De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Piet Heikamp, Zetten 2e Kampioen Ochtendlossing

Geplaatst: 26-9-2011

Een fenomeen laat zijn tanden weer eens zien’
 
In de jaren ’90 was Piet Heikamp de te-kloppen-man op de grote fond in Midden, Oost en Noord Nederland. Minimaal vijf keer achter elkaar werd hij Keizer Kampioen van de fondclub ‘De Veluwe.’ Hij was een man uit de Betuwe die de Keizer van de Veluwe werd genoemd. Vele kopprijzen won hij in het ZLU-spel maar ook op de middaglossing.
Piet was in die jaren eigenaar en speler van de 1e Internationale asduif van de Grote Fond (ZLU-vluchten). Zijn palmares leek oneindig. ‘De 37’ en ‘de 922’ waren legendes in de duivensport. Deze dochter en moeder waren de grondleggers van de Heikamp-stam, waar niet alleen Piet maar ook vele andere liefhebbers groot mee zijn geworden. Het was een extreem ingeteelde stam. Zonen van ‘de 922’ werden op ‘de 922’ gezet en de zonen daaruit weer terug op ‘de 922.’ Rond de eeuwwisseling ging de gezondheid van Piet ineens achteruit en aan zijn energie zat een grens. Het dwong hem de duivensport op een andere manier te beleven. Het moest makkelijker, want Piet kon niet altijd doen wat hij moest doen om constant aan de top te kunnen zitten. Piet maakt hier gelukkig geen drama van (zeker niet naar buiten toe) en roeit met de riemen die hij heeft. ‘Gaat het niet zoals moet, dan moet het maar zoals het gaat,’ zei hij me jaren terug al eens, toen hij nog weleens als beroepsmilitair op missie moest. Nu heeft deze levensspreuk een andere achtergrond gekregen, maar het effect is hetzelfde. Het was voor mij (en hoop ik voor u als lezer ook) leuk om weer eens naar Piet en Rita Heikamp uit Zetten te gaan om een artikel te schrijven (en voor u als lezer om te lezen), omdat hij iets bijzonders heeft gepresteerd met zijn duiven, namelijk: 2e Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord. Een fenomeen laat zijn tanden weer eens zien.

Piet krijgt de felicitaties van voorzitter Ad van Heyst (l)

 
Het kampioenschap
De drie vluchten die tellen voor de Ochtendlossing van de Marathon Noord zijn Barcelona, Marseille en Perpignan. Barcelona was dit jaar een makkelijke vlucht door de sterke staartwind en dat gaf de Noordelijke helft van Nederland (lees het werkgebied van de Marathon Noord) de gelegenheid vroege duiven te draaien. Piet Heikamp had op Barcelona 3 duiven mee. Met de eerst getekende pakte hij de 227e nationaal tegen 7.046 duiven. In de SMN was dat goed voor de 20e prijs. Op Marseille had Piet er 10 mee en hij klokte de 2e getekende in de Fondunie 2000 op plaats 68 tegen 717 duiven. Nationaal was het de 283e prijs tegen 3486 duiven. In de Marathon Noord was het goed voor de 33e prijs. Op Perpignan had Piet 19 duiven mee en pakte hij de 86e nationaal met de eerst getekende tegen 5.607 duiven. Nationaal had Piet 6 prijzen. In de Fondunie 2000 pakte Piet de 16e prijs tegen 1.151 duiven. In de Marathon Noord was het de 5e prijs. Dit alles samen bracht hem op de 2e plaats van de Ochtendlossingen in de Marathon Noord. Een prachtig resultaat waar Piet en Rita in Zetten trots op kunnen zijn. Bij Barcelona en Perpignan pakte Piet dezelfde duif, ‘de 099’ van 2004. Op Marseille pakte hij ‘de 991’ van 2007.
 
Basisduiven
De basis van het duivenbestand van Piet Heikamp is nog steeds hetzelfde als ruim 10 jaar geleden. Zwaar ingeteelde duiven van ‘de 37’ en ‘de 922’ met hier en daar een goede bijgehaalde of geleende duif. ‘De 620’ was de 1e internationale asduif. In deze duif zit 9x ‘de 922.’ Uit de kinderen van deze duif komen nu de beste duiven op het vlieghok. Duiven van Jaap Mazee, Harry Kalter en Roelof Coster zijn er door gekruist. Ook van Ben Meijer uit Zaandam heeft Piet een duif geleend. ‘De 071’ komt uit de nationaal Barcelona-winnaar (‘De Boudewijn’ van Willy Looijmans) met een kind van de Miquel van Theo Ernest. Deze duif met ‘de 620’ geeft veel goede kweekduiven. Elke goede stam heeft behoefte aan vers bloed en dit zie je hier ook weer. En omdat de stam van Piet Heikamp zo sterk is ingeteeld pakt het goed op goede andere fondtoppers.
 
