De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jan Brinkman Raalte winnaar Marathon Noord Middaglossingen

Geplaatst: 22-8-2011

De eerste zondag van augustus ben ik op pad naar Raalte, voor mij een nieuwe omgeving. Om van uit het noorden naar Raalte te rijden stuurt de TomTom je richting Zwolle. Vanaf daar rij je door de bosrijke omgeving via de oude weg naar Almelo. Onderweg doe je de plaatsen Wijthem en  Heino aan en kom je uiteindelijk in Raalte. Over het spoor gelijk links kom je op de Zwolsestraat en kom je uiteindelijk bij de winnaar Jan Brinkman.
 
Jan Brinkman
Om 15:00 uur was er een afspraak gemaakt met Jan Brinkman, de voorzitter van Marathon Noord Ad van Heyst met zijn vrouw Karin en ondergetekende. We werden opgewacht door vader Jan en zoon Herman Brinkman. Het weer zat mee dus konden we lekker buiten onder het afdak zitten. Jan had gezorgd voor koffie met een lekkere koek erbij. Voor Karin, de vrouw van de voorzitter had Jan zelfs een speciaal dameskopje bedacht!
Jan Brinkman, 85 jaar oud, gaf in 2011 alle jeugdige liefhebbers van Marathon Noord dit jaar het nakijken op de middaglossingen en was de uiteindelijke winnaar van de middaglossingen. Jan heeft vanaf zijn kinderjaren al duiven. Met vriendjes speelde hij wekelijks een wedstrijd met duiven. Met oude gummi ringen werd er geklokt en werden de duiven vervoerd door de vader van een van Jan zijn vrienden die vrachtrijder was. In de oorlogsjaren werd er niet gespeeld. Maar vanaf 1945 waren er weer duiven bij Jan. Soort had je toen niet, het waren de boerenduiven waar mee gespeeld werd. Jan was een man van alle vluchten van 60 tot 1000 km werd er gespeeld. Jaarlijks was hij bij de kampioenen terug te vinden, later in combinatie met zijn zoon Herman. /content/FJ Brinkman-1_3985.jpg
/content/Brinkman hok_1750.jpg In 1973 werden er duiven via meubels aangeschaft bij Eijerkamp, van het Van der Wegen soort uit de lijn van het “Ood Doffertje” en met deze lijn zijn vader en zoon zeer geslaagd. In de meeste duiven stroomt het bloed van die duiven nog. Jan speelde eerst alles op nest maar is hiervan af gestapt en speelt de duiven op klassiek weduwschap. Gezien zijn leeftijd wil hij alles zo makkelijk mogelijk houden. Zo zijn de duivinnen via een verblijf voor de doffers makkelijk er bij te doen. Jan heeft een kleine 30 koppels en 9 kweekkoppels in een apart verblijf. De jongen worden gespeeld op de navluchten en de doffers gaan wekelijks mee in de vereniging de Postduif te Raalte. Voor de Nationale vluchten gaat Jan samen met een bevriende melker richting Deventer.
 
