De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Dirk Altenaar, Giesbeek Duifkampioen over 3 jaar middaglossingen

Geplaatst: 10-10-2011

Als je na St. Vincent jezelf al winnaar van een aansprekend kampioenschap kunt noemen, is dat een zeer bijzondere prestatie binnen de Marathon Noord competitie. De ‘913’ (07-1449913) van Dirk Altenaar flikte dit kunstje en was na zijn 228e nat. St. Vincent al niet meer te achterhalen voor zijn concurrenten. Deze zeer complete nestdoffer van 2007 is tevens medewinnaar van het 2e nationaal kampioenschap overnachtfond in 2010, 2e duifkampioenschap SMN in 2010 en 1e Keizergeneraal van de sterke Superfondclub GOU in 2010. Marathon Noord bracht een bezoek aan huize Altenaar in Giesbeek, het Noordelijke puntje van regio 4 in afdeling 8.
 
Het seizoen 2011 is er eentje met meerdere gezichten. Op veel plaatsen zijn de broedbakken waar voorheen beste duiven zaten leeg en verlaten. Ook dit overkwam Dirk Altenaar afgelopen seizoen. Op St. Vincent gingen al 2 hele beste duiven verloren, vaste waarden op het hok. Doordat de ‘913’ vervolgens op Montpellier gewond thuis kwam en van Cahors juist na de prijzen is het een teleurstellend seizoen geworden na het fantastische jaar 2010. Toch is er lering getrokken van de omstandigheden afgelopen jaar. De duiven waren niet tip top te krijgen en inmiddels is besloten de rennetjes voor de hokken te vervangen. Deze functioneren prima bij goed weer, maar leiden dit jaar tot veel te grote temperatuurverschillen. Met het vernieuwen hoopt Dirk in 2012 de vorm terug op de hokken te krijgen. Het hok is een onderdeel van onze sport dat moet voldoen, maar de duiven die erop huizen moeten eveneens van hoge kwaliteit zijn om tot grote prestaties te komen.

/content/Dirk Altenaar ontvangt de felicitaties van Ad van Heyst_7240.jpg
Dirk krijgt de felicitaties namens SMN van voorzitter Ad van Heyst

 
Stamopbouw
Dirk is niet over een nacht ijs gegaan in het samenstellen van zijn kleine kolonie. Met een hokbestand van slechts 5 meter is strenge selectie een vereiste. De duiven zijn afkomstig van o.a. zijn vader Wim Altenaar uit Soest, eveneens een topspeler met een prachtig palmares over de jaren heen opgebouwd. Hier huizen ook de kwekers waar vader en zoon samen uit kunnen putten en waarvan dus op 2 hokken nazaten getest worden wat het rendement sneller inzichtelijk maakt. Daarnaast zitten er duiven van Willy Driessen, Guus van Aken, Jan te Pas, Ko van Dommelen (lijn Paarsborst) en Hans en Evert-Jan Eijerkamp (lijn Black Giant). Dirk zit veelvuldig op internet en volgt de verrichtingen van de topspelers op de voet. Als zich een kans voordoet zich te versterken dan springt hij hier op in en schaft hij wat aan met als doel het niveau op de hokken verder toe te laten nemen.
 
De kampioen Marathon Noord over 3 jaar, de ‘913’, werd gekweekt uit een doffer met een edele afstamming. Zowel van vaders- als van moederskant stamt deze doffer af van de superkweker “Black Giant” van Hans en Evert-Jan Eijerkamp. “Black Giant” won een 1e nat. Bergerac en was snelste van het gehele concours voordat hij voor talloze super nazaten heeft gezorgd over de hele wereld. Nog dagelijks ontvangt familie Eijerkamp referenties van nazaten van deze geweldenaar. In de vader van de ‘913’ komen we verder asduiven als de "Bergerac '94" (1e nat. Bergerac en van de soort van der Wegen x van Wanroy) en “Magic Hero”, 1e nat. St. Vincent. De moeder van de ‘913’ is van het soort van Wilfried Stiel uit Arcen. Deze duivin werd helaas gepakt door de roofvogel. De doffer zit nog wel altijd op de kweekhokken in Soest.
 
Prestaties ‘913’
In 2011 speelde de "913" op St. Vincent de 228e tegen 5.629 duiven voldoende voor het duifkampioenschap over de jaren 2009, 2010 en 2011.

De prestaties, waarmee de "913" in 2010 2e duifkampioen middaglossingen SMN werd: ;
 
St. Vincent
nationaal 109e  
tegen 5.698 duiven
Bordeaux 
nationaal 46e 
tegen 6.448 duiven
Cahors 
nationaal 299e 
tegen 11.054 duiven

 In 2009 werd de "913" 7e duifkampioen middaglossingen SMN met :
St. Vincent
nationaal 308e 
tegen 6.765 duiven
Bordeaux 
nationaal 404e 
tegen 8.058 duiven
Montauban  
nationaal 101e 
tegen 5.524 duiven
 

/content/D Altenaar de 913_4330.jpg

Systeem Altenaar
De duiven worden medio maart gekoppeld en broeden dan dood. Vervolgens worden ze apart naar de eerste vluchten toe op stand gebracht. Het nestspel wordt op alle grote vluchten gespeeld met doffers en duivinnen. Van de betere duiven blijft de partner echter thuis. Deze wordt wel na inkorving in de mand gezet en tussendoor weer aan het nest toevertrouwd. Doel is om de neststand bij thuiskomst van de vlucht weer op te pakken en de duiven niet te dwingen tot opnieuw drijven en leggen. Als het weer goed is gaan de duiven met de kring mee. In de aanloop naar een inkorving voor een overnachting wordt nog wel eens gelapt, dit is echter meer uitzondering dan regel. Volgens Dirk kennen de oudere duiven het spelletje wel. Het trainen is vrijwillig en geschiedt om beurten. ’s Ochtends vliegen de doffers en ’s middags de duivinnen. In de tamelijk dichtbevolkte wijk vindt Dirk het ongepast de duiven op te jagen, te klappen, met vlaggen in de weer te gaan en dat soort middelen om het vliegen te stimuleren. Het systeem is dus simpel zonder veel poeha. Of is toch misschien die radio in het hok het geheime wapen?
 
Met zijn 48 oude duiven wil Dirk meer richting de ZLU-vluchten. Met name de lossingsystematiek op de middaglossingen staat hem nogal eens tegen. Het Marathon Noord kampioenschap op ochtend- en middaglossing heeft een voorkeur in keuze voor vluchten, waarbij veel waarde wordt gehecht aan de gezelligheid in het clubspel en het plezier dat de competitie en feestmiddag van Marathon Noord de liefhebbers biedt.
 
Dirk en Zus, bedankt voor de gastvrijheid en graag tot een volgende keer.  
 
Bas Weijers

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.