De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Arie Pastor, Amsterdam Noord kampioen ochtendlossingen competitie 2012.

Geplaatst: 31-8-2012

Na Perpignan kunnen we de diverse kampioensschappen weer gaan opmaken. Een van de meest aansprekende kampioensschappen is die van de SMN middag en ochtend lossingen. Dit zijn 2 aparte kampioenschappen. Het gaat er hierom, dat je bij de ochtend lossingen op Barcelona, Marseille en Perpignan 1 van de bovenste 2 van de lijst zo vroeg mogelijk weet te klasseren. U moet er dan wel rekening mee houden dat, alleen maar dan ook alleen, de allerbeste duiven hier, door de allerbeste liefhebbers in het grote werkgebied van de SMN aan meedoen. Dus de absolute TOP onder de duiven in Nederland.
 
Het was dit jaar de gepensioneerde Arie Pastor uit Amsterdam die dit jaar voor het eerst meedeed aan deze competitie de ochtendlossing (vanaf 2009 doet hij ook mee met de middaglossingen), en die direct met deze felbegeerde prijs aan de haal ging.
 
De woensdag na Perpignan had ik een afspraak met Arie om over dit behaalde succes te gaan praten. Ik werd uiterst vriendelijk door Arie en zijn vrouw Rinske ontvangen met een lekker bakkie koffie. Arie die tegenwoordig (na een arbeidsleven bij de TNT post) voltijd duivenmelker is, en ook bijvoorbeeld de duiven van vriend Jaap Bochem en de duiven van zijn door ziekte gevelde buurman verzorgt, heeft het hier dus behoorlijk druk mee. Des ondanks weet hij als kleine melker zijn duiven optimaal voor te bereiden op het grote werk.
 
Arie zit als sinds zijn geboorte tussen de duiven. Die van zijn opa en van zijn vader. Dus met recht, met de paplepel groot gebracht tussen de duiven.
Voorheen deed hij aan alles mee. Een echte programma speler. Hij won dan ook zo’n beetje alles wat er ook maar te winnen viel op duivensport gebied.
In 2005 deed Arie ook een keer mee op Bordeaux. Hij won de 1st prijs in Noord Holland. Tja, dan gaat dit naar meer smaken en zo werd de aandacht van de duivensport verschoven naar het grotere werk. Via het kopen van een bonnetje van Comb. Verwaij-Castricum en Peter de Haan kwam hij in het bezit van enkele hele leuke overnachtfond duiven. Zijn soort werd verder uitgebreid met duiven van Wijnand van Zelst. De 1st duif van Barcelona heeft Arie van hem gehad. Ook kanjers van Cor Lof uit de “35” lijn en duiven van Jaap Bochem en Hoppe Begovic (oa de 1st St. Vincent) zitten op de hokken van Arie.

/content/Arie Pator met echtgen_2681.JPG

 
/content/Arie Pastor hok_8565.JPG De duiven van Arie huizen op een wel heel bijzonder hok. Een oude schuur van circa 7 meter lang en 2, 6 meter diep is omgebouwd tot duivenhok. Hij heeft in de zomer maanden circa 18 vliegkoppels waarmee hij in deze ruime hokken prima mee uit de voeten kan. Veel lucht en dit word ook nog eens dmv vloerverwarming constant ververst. Het zijn zeer droge hokken. Vanuit deze hokken worden dan ook fabelachtige mooie prestaties neergezet. Arie probeert wel zoveel mogelijk zijn duiven op standjes te brengen en berekend dus veel van te voren. Dit lukt niet altijd maar over het algemeen weet hij welke duiven waar naartoe gaan.
 
Voor de competitie van de SMN pakte hij als volgt:
Barcelona: de 05-009 een rode duivin (4 dagen jong) met al 14 prijzen. Zij ging als 1st getekende de mand in en zij zat 10de in de SMN, 14de provinciaal en 80st nationaal.
Marseille: de 06-024 een late doffer die ook nog nooit gemist heeft. (ook op 4 dagen jong) Hij ging als 1st getekende de mand in en zat 4de in de SMN, 7de provinciaal en 32st nationaal.
Perpignan: de 08-637 (2de getekende) een kras doffer vloog op 5 oude pennen en een jong van 12 dagen oud. Hij zat in de top van de uitslag van de SNM en pakte de 6de provinciaal en de 113de nationaal.
Drie top prestaties met je aangetekende duiven is KLASSE. Het is dan ook niet voor niets dat Arie de kampioen van de ochtend lossingen is geworden in de SMN.
 
Wat de voorbereiding betreft naar deze grote fondvluchten zegt Arie: ze moeten zoveel mogelijk worden ingespeeld. Dus iedere week mee. Alleen de overjarige gaan niet naar de dagfond vluchten. Verder zelf veel wegbrengen. Met andere woorden de gang erin houden!!!
 
Wat het voeren van de duiven betreft is Arie nogal simpel. Het moet vetrijk voedsel zijn. Dit zit in Versele Lage voer. Maar ook snoepzaad, energie mix en Tovo hoor in de dagelijkse maaltijden van deze topduiven thuis. Medisch gezien ook niet teveel poespas. Wel de verplichte entingen en altijd na de vlucht gaat er een dag BS in het water. Voor het inkorven gaat er Orni 3 in het water en daarnaast gebruikt hij het “witte neuzen” middel van “de Weert”. Als laatste geeft Arie enkele weken voordat het echte werk gaat beginnen 5 dagen een geelkuur. Niet meer en niet minder.
De circa 35 jongen duiven krijgen helemaal niets. Deze huizen overigens in een tuinhok van circa 6 meter. Zij hebben ook alle ruimte. De jongen worden pas in het najaar afgericht. Dit geeft minder verliezen onder de jongen!!
 
In de wintermaanden houdt Arie circa 50 duiven aan. Die worden dan om de dag los gelaten en 1 keer per dag voorzien van vers voer en water.
 
Op de vraag wat Arie de mooiste prestatie tot nu toe vond, was het toch wel deze overwinning in de SMN. Winnaar worden tussen alle gevestigde grote namen is wel heel mooi. Maar ook de provinciale overwinning van Bordeaux 2005 vond hij geweldig.
De meest vervelende ervaring die Arie had in de duiven sport was het uitvallen van de klok vlak voor dat je kampioen kan worden.
 
Verder wilde Arie namens mij een ieder bedanken die deze sport mogelijk maakt. Maar een speciaal woord van dank ging uit naar Frits van Duin en zijn vrouw Cobi die toch maar weer iedere keer (het maakt niet uit hoe laat of vroeg) een ieder vriendelijk telefonisch te woord staat tijdens het melden van de duiven. En dit doen ze al jaren. Klasse.
Ook de wijze waarop de Stichting Marathon Noord naar zijn leden toe treed spreek Arie enorm aan. Alles is zeer overzichtelijk en zeer professioneel uiteen gezet. Ook dank aan de vele sponsoren van de SMN die dit voor ons allemaal mogelijk maken.
 
Als laatste wil ik Arie en zijn vrouw Rinske hartelijk danken voor hun gastvrije ontvangst en wij zullen vast nog veel meer horen van deze TOP duivenmelker.

/content/Arie Pastor +WHvD-001_4047.JPG
Namens SMN feliciteerde penningmeester Wim van Dorrestein Arie en zijn vrouw met deze prachtige prestatie

Auteur : John Laan.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.