De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Koop en Gerda Kiekebelt 3e kampioen Middaglossing Marathon Noord

Geplaatst: 18-10-2010

Om de 3e kampioen middaglossing te huldigen moest het bestuur dit jaar naar Drijber. Deze plaats ligt 1172 km  vanaf  St.Vincent. Deelnemers aan de M.N. competitie begrijpen dan wel dat ze deze plaats in het noordelijkste deel van het werkgebied moeten zoeken. Voor de schrijver van deze reportage was dit geen enkel probleem daar hij een weekendje weg in Drenthe niet als vervelend beschouwd. Bijna op de afgesproken tijd aangekomen , (er zijn in niet in elke plaats bloemenwinkels)  werden wij door Koop en Gerda Kiekebelt  vriendelijk ontvangen. Dit keer zonder Heimen maar met Conny.  Henri Hoeks, contactpersoon van M.N. voor de noordelijke provincies was al aanwezig, netjes op tijd zoals zijn duiven het afgelopen seizoen meestal ook waren. Na de koffie konden wij beginnen aan deze reportage. Dit was geen gemakkelijke opgave als je met 3 echte fanatieke duivenliefhebbers aan tafel zit en een persoon die niks van postduiven afweet. Geregeld moest er dus ”ingegrepen” worden om lijn in het gesprek te houden.

Wie zijn deze kampioenen?
Koop en Gerda Kiekebelt!!
Moeten wij deze kampioenen nog aan U voorstellen?  Want al vele jaren behoren deze liefhebbers tot de kampioenen met een grote K. Dit wordt bevestigd door hun nationale overwinningen en vele mooie topprestaties.
Wij gaan terug in het verleden. Reeds op  15 jarige leeftijd raakte Koop besmet met het postduivenbacil of moeten wij hier speken over de liefde voor duiven. Zijn eerste duif was nl. een zwarte modena die hij koppelde aan een postduif. Koop vertelde dat hij zijn eerste 4 postduiven, voor één Gulden per stuk had gekocht. Al tamelijk snel kwam Gerda in zijn leven, die eerst een strenge selectie moest doorstaan. Een van de criteria die Koop hanteerde was, dat ze ook van postduiven moest houden. Toen dit het geval was is Koop heel snel voor Gerda op de knieën gegaan. Dit heeft hij nog meer keren moeten doen maar daar later over. Het bleek al snel dat er een man vrouw combinatie was geboren waar terdege rekening mee moest worden gehouden. Koop en Gerda  behoren nu al ruim 30 jaar bij de top van de Nederlandse duivensport. Een leuk verhaal is ook die van Koops eerste duivenklok. Deze had hij samen met een vriend, die aan de ander kant van het dorp woonde. Bij thuiskomst van de duiven stond deze klok dan op het kerkhof en was het rennen om de gummiring in de klok te doen. Dan kon er ook gezien worden wie van de twee het eerst geklokt had.

De nu 54 jarige Koop heeft ruim 20 jaar gewerkt op booreilanden van de Shell. Dit betekende echter wel dat hij de hele week van huis was. Al die jaren heeft Gerda de duiven verzorgd, eten gegeven, hokken schoongemaakt en ingekorfd. En dat met veel succes gezien de prestaties in deze periode. Koop en Gerda hadden ieder hun eigen duiven en het was in Drijber wekelijks een strijd wie het eerste zou draaien. Als Gerda het eerste was moest Koop op de knieën om haar te feliciteren en dat was dikwijls. Koop en Gerda hebben 1 dochter die geen belangstelling heeft in de duivensport, maar als paps en mams op vakantie zijn de duiven wel eten en drinken geeft.
Dit gebeurt echter niet zo vaak aangezien Koop en Gerda samen nog een hobby hebben nl. Ikor en Zoran hun 2 Tervurense herdershonden. Ook hun dochter en schoonzoon hebben zo´n ras hond. Samen doet de gehele familie mee aan wedstrijden, wat als een heel gezellig bezigheid wordt ervaren.

Hokken
In de mooi aangelegde en verzorgde tuin staan volgens Koop´s timmermansoog ca. 20 meter duivenhokken en een gezellig zitje. De hokken staan met de voorkant op het zuiden. Opvallend aan de keurig onderhouden  hokken is dat er veel gebruik is gemaakt van gaas. Koop en Gerda houden van veel lucht in de hokken en dat was zeker in de warme periode die wij het afgelopen seizoen hebben gehad een groot voordeel. In de hokken liggen aluminium roosters op de vloer en ook in de broedhokken heeft Koop roosters gemaakt. Op de vraag of er wel eens iets veranderd wordt aan de hokken antwoordde Koop bijna jaarlijks. Op dit moment denkt hij er over om de voorkant van het ca. 8 meter lange hok van de fondduiven  te voorzien van dubbel gaas. Dit betekent een ren aan de voorkant van het hok van ca. 50 cm diep.

