De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Paul en Paul van den Berg, Benschop kampioen middaglossingen en duifkampioen

Geplaatst: 19-9-2012

Debuteren in de competitie van Marathon Noord en direct de prestigieuze kampioenschappen op de middaglossing en het duifkampioenschap opeisen is een prestatie van formaat. De vader-zoon combinatie uit Benschop heeft zichzelf hiermee direct een plaatsje verschaft in een illuster rijtje kampioenen. 2012 is een topjaar geworden, want naast de topuitslagen in de Marathon Noord competitie werden diverse topnoteringen behaald.
 
Paul en Paul van den Berg zijn liefhebbers van de oude stempel. Concreet betekent dit dat ze meedoen op alle vluchten op de kalender en met hun kolonie eerste prijzen winnen van Duffel tot Barcelona. Een prachtig hok in U-vorm is dan ook rijk gevuld met duiven en spelen op de grote fond altijd met een beperkt aantal duiven om overal op mee te kunnen doen. Paul senior is gepensioneerd slager en Paul junior is zelfstandig ondernemer en is maatvoerder in de bouw. Ze wonen schuin tegenover elkaar waardoor het voor de combinatie mogelijk is om samen aan alle vluchten deel te nemen waarbij de taken goed verdeeld zijn. De combinatie is lid van de De Groene Olijftak in IJsselstein, een van de sterkste verenigingen in afdeling 7.

De duiven die de huidige vliegploeg op de grote fond vorm stammen af van diverse gekende hokken en rassen. Allereerst zijn er duiven aanwezig van combinatie Greve uit Utrecht via Fred van de Pasch uit Utrecht. Daarnaast duiven van Jan Roelofs uit Alkmaar en het oude Oostenrijksoort via Jan Stange. De laatste jaren is Paul junior gaan zoeken naar vers bloed en kwam hierbij uit bij Piet de Vogel waarvan een aantal duiven uit de Paarsborst-lijn werd aangeschaft. Door zijn goede verstandhouding met regionale toppers Gilbert van den Berg en Jurriaan van Amerongen zitten ook van deze liefhebbers inmiddels diverse nazaten op het hok. De heren zijn zich bewust van het sneller worden van vluchten waarbij de inbreng van snelheid onvermijdelijk lijkt. Hun kleppers hebben in 2012 echter bewezen uitstekend met deze omstandigheden om te kunnen gaan.
 
Het seizoen in Benschop start in feite half januari bij de koppeling van de kwekers en vliegers. De eieren van de kwekers worden 2 maal overgelegd en vervolgens worden deze gescheiden om nadien nog een keer omgekoppeld te worden. Van de beste vliegduiven worden de jongen aangehouden. Overleggen van topvliegers wordt niet gedaan, hier hebben de heren negatieve ervaringen mee wat betreft de vliegprestaties in het aansluitende seizoen. Met hun manier van kweken zijn er snel 80 jonge duiven beschikbaar die het jonge duivenprogramma af dienen te werken, in principe tot en met Mantes La Jolie. Bij deze jonge duivenploeg zit dan zo’n 30% snelheidsjongen. Selectie geschiedt op basis van vitaliteit, gezondheid en bouw. Er wordt vrij snel geruimd als Paul junior iets niet aanstaat. Na een dag of 3 niet hersteld, dan is er geen excuus meer en verdwijnt de duif van het hok.
Na het grootbrengen van een ronde jongen gaat de fondploeg op weduwschap, traditioneel weduwschap wel te verstaan. Enkel van een 7-tal nestkoppels worden enkel de duivinnen gespeeld op de overnachtfond. Op de snelheidsvluchten gaan wel de duivinnen mee op weduwschap en met succes. De jaarlingen krijgen 1 of 2 overnachtingen te verwerken na eerst op 2 of 3 dagfondvluchten gespeeld te zijn. Paul junior heeft een voorkeur ochtendlossingen voor de jaarlingen, maar liefst wel een vlucht die ergens voor telt. De oudere fondduiven worden verdeeld op de NPO en ZLU vluchten waarbij de besten feitelijk zijn bestemd voor de ZLU. Het weduwschap biedt als voordeel dat de duiven makkelijker 3 keer mee kunnen op een grote fondvlucht, natuurlijk afhankelijk van de zwaarte van de vlucht. In de regio leeft het generaal kampioenschap in Fondclub Utrecht nog enorm, en hier spelen ze dan ook gericht voor.

