). Samen met Hans Wolfsen (die hem namens de SMN de bloemen overhandigde) en mijn vader mocht ik een ochtend lang met hem gezellig praten over de duiven, de verzorging, de voorbereiding op de vluchten en het opbouw van het duivenbestand. Dit is altijd een mooi moment op je eigen visie kritisch te bekijken. Dit geldt voor alle aanwezige duivenliefhebbers. Jurrian en moeder van Amerongen: bedankt voor de leuke ontvangst en de gezellige ochtend. Geniet samen nog maar eens na van dit mooie seizoen 2012 en veel geluk en gezondheid voor de toekomst gewenst.


Namens SMN bracht oud voorzitter Hans Wolfsen de felicitaties over.

Auteur: Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.