De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gebroeders Limburg Zuidveen winnen St. Vincent en tevens de auto

Geplaatst: 25-6-2012

Auteur: Coen Brugman  

Maandag 18 juni was het dan zo ver, na 3 dagen uitstel door de weerssituatie op de vlieglijn werd er om 13:00 uur gelost. De klassieker was gestart. Volgens de site van PV werden er 1101 duiven van Sector 4 gespeeld. Om 08:12 uur stond de eerste melding op TT en zo werden er op de lijn naar boven langzaam aan duiven gemeld. En als je de meldingen goed bekeek ging de snelheid dan ook steeds meer naar onder de 1000 mpm. Het was een zware vlucht, en of de extra dagen mand hier debet aan was is de vraag.
 
Gebroeders Limburg
Gebroeders Limburg voorstellen in Nederland is bijna niet meer nodig, maar voor de nieuwelingen onder ons bij deze in het kort. John (45) Havenmeester, en Gerard (43) Conciërge. Ze hebben vanaf jongs af aan duiven en wonen in Zuidveen tegen Steenwijk en vanaf 1988 spelen ze met duiven. De duiven zijn zeker in Zuidveen een gezinssport en ieder kent zijn eigen taak en zaterdags is het samen genieten van de aankomsten. Het overnacht spel leefde op vanaf 1991/92 en begon ook met Nationaal St. Vincent met een paar duiven mee en een zeer goede uitslag. Vanaf toen hebben de broers zich meer gericht op de meerdaagse fond. Al vele teletekst noteringen en nationale overwinningen hebben de broers op hun naam staan. Dit is dan ook de 9de Nationale of NPO overwinning. De accommodatie van de gebroeders is alleen van eigen fabricaat en telt totaal ongeveer 50 meter, verdeelt over zo’n 16 afdelingen. /content/Gebr Limburg samen_414.JPG
Vanaf de woning gezien staat er eerst een hok voor de jonge en dagfond duiven, deze worden door vader Geert verzorgd. Dan komt de afdeling met een ren voor de weduwduivinnen. Daar tegen aan gebouw is een groot hok met onder de kwekers en boven de jongen en een afdeling voor de dagfond voor Gerard. Aan het eind van de lange tuin staat het voorhok met daar boven een zolderhok. De accommodatie huisvest de jonge duiven, kwekers, 40 dagfond en ongeveer 50 meerdaagse fond duiven. Er huizen in de winter ruim 200 duiven. Er is voor iedere weduwnaar/kweker ook een duivin en enkele reserves voor het roofvogelgevaar.
De verluchting is op de meerdaagse hokken simpel maar doeltreffend: ramen los, windbreekgaas er voor en zorgen voor een goeie luchtuitlaat (afvoer). De hokken zijn in het seizoen voorzien van erwtenstro en een deel beschikt over lopende mestbanden.
 
Dinsdagmiddag 19 juni in Zuidveen
Toen de eerste melding op teletekst stond van Sector 3 met een snelheid van 1025 mpm begon de helft van de Gebroeders Limburg te rekenen Gerard. John die was tussen het werk door aan de lunch bij zijn ouderlijk huis. En pa Geert Limburg was ook alert. Volgens de berekening en de snelheid van Sector 3 kon je tussen 2 en 3 in de middag een duif verwachten was de mening van Gerard. Daarom had hij zich zelf voorgenomen om nog even van de bank gebruik te maken. Pa Limburg was aan het schoffelen geslagen in de tuin en John zat op de trap. Pa Limburg ging onder hem zitten en samen tuurden ze de lucht af naar een duif. Tot John omstreeks 12:48 een duif van de kant van Meppel zag aankomen, daar was er 1 zei hij. Pa keek de verkeerde kant op en John draaide met beiden handen hem de goede kant op om het mee te laten maken. In allerijl rende John naar binnen om Gerard te roepen. Ze waren al weer snel buiten alleen de doffer nam geen aanstalten om zich te melden. 2 roofvogels die rond zweefden, gooiden roet in het eten. Na enig treuzelen en met een scheve kop in de lucht kijkend landde hij op het platte dak van het hok. Hier kon Gerard de doffer langzaam naar de spoetnik drijven en werd hij geconstateerd. Het was de “Rode Vanoppen” 2007-4291127 die als 2de getekende van de 5 duiven die de Gebroeders hadden gemand de dinsdag daarvoor. Hij werd om 12:52:39 geklokt en maakte over een afstand van 1149,971 km een snelheid van 1088,318 en daarmee was hij 1ste van Marathon Noord. En tevens de auto winnaar op deze vlucht en een aanhanger aan prijzen.

/content/Gebr Limburg 025 - 127_2985.JPG

De auto winnaar

/content/Gebr Limburg daar werd hij geconstateerd_1534.JPG

Beide broers wijzen aan waar de winnaar op de klep viel


Dat het kopvliegen in het bloed zit is niet verwonderend van vaderskant komt hij uit een kleinzoon van Blauwe Vanoppen en grootvader is de zoon Blauwe Vanoppen maal de kleindochter Turbo uit België. Van moederskant komt hij uit dochter Rode Marathon, zij is weer een dochter van kleindochter Sarina. Zoals u leest allemaal top duiven in de afstamming. Dat de 2007-4291127 zelf ook van kop vliegen weet, bewees hij al in 2011 en was hij 5de teletekst op Montpellier, Hij is 2008 2 maal op de meerdaagse gespeeld en won 1 maal prijs op Bergerac en was hij 62ste tegen 1753 duiven. In 2009 is hij 3 maal gespeeld en won hij prijs op, Limoges 11de tegen 2475 duiven, Montauban 44ste tegen 1281 duiven, en een 37ste tegen 1463 duiven op Bordeaux. In 2010 is hij niet goed genoeg bevonden en heeft Gerard hem niet gespeeld. In 2011 ging hij toch weer driemaal mee op Limoges, goed voor een 19de tegen 2107 duiven en zoals vermeld een 5de teletekst en een 210 op de loodzware Cahors tegen 1384 duiven. Dat de overwinning dan ook bij de Gebroeders Limburg terecht komt, is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Maar een verrassing is ook dat ook niet helemaal. Daarom als eer betoon aan de vrouw waar alles om draaide in Zuidveen binnen en buiten het huis en met de verzorging van Pa Limburg, wordt deze vlucht opgedragen door de familie Limburg aan Ma Limburg die in januari is overleden. En zoals John het zelf zo mooi verwoordde “De ster die altijd blijft schitteren, Rode Vanoppen, en Sint Vincent in een woord SCHITTEREND”.
 

/content/Gebr Limburg 4_7808.JPG
De gebroeders worden gefeliciteerd door Coen Brugman die namens Marathon Noord aanwezig was

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.