Duiven
In Drijber waar Koop en Gerda vanaf 1982 wonen overwinteren, 30 koppels fondduiven,24 programma duiven en 30 kweekkoppels. De duiven stammen in hoofdzaak af van de in 1979 aangeschafte duiven van Comb. Kwint/ Weurding uit Beilen en van de alom bekende kampioen T. Leusink uit Neede. Dit bleken gouden aankopen te zijn geweest want wat deze duiven en hun afstammelingen hebben gepresteerd is onvoorstelbaar. In de eerste jaren werden ze gespeeld op de programmavluchten. Later bleken ze het vooral geweldig te doen op de zware fondvluchten. In 1988 zijn Koop en Gerda volledig overgeschakeld op de grote fond. Vanaf 2003 word ook getracht om op de dagfond bij de absolute top te geraken en worden kosten nog moeite gespaard om aan de echte goede duiven te komen. Bij Koop en Gerda telt dat ze alleen het allerbeste willen hebben. Zo zijn er duiven aangeschaft bij Marijke Vink en Jan Ouwerkerk. En met G. v.d. Berg en Zn uit IJsselmuiden werden er duiven geruild en samenkweek gedaan met hun Koopmanduiven. Jaarlijks worden ongeveer 70 jonge duiven gekweekt om zelf mee te vliegen. De helft wordt verduisterd en op de jonge duiven vluchten gespeeld. De anderen gaan op de natour mee.  Zo loop je als liefhebber minder risico om duiven kwijt te raken mocht er eens een mindere vlucht zijn. Ook al heeft een jonge duif geen prijs gevlogen hoeft dit geen gevolgen te hebben. Koop selecteert nl. op zijn gevoel en ervaring. Belangrijkste is dat de duif hem aan moet staan om te overwinteren.

Medische begeleiding.

Twee toppers uit het noorden Henri Hoeks en Koop Kiekenbelt
Naast de verplichte inentingen geven Koop en Gerda de duiven in december een paratyfus kuur. In januari worden de duiven ook hier tegen geënt. Als het seizoen 5 weken aan de gang is krijgen de duiven een geelkuur in het water. Om de 4 weken krijgen de duiven een Belga Magic pil van v.d. Weerd. De koppen worden schoongemaakt met Orni speciaal van  v.d.Weerd. Dit is een goede reclame voor deze trouwe sponsor van M.N. De hokken worden 1 x per jaar uitgerookt. Tijdens het seizoen wordt er in Drijber veel vet rijke zaden en regelmatig de proteïne pil van Bax gegeven. Over het geven van schapenvet verschilden Koop en Henri van mening. Koop is hiermee gestopt en Henri zweert erbij mits het wel de echte is.

Het 3e ampioenschap Middaglossingen Marathon Noord is behaald door de volgende duiven en gewonnen prijzen:
  
St. Vincent   11e 2006-1169344   1e getekende  
Bordeaux 47e 2006-4742446   1e getekende   “Blue Angel”
Cahors    32e 2006-4722451   1e getekende   “Street Girl”

Prestaties
Normaal vermelden wij alleen de prestaties van 2010, maar maken een uitzondering voor de 4 gewonnen nationale overwinningen van Koop en Gerda.
1e nationaal  Ruffec in 1995, 1e nationaal Ruffec in 1997, 1e nationaal Bergerac in 2003 en 1e nationaal Brive in 2003.
Naast het 2e kampioenschap middaglossing van M.N. zijn de 3e en 6e prijzen op nationaal St. Vincent  van dit jaar zeker waard om hier te noemen. De liefhebbers zijn zelf ook erg trots op de prestaties op de 4 NPO dagfond vluchten van dit jaar tegen gemiddeld 7000 duiven: 3e Troyes, 4e Sens,24e Getanne en 31e Gigny
Wat deze uitslagen voor kampioenschappen opgeleverd hebben was nog niet bekend. Voor meer informatie over Koop en Gerda´s  gewonnen prijzen en kampioenschappen verwijs ik u naar hun  mooie duivensite waar u o.a.  de meer dan 30 teletekst  vermeldingen staan en U een idee  krijgt wat voor klasse  duiven er in de hokken te Drijber zitten.
Na een paar gezellige uren moesten wij afscheid nemen van, volgens Henri, een van de beste all-round liefhebbers van Noord Nederland. Koop en Gerda wilden graag vermeld zien dat ze veel geleerd en bewondering hebben voor Roelof Coster en Jaap Ouwerkerk.
Een hoogte punt in hen succesvolle carrière was een reportage op tv Drenthe na de nationale overwinning in 1995 Het bestuur van M.N. zal hun uiterste best doen om er voor te zorgen dat 23 oktober a.s. een volgende hoogtepuntpunt wordt. Koop en Gerda van harte gefeliciteerd


Namens SMN benrgt Henri (r) de felicitaties over

Bestuur Marathon Noord

Wim van Dorrestein

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.