De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jan van Kalkeren, Oosterhout (gld.) winnaar Criterium der Azen middaglossing

Geplaatst: 8-10-2012

Waar de relatief jonge gedreven liefhebber met nieuwe ideeën en spelmethodes meer en meer aan terrein lijkt te winnen van de traditionele speler, geeft Jan van Kalkeren uit Oosterhout, een plaatsje tussen Nijmegen en Arnhem, zich niet zomaar gewonnen. Dit jaar is Jan liefst 50 jaar lid van een duivenvereniging en met zijn 76 jaar een man met een enorme ervaring en staat van dienst. In de beginjaren op de programmavluchten en nadien op de grote fond. Jan vertrouwt hierbij nog altijd op zijn vertrouwde Theelen-stam en eigen visie op het motiveren en begeleiden van de duiven wat in 2012 heeft geleid tot het winnen van het Criterium der Azen Marathon Noord.

In 1985 won Jan de 1e nat. Orleans jonge duiven om vervolgens de jaren hierna te bouwen aan een fondkolonie. De persoon Jan Theelen speelt hierin een voorname rol. Al begin jaren 80 werd richting Buggenum getrokken om in 1990 een hele ronde duiven naar Oosterhout mee te nemen. Dit is het startsein van de succesjaren met glorieuze overwinningen en hoogtepunten zoals in 1992 de autoprijs met een 3e nationaal Bergerac en de overwinning in categorie 7 van de Fondspiegel in 1997 en 1998. Met recht kan gesproken worden over het bijhuis van Jan Theelen en zo verhuisde er al eens een hele ronde naar Eijerkamp in Brummen om het ras Jan Theelen een extra impuls te geven. Uit alle bekende duiven zitten nazaten op de hokken in Oosterhout.
De contacten met Jan Theelen zijn nog altijd bijzonder goed en de basis van de huidige kolonie berust nog altijd op deze duiven met wat inbreng van Leen Broek uit Dieren. Links en rechts wordt nog wel eens wat bijgehaald, maar Jan zorgt ervoor dat de basis in stand gehouden wordt. In de vliegploeg zitten dikwijls duiven uit een neef x nicht-koppeling en om lijnen vast te leggen wil Jan in het najaar nog wel eens wat laatjes aanhouden uit een oud koppel. Het inkruisen van snelheid ziet Jan niet zitten.
 
Het systeem van Jan is simpel. De duiven worden begin april gekoppeld en blijven het hele jaar op nest. Met deze koppeling komen ze mooi op stand naar de eerste overnachtvlucht toe. De duiven gaan 2 maal daags los waarbij de kleppen open blijven en de duiven dus zelf bepalen hoe ze invulling geven aan hun training, opjagen is er niet bij. Jan heeft een aantal hokjes en hij heeft meer plezier met de kleine ondiepe hokken dan het grote hok. Voortdurend is hij bezig de hokken te verbeteren qua licht en verluchting, stilstand is achteruitgang is hier het devies. Het contact met de duiven is van groot belang en het schoonmaken van de hokken geschiedt nog altijd elke dag, zomer en winter, en wel op de knieën. Met een vliegploeg van ca. 70 duiven een fikse klus, maar zolang het kan geniet Jan hier samen met zijn vrouw nog elke dag van.
De jonge duiven worden op de natoer gespeeld, een keer of 5. Een nadeel zijn de hoogspanningskabels die pal naast de hokken aanwezig zijn. Dit kost jaarlijks een aantal duiven. De oude duiven gaan op het programma mee en worden tussen de vluchten door nog wel eens ingekorfd in Zetten waar Piet Heikamp elke dinsdag een lapvlucht van zo’n 100 km. verzorgd, ideaal om de duiven aan de gang te houden. Jan hecht veel belang bij de motivatie van de duiven en korft liefst in op jongen. Bij thuiskomst liggen de jongen ook altijd weer in de schaal, een duif laat zich volgens Jan niet voor de gek houden. Het voordeel van het op jongen laten komen ten opzichte van het spelen op eieren is het vasthouden van de pennen. Hij is dan ook een liefhebber van de Limoges-vlucht in september waarop nagenoeg alle duivinnen worden gespeeld. De jaarlingen zijn dit jaar naar Orange/Perigieux geweest en hebben in het najaar nog een Limoges gevlogen als opleiding. Vitaliteit is de belangrijkste graadmeter in de selectie.

Het voeren geschiedt 2 maal daags na de training en is nooit volle bak. Jan wil ze goed aan het eten houden en gelooft heilig in het toedienen van vochtrijk kiemzaad wat apart wordt bijgevoerd in de broedbak. Dit kan voordeel opleveren in de mand doordat de duif minder behoefte heeft aan water.
Qua medische begeleiding vertrouwt Jan op Nanne Wolff die hij gemiddeld 2 keer per jaar bezoekt. Op 6 dagen broeden verstrekt Jan in het begin van het seizoen een 10-daagse geelkuur en verder worden geen preventieve maatregelen tegen paratyfus genomen. De verplichte enting geschiedt in het voorjaar en van bij de jonge duiven geschiedt dit al bij het spenen.
 
Toen op enig moment het ‘schemerlossen’ zijn intrede deed in de duivensport heeft Jan dit ook geprobeerd, duiven lossen in de avond vanuit Eindhoven met als doel ze het nachtvliegen aan te leren. Hij ondervond er echter geen enkel voordeel van en is hier dus weer vanaf gestapt. In principe gaan de duiven naar 2 overnachtvluchten en wordt aan alle middaglossingen deelgenomen en een 3-tal ochtendlossingen die tellen voor de Pyreneeënclub. 
 
Het winnen van het Criterium der Azen in de Marathon Noord competitie is een prestigieuze titel. Over 3 vluchten tellen beide getekende duiven en met 6 prijzen toont Jan van Kalkeren aan het nog altijd in de vingers te hebben zijn beste en meest gemotiveerde duiven te selecteren. Twee belangrijke duiven in het winnen van dit kampioenschap zijn de 08-124 en de 07-641, respectievelijk 50% en 100% Jan Theelen. De moeder van de 124 komt van Wout van den Hout uit Putten. Beide duiven wonnen als getekende 2 op 2.

Vanaf 1990 neemt Jan al met veel plezier deel aan het Marathon Noord spel, gaat graag samen met zijn vrouw naar huldigingen en ook hij heeft nog altijd wensen. Zo zou het winnen van een 1e nationaal Barcelona nog iets fantastisch zijn! Op de vraag of Jan nog een tip voor de jonge liefhebber heeft of nog een geheim kan onthullen blijft het angstvallig stil. Tussen de regels door kan het ‘geheim’ van Jan van Kalkeren wellicht omschreven worden als de ideale combinatie tussen goede duiven, de band met de duiven en het Fingerspitzengefühl dat Jan als geen ander al jarenlang bezit.  
 
 Auteur: Bas Weijers

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.