De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Mark van den Berg, IJsselmuiden 3e kampioen middaglossingen

Geplaatst: 10-9-2011

Na in 2007 gestart te zijn op de huidige locatie op een nieuw hok is de naam ‘Mark van den Berg’ een begrip geworden in de duivensport. In slechts 4 jaar wist hij reeds 2 Nationale overwinningen op te eisen, een Olympiade duif af te leveren en een hele reeks kampioenschappen te vergaren. Met zijn 31 jaar behoort Mark tot de jeugdige generatie in de duivensport die de gevestigde orde de laatste jaren het vuur aan de schenen weten te leggen. Met duivenvrienden als Arjan Beens en Henri Hoeks die eveneens overlopen van ambitie zijn deze mannen inmiddels niet meer weg te denken uit de Nationale top. Marathon Noord bracht in de personen Henri Hoeks en Bas Weijers een bezoek aan IJsselmuiden waar een interessant gesprek ontstond tussen generatiegenoten en werd stilgestaan bij de nieuwe successen op de hokken van Mark.
 
Met Mark spelen zijn broer Henri en vader Gerard eveneens de sterren van de hemel in IJsselmuiden. Henri is dikwijls in de media geweest met zijn regio-overwinningen, Gerard is in 2011 zowel midfond- als dagfondkampioen van Afdeling 8. Ook Mark legde zich nog deels toe op de dagfond in 2007 en met succes. Hij besloot echter de focus helemaal te richten op de overnachtfond en dan de middaglossingen op het NPO-programma. De duiven zijn destijds naar broer Henri gegaan. Mark kende echter ook tegenslag dit seizoen. Zijn ‘Olympic Zara’, een van de beste fondduiven die ons land kent, kende dit jaar fysieke ongemakken wat spelen onmogelijk maakte en zelfs een operatie noodzakelijk maakte. Deze tegenslag werd echter ruimschoots gecompenseerd door de prestaties van met name ‘Torres’ en ‘Lana’. Deze prestaties kregen gedurende het seizoen een impuls door ingrijpen van Henri Hoeks. Dit vraagt om een nadere verklaring. In zijn gedrevenheid en ambitie laat Mark niets aan het toeval over, de duiven moeten op en top aan de start gebracht worden. De prestaties tot aan Orange vielen hem echter wat tegen zonder aanwijsbare reden. Henri Hoeks die 2 duiven bij Mark ophaalde merkte echter dat deze niet helemaal top waren. Een wormpil gaf uitsluitsel. Onderzoek door Jelle Jellema van de mest van een groot aantal duiven maakte een einde aan alle onzekerheid, wormen onder de duiven. 10 dagen na de kuur ging het alweer crescendo op Montpellier met 4 kopduiven.

/content/Mark van den Berg en Henri Hoeks namens SMN_7486.jpg

Mark (l) krijgt de felicitaties van Henry Hoeks

 
Stamopbouw
In de stamopbouw heeft Mark gekeken naar super presterende hokken. Met Koop en Gerda Kiekebelt ontstond er direct een klik en zo verhuisden er meerdere duiven van Drijver naar IJsselmuiden. Inmiddels is het Kiekebelt-bloed rijkelijk vertegenwoordigd op de hokken. Via veilingen zijn er kinderen aangeschaft van de ‘Brive’ van First Prize Pigeons / Raymond Moleveld. Van de St. Vincent winnaar van Raymond Moleveld, de “Blauwe Bertus”, zitten nog een volle broer en volle zus. Van Gebroeders Limburg uit Zuidveen zitten 2 kinderen van de “Super Van Geel” en van Combinatie Van Kooten-Van Bemmel uit Lunteren kwam o.a. topduif “Joke”. Inmiddels is Mark in zijn zoektocht naar goede duiven verder op pad gegaan en richt zich hierbij op sterk spelende ZLU-hokken om goede duiven te krijgen voor de 1000+ vluchten en om in de toekomst ook op de ochtendlossingen te kunnen schitteren. De eerste resultaten hiervan zijn in 2011 boven komen drijven doordat de nazaten van een inteelt doffer naar de bekende “Toon” van Verwey-Castricum zich nadrukkelijk hebben laten zien. Daarnaast zijn versterkingen gekomen van Nico Volkens, Peter Bruinenberg, E. & J. van der Weyden, W. Derksen, Jan Peters en Mike Peerenboom uit Amstelveen.  
 
 Mark heeft de nodige opofferingen moeten maken om bovenstaande stam duiven samen te stellen. Inmiddels is hij door zijn prestaties ook wijzer geworden op commercieel vlak. Dit opent deuren waar niet zomaar elke liefhebber binnen kan stappen. Hier gaat hij doordacht mee om, alleen uit het allerbeste verhuist naar de hokken in IJsselmuiden. Dit vergroot de kans op succes. De vertrouwde zo succesvolle basis wordt nog wel eens aan inteelt onderworpen, deze duiven raken inmiddels ook alweer op leeftijd. Zo wordt zijn eigen stam gekoppeld aan nazaten van het crème-de-la-crème van de duivensport zonder de waarde van de eigen stam te verliezen. Inmiddels is het bestand teruggebracht naar 16 koppels kweekduiven.