‘De 099’ en ‘de 991’
‘De 099’ was Piets duif op Barcelona en Perpignan. Deze duif komt uit een duivin van Eggink uit Arnhem met een kleinzoon van ‘de 620,’ de Internationale Asduif. De moeder van ‘de 099’ was de duivin van Egginks basiskoppel. ‘Ik had Eggink graag vertelt, dat deze duif zo goed bij mij vliegt,’ vertelt Piet. ‘De 991’ was Piets duif op Marseille. Deze duif komt een zoon van ‘de 071’ van Ben Meijer met een hafzus van de 071. De moeder van ‘de 991’ is ‘de 120’ van 2002. Dit is een kleindochter van ‘de 620’ en ‘de Ster 571,’ moeder van de 9e nat. Dax, 18e nat. Perpignan en nog drie duiven die top 100 nationaal vlogen. Verder is ze tweemaal achterkleindochter van ‘de 922.’ Een kruising dus tussen de oude inteeltlijnen met een inteeltduif van een hele andere stam (Ben Meijer-duiven).
 
Verzorging
Piet heeft de duiven dag en nacht los. Het hele jaar. Het is voor Piet het makkelijkste. De duiven hebben altijd te eten en te drinken. ‘Gaat het niet zoals het moet, dan moet het zoals het gaat.’ Nadelen zijn er te veel om op te noemen. Zo kan het ongedierte net als de duiven in en uit. Bij inkorving moet het hok dicht en dan maar hopen dat de betreffende duiven in het hok zitten. Als het niet zo is, gaan ze de vlucht erop mee als ze op een goede stand zitten. Het voer is van de Patagoon en legkorrel voor kippen. Verder krijgen de duiven af en toe snoepzaad en Zoontjes (beiden ook van Patagoon). Daarnaast krijgen de duiven ‘Piets allerlei.’ Piet gooit allerlei voedselresten door de mixer: broodjes, sla, kippeneieren (van de eigen kippen) en ander eten zoals vleeswaren. De duiven eten er heerlijk van.
 
Voorbereidingen op de vluchten
De duiven zijn eind januari gescheiden en in april zijn ze weer gekoppeld. Vanaf dat moment zijn de nesten niet meer verbroken. Als de duiven goed zitten, worden ze gespeeld. Dit is altijd op kleine jongen. Op deze manier weet Piet dat de duiven bij een volgende vlucht genoeg rust heeft gehad.
Plaatsgenoot Piet Peperkamp en Bennie de Vries uit Bolsward houden Piet scherp. Piet Peperkamp helpt met lappen en trainen van de duiven. Bennie de Vries belt Piet regelmatig op en door deze gesprekken helpt Piet scherp te houden. Dit jaar was Piet heel laat met de voorbereidingen op de vluchten. De eerste vluchten gingen vanaf Arendonk, waar de mannen uit Zetten bijna elke week heenrijden. De eerste keer was pas in mei. Daarna gingen ze om de week mee. Piet is begonnen met 150 vliegduiven.
De eerste vluchten worden globaal gepland en de vluchten erna wordt gekeken welke duiven op jongen zitten. De meeste duiven worden zoals gezegd op jongen gespeeld. Dat is beter om de cyclus rond te maken, want de volgende vlucht een week of drie/vier later weer op jongen. De duiven hierdoor tussendoor genoeg rust. Op St. Vincent en Orange heeft Piet slecht gevlogen vanwege een zware besmetting van het geel. Na een kuur ging het beter. Als het niet nodig is, worden er geen medicijnen gebruikt.
Ik vroeg Piet of hij de duiven van de middaglossing en de ochtendlossing apart houdt. Het antwoord was heel eenvoudig. Over het algemeen gaan de jaarlingen naar de middaglossing en de oudere duiven gaan naar de ochtendlossing.
 
Een Anekdote
Piet ving in 2009 een duif op uit Maastricht. Deze duif wilde Piet dit jaar een keer op een fondvlucht spelen. Op Narbonne werd deze duif gespeeld en het was Piets eerste duif. Deze duif is van de Comb. Caubergh. Het duifje is een kruising van de gebr. Saya en Wijnands en zn. Het was een onverwacht succes. Je kunt een goede duif opvangen dat zie je maar weer.
 
Tot Slot
Samen met voorzitter Ad van Heijst was ik op bezoek bij Piet en Rita Heikamp. We hebben leuk zitten bomen over de duiven en onze sport. Samen hebben we al lang duiven, waarschijnlijk al bijna 100 jaar. We kwamen tot de conclusie dat het een moeilijke sport is, waar we weinig van af weten. Gaat het goed, dan lijkt het vanzelf te gaan en loopt het niet, is het tij moeilijk te keren. Het is wel een sport waar we van blijven genieten en we elk succes moeten blijven koesteren en van moeten genieten. Piet heeft dit seizoen laten zien, dat hij nog altijd over goede duiven beschikt (voor wie er aan twijfelde). Samen hebben we er van mogen nagenieten onder het genot hapje en een drankje. Piet en Rita bedankt voor alles en tot een volgende keer.
 
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.