De verzorging is al volgt. Paul senior heeft de ochtenddienst en start ’s ochtends om 06:00 met het loslaten van de weduwduivinnen waarna rond 07:15 de weduwnaars aan de beurt zijn. Hierna vliegen de jonge duiven. Dit proces herhaalt zich in de middag en avond waardoor alle duiven 2 maal daags trainen. Paul junior verzorgt de jonge duiven en de fond jaarlingen. Tevens zijn de kwekers bij hem gehuisvest. Qua voeren gaat veel op gevoel met die verstande dat de duiven aan het eten blijven. Vooral dit laatste is van belang bij het weduwschapspel om ze rond de mand in te krijgen. Dit brengt ook nog wel eens de planning in de war, de vorm maakt van weduwnaars dikwijls donderstenen die niet meer naar binnen willen en achter alles aan vliegen wat beweegt. Begin van de week wordt zuivering toegevoegd en om de duiven naar een vlucht toe op te voeren krijgen ze een potje in de broedbak. Naast goede vliegmengelingen wordt Nutrivo van Piet de Vogel toegediend in combinatie met snoepzaad en pinda’s. Door het water gaat geregeld Belgasol. In de aanloop naar een inkorving worden de duiven doorgaans nog gelapt vanuit St. Job in ’t Goor. Om de vorm wat uit te stellen worden de duiven vanaf maart/april verduisterd tot zo’n 3 weken voor Pau. Vervolgens wordt vanaf de langste dag bijgelicht. Voor het inkorven worden de duivinnen getoond en bij thuiskomst krijgen de doffers ook altijd de duivin te zien als beloning voor hun prestatie.
 
De combinatie had in 2008 en 2009 telkens een topjaar en werden o.a. 6e WESM, 8e Nationale Marathon, 9e Algemeen Fondkampioen ZLU, 1e en 3e Super Keizergeneraal Fondclub Utrecht, 8e NPO Chateauroux, 9e NPO Bourges, 13e NPO Ablis, 1e Duffel 23.000 duiven, etc. De jaren 2010 en 2011 waren een stuk minder. Wat heeft voor de kentering gezorgd in 2012? Ze hebben geen idee, de methode en de duiven zijn hetzelfde gebleven, alleen lijkt dit jaar weer alles te lukken en zijn er duiven die de echte topvorm te pakken hebben.
 
07-1552441, een nummer dat ze nooit meer zullen vergeten. Deze krasdoffer, ‘Thijs’ genaamd naar het zoontje van Paul junior, was in 2012 fantastisch op dreef en is de laatste jaren de vaste getekende duif op het hok van de combinatie.
 
Dit jaar won deze kanjer in Marathon Noord :
  • 18e St. Vincent
  • 13e Albi
  • 18e Cahors
Nationaal waren deze prijzen achtereenvolgens goed voor : 35e – 24e – 47e

Kortom, met ‘Thijs’ heeft de combinatie een echte topper op het hok en de titel ‘Duifkampioen middaglossing’ valt hen dan ook bijna logischerwijs ten deel. ‘Thijs’ is niet al te groot van stuk, maar wel een duif met een zijdezachte pluim en rijk gekleurde ogen. Ook in het verleden was deze kanjer al een aantal maal vroeg en won hij de volgende prijzen :  
  • 59e nat. St. Vincent
  • 172e nat. Brive
  • 228e nat. Bordeaux jl. ZLU
  • 599e nat. Barcelona
De vader van ‘Thijs’ is de 05-085, ‘Der Jan’, een bewezen vlieger uit de 04-492 van Jan Roelofs (lijn Don Juan 1) x een duivin van Jan Stange uit Beusichem, het oude Oostenrijk soort. De moeder is de 02-797, zus van de ‘Fred’, 6e nat. Perpignan 2003. De grootouders komen van Fred van de Pasch en stammen uit duiven van Combinatie Greve uit Utrecht.
 
In 2009 kende de nestbroer van ‘Thijs’, de ‘Tycho’, een absoluut topjaar en werd duifkampioen in de Fondunie2000. Als jaarling stond ‘Tycho’ ook al op teletekst op de dagfondvlucht Salbris en dit jaar won een andere broer een 7e nationaal Pau.
 
Eens te meer heeft deze combinatie bewezen dat de inbreng van jarenlange kennis en passie voor de duivensport samen met ambitieuze vernieuwende ideeën tot geweldige resultaten kunnen leiden. Met hun aanpak en contacten in de duivensport hebben ze alles in huis om op hoog niveau te blijven presteren, veel succes hierbij!

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.