/content/Mark van den Berg Lara_8331.jpg

 
Systeem Van den Berg
De duiven worden liefst medio maart gekoppeld en blijven dan het gehele jaar samen zitten. Vanaf de eerste vlucht gaan de duiven de mand in tot 10 dagen voor inkorving van de eerste overnachtvlucht. In het weekend voor inkorving worden de duiven nog gelapt, meestal samen met Arjan Beens. Zodra de duiven een overnachtvlucht gehad hebben komen ze normaliter niet meer in de container van de kring, maar worden enkel nog zelf gelapt. De jaarlingen doen 2 a 3 dagfondvluchten en in elk geval 1 overnachtvlucht. Na slechte ervaringen op Perigieux 2 jaar op rij is Mark wat voorzichtiger geworden met zijn jaarlingen. Toch ziet hij nu onder zijn beste duiven de duiven die toen op Perigieux mooi weer maakten en derhalve is op afgelopen Limoges nog een ploegje jaarlingen voor een 2e keer ingezet. Pas als 3-jarige worden de duiven onderworpen aan de 1100+ km-vluchten waarbij het zoeken is naar duiven die geschikt zijn voor deze afstanden. Niet elke duif is in staat deze afstand succesvol af te leggen, met name als de omstandigheden zwaar zijn. De 44 koppels vliegduiven worden op alle standen gespeeld waarbij geprobeerd wordt de neststand te handhaven na thuiskomst om rust op het hok te krijgen. De jonge duiven gaan mee op het programma en er wordt nog een ploegje gereserveerd voor taartvluchten.
 
 Sinds dit jaar gaan de duiven 1 maal daags los en trainen dan zo’n 1,5 uur verplicht. Alle duiven worden dan van de nesten genomen en buitengesloten. De voeding is een mengeling van meerdere merken dat rijkelijk verstrekt wordt. Zaak is wel de duiven aan het eten te houden in de aanloop naar de vluchten toe, dus bij het loslaten in de avonduren zijn de voerbakken leeg. Het opvoeren gebeurt met de Koopman All-in-one mengeling en veel pinda’s. In navolging van Henri Hoeks neemt Mark dit jaar meer tijd voor persoonlijk contact met zijn vliegduiven om de motivatie te optimaliseren. Na thuiskomst van een grote vlucht is recuperatie van belang. In de avonduren krijgen de duiven hiertoe biergist voorgeschoteld en mogen ze op zondag naar eigen inzicht buiten ‘spelen’ en een bad nemen. Aan het water worden zuren toegevoegd. Vanaf maandag is het dan weer met de club meetrainen en aanpassen aan het regime dat de ploeg voor de eerstvolgende inkorving is opgelegd. Dit herhaalt zich zo wekelijks.

/content/Mark van den Berg  Dochter Gert-Jan  moeder van Torres en Lana_3027.jpg 

 
Mark heeft dit jaar goede ervaring gehad met bijlichten. Vanaf een week voor de langste dag van 05:15 uur tot 22:30 uur. Hiermee wordt bereikt dat de duiven beter in de pennen zitten aan het einde van de rit en de vorm vast weten te houden.
 
Vaandeldragers
 Met name de prestaties van “Torres” en “Lana” als getekende duiven hebben het 3e kampioenschap middaglossingen opgeleverd. “Torres” komt uit “Ray”, een broer van “Blauwe Bertus” van Raymond Moleveld x “Dochter Gert-Jan” van Koop en Gerda Kiekebelt, “Lana” komt uit de “Inteelt Toon” van Verweij-Castricum x wederom “Dochter Gert-Jan”, waarmee “Torres” en “Lana” dus halfbroer/halfzus zijn. Een volle zus van “Lana” is “Amy”
van Verweij-Castricum, die reeds 5x bij de 1e 105 Nationaal sector 2 vliegt met 10 op 10. “Amy” is in 2011 3e duifkampioen middaglossing SMN geworden.

/content/Mark van den Berg Torres_1823.jpg 

 
De ambities van Mark zijn niet geëindigd na de successen in de afgelopen jaren. In de zoektocht naar extra duiven wil hij zich naast de middaglossingen kunnen meten op een aantal ochtendlossingen. Gezien de kwaliteit op het hok en tomeloze inzet gaan we zeker nog veel meer horen uit IJsselmuiden. Mark, bedankt voor de ontvangst en het delen van een visie op het omgaan met duiven. De aanvullingen hierop van Henri Hoeks hebben een beeld geschetst van hoe de jonge generatie succesvolle fondliefhebbers tegen de hedendaagse duivensport aankijkt.
 
Bas Weijers

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.