De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henk Deenen heeft opnieuw de beste duif over 3 jaar op de ochtendlossingen

Geplaatst: 17-10-2011

Dat iemand twee jaar na elkaar bij de kampioenen zit is niet bijzonder maar om twee jaar achtereen de beste duif over 3 jaar op de ochtendlossing te hebben met dezelfde duif is bijzonder.
 
Het is Henk Deenen (71) die zich voor het tweede jaar op rij lang de trotse bezitter van de beste duif op de ochtendlossingen bij Marathon Noord mag noemen.
Henk is geen onbekende bij Marathon Noord want hij is al deelnemer vanaf de oprichting in 1974 en met 62 jaar ervaring als liefhebber een doorgewinterde speler op de zware fondvluchten. Ooit speelde Henk bijna betaald voetbal wat misschien wel iets zegt over zijn winnaarmentaliteit.
In zijn jeugd kwam Henk in aanraking met duiven doordat hij twee jonge duiven kreeg van een zwager van zijn vader. Eerst werden deze jongen in een kist gestopt en later werd een hok neergezet waarna de duivenloopbaan van Henk begon.
Tijdens zijn werkzame leven bij, toen nog de Postgiro, werkte Henk in ploegendienst en was het zijn vrouw Trix die de verzorging van de duiven vaak op zich nam.

/content/Herman en Henk Deenen_5909.jpg

 
Sinds 1967 wonen Henk en Trix op hetzelfde adres en toen werd ook het hok wat er nu nog staat neergezet en begonnen met jonge duiven. Het hok(je) waarop weduwschap wordt gespeeld is 3,30 m. lang en bestaat uit twee afdelingen. Tegenover dit hok staat een klein rennetje met een aantal broedhokken waarop nestspel met duivinnen wordt gespeeld. In de schuur is nog ruimte voor een paar kweekkoppels en de jongen.
Met deze hokken is een groot deel van de achtertuin bezet en blijft nog een stukje over om buiten te kunnen zitten en de duiven op te wachten. Bewonderenswaardig hoe soms op heel kleine accommodaties wordt gespeeld.
Er worden ongeveer 55 duiven overgehouden waarvan 2 kweekkoppels en 20 tot 25 jongen gekweekt.
In het weduwschap hok wordt in de zomer met schuiven de ventilatie geregeld en bij de andere hokjes bestaat de voorkant uit gaas waardoor de duiven daar “altijd buiten” zitten.
Het hele jaar door worden de hokken twee keer per dag schoongemaakt en wordt ook twee keer gevoerd. Begin maart wordt gekoppeld en na 10 dagen broeden op de tweede ronde worden de doffers op weduwschap gezet.
De nestduiven worden zodanig gekoppeld dat ze goed zitten voor de vlucht waarop ze mee moeten. In aanloop naar de vluchten worden de duiven een paar keer tot 25 km weggebracht en gaan daarna tot 500km. mee met de programmavluchten.
Naast de verplichte entingen wordt ook een parathyfus, Tricho en Ornistopkuur gegeven.
Henk voert een gewone handelsmengeling en zet de duiven voldoende mineralen en vitamines voor.
De duiven waarover Henk beschikt zijn hoofdzakelijk van het oude Aarden soort aangevuld met o.a. v. Wanroy en duiven van Nico Volkens en er is al jaren niets meer bijgehaald.
 
/content/Henk Deenen duif_8196.jpg De winnende duif is een vale doffer die is gekweekt door Leen Broek uit Dieren. Het is een makkelijke en rustige duif die op weduwschap werd gespeeld.
In de stamboom zien we namen als : Wanroy, Henk de Bree, van Uylen en van Kalkeren.
Deze duif zit natuurlijk wel bij een melker die in staat is er uit te halen wat er in zit.
De “070” heeft voldoende bewezen dat hij beschikt over kwaliteit en gaat vanaf nu naar het kweekhok.
 
Henk en zijn vrouw Trix wensen we nog veel gelukkige jaren en veel plezier met de duiven.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.