Marathon Noord 2011 middaglossingen
Daar het de afgelopen twee jaar steeds 1 duif was die bij de winnaars de titel binnenhaalde waren het er bij Jan Brinkman twee, nl. de 2007-1434168 en de 2006-1830481. Beide duiven komen uit de lijn van de 02-277. Deze duif heeft meerdere malen vroeg gezeten bij Brinkman in Raalte. Jan die niet een uitgebreid stamboomprogramma heeft, moest deze gegevens bij elkaar zoeken. Maar als oud boekhouder heeft hij alles op papier staan en gaf ons het jaartal en de laatste 3 nummers. De 277 is een van de stamduiven van Brinkman in Raalte en deze komt uit een ronde jongen Van der Wegen duiven die in 1997 van Tuk naar Raalte verhuisden. Van deze duiven zijn uitgebreide stambomen, zie stamboom 97-743 en 97-779. De prestaties van de duiven die het kampioenschap bij elkaar hebben gevlogen zijn als volgt.
Om te beginnen starten we met de 2007-1434168. Deze doffer was Jan zijn eerste op St. Vincent en ging als eerst getekende de mand in. Op St. Vincent was hij 35ste tegen 2072 duiven en was hij 21ste van Marathon Noord.  Op de vlucht Montpellier ging hij wederom als eerst getekende de mand in en was hij 253ste Marathon Noord. Nationaal was hij 402 tegen 2664. Op de laatste vlucht Cahors ging hij wederom als eerst getekende de mand in en vloog hij Nationaal tegen 3373 een 283ste prijs en bij Marathon Noord 203de . Deze duif is een zachte duif in de hand. Tijdens ons bezoek was hij net gekoppeld en mocht hij zijn verenkleed gaan vernieuwen voor komend jaar.
/content/2007-1434168_953.jpg
De andere doffer de 2006-1830481 ging alle 3 de vluchten als tweede getekende de mand in. Op St. Vincent was hij 413de tegen 2072 duiven en bij Marathon Noord 333ste. Op de vlucht Montpellier was ze 5de van Marathon Noord en werd ze ’s morgens vroeg om 04.28 geklokt. Bij dergelijke vluchten blijft Jan ’s nachts wakker en loopt heen en weer tussen het hok en de tv. Toen hij op de display keek kon hij zijn ogen niet geloven toen de 481 erop stond. Hij ging naar het hok en de 481 vloog over zijn schouder naar binnen. Deze nachtelijke aankomst was voor Jan Brinkman zeer speciaal. Op de afsluitende vlucht Cahors vloog hij een 9de plaats Marathon Noord en Nationaal was dag goed voor een 15de tegen 3373 duiven. Deze doffer heeft nog nooit gemist, was al eens duifkampioen en in 2008 was hij ook al eens 1ste zone 2 van de Noordelijke Unie op Bergerac.
/content/2006-1830481_4704.jpg
Op de vraag van ons hoe bereid u de duiven voor op de vluchten, was het antwoord simpel en eenvoudig. Jan gaat altijd naar de Welkoop en haalt daar het voermerk Naturel Kweek, gerst en hij haalt uit alle bakjes fijnzaad die voorradig is voer en hier maakt hij zijn eigen snoepzaad van. De verhouding kweekvoer is 4 blikken, 1 blik gerst en 2 bakjes fijn voer. Dit krijgen de duiven dagelijks voorgeschoteld. Dagelijks gaan de duiven 2 x een uur naar buiten voor een training. Dit gebeurt niet op vaste tijden, maar wanneer het Jan uitkomt, want hij wil het zo eenvoudig mogelijk houden. De duiven moeten verplicht een uur buiten blijven met de klep dicht. Dit jaar heeft Jan de duiven rond 10 maart gekoppeld, geheel tegen zijn zin. Dit moest omdat de navluchten dit jaar zeer vroeg begonnen en de jongen anders niet mee konden. Normaal gesproken koppelt hij begin april en gaan de jongen alleen op de navluchten meer, laat in het jaar. Medisch gezien geeft hij in het voorjaar een kuur met Baytril. Dagelijks wordt het water aangezuurd met azijn. Jan gebruikte hier eerst appelazijn voor, maar de laatste tijd gewone azijn. Verder krijgen de duiven grit, mineralen en extra’s het hele jaar door. De voorbereiding voor de jaarlingen zijn enkele dagfond vluchten en een enkele middaglossing. Het criterium om te blijven is, dat ze fris moeten thuiskomen. Aan het einde van ons bezoek vroeg de voorzitter nog hoe moet je kampioen worden van Marathon Noord. Het antwoord van Jan was: 2 goede duiven en een portie geluk. Zo beleefde Jan het in het jaar 2011. Jan Brinkman is vanaf het begin van de competitie van Stichting Marathon Noord deelnemer en hij vindt het kampioenschap dat hij nu wint een van de meest bijzondere in zijn lange duivencarrière en is er zeer trots op. We werden zeer gastvrij ontvangen door Jan en Herman en gingen met een hoop informatie tegen de klok van vijven richting huis.


/content/Brinkman Sr Jr en van Heijst_4595.jpg
Vlnr Ad van Heijst (vrz SMN) Jan Brinkman en zoon Herman Brinkman

Jan, van harte proficiat met je behaalde prestatie: 1ste Marathon Noord 2011 middaglossingen.
 
Coen Brugman
Rutten

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.