De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Tromp-Merkuur 3e kampioen middaglossingen, winnaar Supercup en eigenaar beste duif in 3 jaar middaglossingen

Geplaatst: 29-9-2012

Comb. Tromp-Merkuur uit Egmond Binnen pakken het brons op de middaglossingen van de Stichting Marathon Noord.
Het is de maandag middag, na het warmste weekend sinds decennia, dat ik samen met Rob Koeman op bezoek ga bij Marcel Tromp en Anne Merkuur in Egmond Binnen. Zij hebben het volgende gewonnen in 2012: 3de middaglossing, 1e Supercup Marathon Noord, beste duif in 3 jaar, 2de duifkampioen met de 08-1395182 (deze geweldige doffer werd vorige jaar ook 2de van de SMN middaglossing) en 2de Criterium der Azen. Dit alles in de SMN. Dat houdt in dat je over enkele geweldige duiven moet beschikken om zo hoog en zoveel prijzen te kunnen winnen.
Wij werden zeer vriendelijk onthaald bij Marcel thuis waar ook de vlieghokken van deze combinatie staan. De kwekers zitten bij Anne.
Marcel, 51 jaar oud, is stukadoor van beroep en is ook actief sponsor van de SMN. Verder is hij getrouwd en heeft hij 3 kinderen die overigens niet besmet zijn met het duiven bacil. Overigens rijd een van Marcels zoons wel iedere week naar Zeeland om de duiven van de Pyreneeënclub af te richten. Dit is een clubje van wel bekende fondspellers uit de regio Egmond, die de gang in hun duiven willen houden. Anne (71 jaar jong) is zijn leven lang werkzaam geweest bij een zorgboerderij maar stopt hier dit jaar mee. Anne zijn vrouw heeft wel eens (als grapje) verteld aan Anne, dat als ze ooit nog eens terug komt op deze aardbol ze een man zoekt zonder het wel bekende duiven bacil. Doordat Anne stopt met de zorg boerderij gaat hij ook verhuizen naar een appartement in Limmen waardoor hij genoodzaakt is te stoppen met de duivensport. Ook de gezondheid gaat langzaam achteruit. Hierdoor komt er een eind aan de samenwerking tussen Marcel en Anne. Maar ze houden wel geregeld contact.
Deze Combinatie werd in 2010 nog de onaangewezen en aangewezen kampioenen van de gehele afdeling 6 van Noord Holland. Dat is de hoogt mogelijke klassering die je maar kunt behalen.
 
De accommodatie;
Het stenen vlieg hok, wat enkele jaren geleden met behulp van een gigantische hijskraan is verplaatst in de juiste aanvliegroute, is een zeer ruim hok van circa 12 meter lang verdeeld in 3 afdelingen. Naast dit vlieg hok staat nog een hok met open voorkant van circa 4 meter waar de jongen duiven zich prima in thuis voelen. De combinatie vliegt met circa 40 duiven het overnachtfond programma. Ze hebben daarnaast 10 kweekkoppels bij Anne thuis en nog zo’n 60 tal jongen duiven. De hokken worden dagelijks 1 maal schoon gemaakt als alle oude duiven gezamenlijk, verplicht met de vlag, ruim een uur hun trainingsronde doen. Verder is er een normale verluchting met grote rennen aan de voorkant waardoor ze zeer veel verse lucht hebben. Vrij open hokken dus. S ’avonds gaan de rennen wel dicht.

De verzorging;
De verzorging van de duiven is eigenlijk vrij simpel. Eén maal daags volle bak met het voer van Matador. En door het water puur natuur ingrediënten. Daar de combinatie uitsluitend nestspel vliegt is dit dan ook makkelijk te doen. De duiven mogen eten wat ze willen. De duiven worden zo nu en dan eens gekeurd maar dit is bij een gezond hok verder niet nodig. Anne zegt, als je zelf niet ziek bent neem je toch ook geen pilletje voor wat dan ook!!!!
De duiven worden voor de eerste vlucht regelmatig afgericht en als de eerste vlucht daar is zorgen ze er voor dat ze op de eerste kleine jongen zitten. Daarna zien ze wel hoe het verder gaat verlopen met de neststanden. In de wintermaanden gaan de duiven 3 keer per week los. Verder niet. De jongen duiven zijn dit jaar nog niet eens afgericht. Dit doet Marcel wel in het najaar.
 
Het hokbestand:
Het hok is opgebouwd uit duiven van Herman Brinkman, Jan Roelofs uit de welbekende Montarlijn, Nico Volkens, Cees van der Laan, Martin van Zon met J. Steketee duiven, Peter de Haan en Cor Schermer. Van de laatst genoemde liefhebber hebben ze het “Schermertje” deze fijn gebouwde duivin is al 3 jaar achter elkaar hun eerste van St. Vincent. Deze duivin komt uit de “Night Hawk” lijn maal “Denise” van John Hardebol.
 
Beste duif in 3 jaar op de middaglossingen
Zij bezitten ook de 08-1395182. Dit is een geweldige blauwe doffer welke de laatste 2 jaar 2de duifkampioen wordt van het hele werk gebied van de SMN. Deze doffer wordt op de middaglossingen van de afgelopen 3 jaar de beste met 7 prijzen en de meeste punten. Deze titel werd gewonnen door in 3 jaar op 9 vluchten het winnen van de volgende reeks prijzen:11, 13, 48, 51, 54, 75 en 90.
 

Winnaar SuperCup Marathon Noord
 
Om de SuperCup te winnen moeten zoveel mogelijk series van twee duiven in de prijzen worden gespeeld op middag en ochtendlossingen. Marcel en Anne deden dat het beste want op alle middaglossingen hadden zij beide duiven in de uitslag en op Perpignan lukte dat ook waarmee zij de enigen waren die het voor elkaar kregen 4 series in de prijzen te hebben.
 
Op mijn vraag wat ze dit jaar het mooist vonden was dat toch wel de zeer vroege aankomsten van 3 van de 6 meegegeven duiven op Albi. 5.13, 5.15 en 5.41 uur, 3 pure kopduiven. De “182” was hun 2de duif. En uiteraard de diverse kampioenschappen die zij dit jaar mochten winnen. Anne vertelde mij ook dat ze enkele jaren geleden de 3de nationaal st. Vincent speelden maar de duif niet hadden gezien. Dus te laat gemeld en zij werden uit het concours genomen. De prestatie van de duif blijft maar het is wel zuur dat je dan niet in de uitslag staat. Jammer, maar regels zijn regels.
 
Verder vertelde ze mij dat ze circa 5 jaar lid zijn van de SMN maar dat ze niet alles bijhouden. Dus konden ze me niet alle details van de gewonnen kampioenschappen vertellen. Wat ze erg mooi vinden aan de Stichting Marathon Noord is dat een ieder gelijke kansen krijgt met de 2 bovenste van de lijst.

Namens Marathon Noord bracht Rob Koeman de felicitaties over
 
Ook de schitterende prijzen en geweldige prijsuitreiking (zij hebben al eerde op het podium gestaan) maakt het allemaal bijzonder. Ze hopen dan ook dat deze stichting nog jaren zo door zal gaan.
Ik wil Marcel en Anne bedanken voor een leuk duiven uurtje en Marcel zijn vrouw uiteraard bedankt voor de koffie met gebak. Ik ga er vanuit dat Marcel ook zonder Anne nog vele jaren aan de kop van de uitslag te zien zal zijn. En Anne, veel plezier samen met je vrouw in jullie nieuwe woning.
 
Auteur: John Laan.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.