De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Ewout en Jaap van der Weijden 2e kampioen op de ochtendlossingen

Geplaatst: 2-10-2010

Wie de naam van der Weijden hoort zal direct terugdenken aan de fabelachtige uitslag op St. Vincent 2009. Toen presteerde deze combinatie het om binnen 20 minuten 5 duiven te constateren en die alle vijf bij de eerste 21 in de uitslag van Sector 2 werden geklasseerd. Dit keer bezochten we de combinatie om hen te feliciteren met het behalen van de 2e plaats in het kampioenschap op de ochtendlossingen bij Stichting Marathon Noord. Dit kampioenschap wordt vervlogen op Barcelona, Marseille en Perpignan waarbij alleen de eerste en tweede getekende duiven kans maken op een plaatsje in de uitslag.

 

De combinatie bestaat uit Jaap en Ewout van der Weijden. Jaap is directeur van het Nederlands kenniscentrum voor de bouwtoeleverantie en Ewout is hoofd P&O in een 24-uurs Horecabedrijf. Het gezin van der Weijden bestaat uit vader Jaap en moeder Tessa. Ewout is de oudste van hun 5 kinderen. Samen met zijn vrouw Joyce heeft Ewout 2 jonge zonen Levi(6) en Mees(5). De overige gezinsleden hebben niet veel met de duiven maar vinden het wel leuk voor Jaap en Ewout als er successen worden behaald. Ewout en Jaap hebben bij de verzorging hulp van hun duivenvriend Con van Eikeren. Hij verzorgd buiten het seizoen alle duiven 1 x per dag en in de zomer de kweekduiven en de jongen. Ewout ontfermt zich dan over de vliegduiven. Jaap is sponsor en supporter en komt alle grote vluchten letten.
Hij hoopt niet al te lang meer te hoeven werken zodat hij zich ook actief met de duiven kan gaan bemoeien.
Beide hebben ze al 20 jaar duiven en zijn de laatste 6 jaar overgestapt naar de marathon vluchten. Beide komen niet uit een duivenmelkers geslacht maar kwamen in aanraking met de duivensport toen Ewout tijdens het lopen van zijn krantenwijk een uitgeput duifje vond en van het een kwam het ander.

Hokaccomodatie

Er zijn 3 vlieghokken welke allemaal verschillend van afmeting zijn en met het voorfront gericht staan op zowel het zuiden, westen als het oosten. De verluchting bestaat er uit dat de ramen en spoetniks 365 dagen per jaar openstaan.
De hokken die voorzien zijn van rennen staan ook altijd open en de schuiven in de plafonds zijn daar dicht. Bij de hokken die niet voorzien zijn van rennen, zijn bij de ondiepe hokken de plafondschuiven altijd gesloten en bij de diepere hokken de plafondschuiven half geopend. Kortom de buitenlucht heeft vrij spel. De bodem bestaat uit multiplex en die wordt in het seizoen 2x per dag geschrapt.

Verzorging
Al de duiven worden op het nest gespeeld. De stand waarop een duif op een grote vlucht bij voorkeur wordt gekorfd is tussen 10 dagen broeden en jongen van een dag of drie. Bij thuiskomst is het nest altijd weer schoon en begint de cyclus weer van voor al aan. De duiven krijgen 2 grote vluchten per jaar ingepland. Een heel enkele keer als het zo uitkomt en de omstandigheden laten het toe wordt een duif 3 keer gespeeld. Dit is echter nooit de uitgangspositie.
Het seizoen wordt begonnen met zo'n 40 vliegkoppels oude duiven. Honderd jaarlingen en er worden zo'n 100 tot 150 jongen gekweekt.
Tevens is er een ruim kweekhok aanwezig. De kwekers worden pas in mei gekoppeld en dan wordt er tot eind oktober gekweekt. De jongen worden niet opgeleerd maar komen 's winters wel dagelijks buiten. In maart worden zij een paar keer weggebracht en gaan dan vanaf begin april wekelijks met de programmavluchten mee. Vitesse, midfond, een dagfondvlucht (+/- 600km) en dan naar Internationaal Narbonne(1070km). Alles wat thuiskomt, al is het een week later, mag blijven en heeft een plek veroverd op het vlieghok. Dit is de feitelijke selectie.
De oude duiven worden begin april gekoppeld en na een week of 2 worden ze wekelijks met de programma vluchten meegegeven en op stand gebracht voor hun eerste grote krachtmeting. Na Perpignan mogen ze tot eind oktober doornestelen en jongen grootbrengen waarna ze van november tot begin april vast worden gehouden.
De nestduiven vliegen tijdens hun dagelijkse trainingen zeer slecht. Een paar rondjes en dat is het wel, ze lopen liever op het land te scharrelen. Het hele jaar door krijgen alle duiven volle bak Variamax van Mariman met in de winter een handje gerst. Ook wordt er een zelfgemaakt mengsel van 2 delen grit, 2 delen roodsteen,1 deel gele piksteen, 1 deel onkruidzaad, 1 deel snoepzaad, 1 deel hennep, 1/2 deel rode piksteen en een 1/2 deel Vitalith verstrekt. Zomers 2 x per dag en 's winters 1 x per dag. Ze kunnen altijd eten wat ze willen.
Beide willen zo veel mogelijk genieten van de duivensport en er vooral voor waken dat de duivensport niet met hen aan de haal gaat i.p.v. andersom.

In mei worden de vliegduiven preventief gekuurd met Ronidazole en als de grote fond begint wordt 7 weken achter elkaar dokter van de Sluis geconsulteerd die de duiven die de volgende dag en de week daarop mee moeten controleert. Tegen kopziekten en Paratyfus wordt hier nooit preventief gekuurd.
In het seizoen zit er bij thuiskomst op zaterdag Belgasol in het drinkwater. In de winter af en toe belgabiovit, voor de rest het hele jaar alleen schoon drinkwater.

De duiven
De  bloedlijnen van de duiven voeren het bloed van Oostenrijk, Theelen, Muller en Van der Wegen. Dit via de duiven die rechtstreeks kwamen van Sam de Jong-Heemskerk(Oostenrijk), N.C. Volkens-Bergen(Sam de Jong, J.Theelen), M.Vinkenborg(Van der Wegen, W.Cramers-Grevenbricht, Brugemann-Assendelft, K.Droog-Andijk) en K. Droog-Andijk(Muller, Brugemann, Streefkerk) Elk jaar verhuizen er jongen uit de beste duiven van onze vriend Nico Volkens uit Bergen naar Hoorn.


                    Één van de kanjers van Jaap en Ewout

Het kampioenschap werd behaald met de volgende resultaten:

Vlucht

Plaats SMN

Barcelona

25

Marseille 

14

Perpignan 

2


Sinds halverwege de jaren 90 zijn beide deelnemer van Marathon Noord. Zij vinden de Marathon Noord competitie één van de mooiste competities omdat iedereen gelijk is en slechts met 2 duiven per vlucht kan meespelen.
Dit jaar werd voor het laatst gevlogen vanaf de locatie in Hoorn. Onze grond is onteigend door de gemeente i.v.m. woningbouw. Al de vliegduiven en kwekers zullen van de winter worden verkocht. Wij zullen een doorstart maken in Hoogkarspel op het adres van Jaap. Beide feliciteren Jan Doppenberg van harte met zijn eerste plaats want eerlijk is eerlijk: “hij was dit jaar van de buitencategorie, proficiat!”

Wij wensen Ewout en Jaap veel succes op de nieuwe locatie en verwachten dat beide de draad snel weer hebben opgepakt.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.