De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jurrian van Amerongen wint de Supercup Marathon Noord

Geplaatst: 27-8-2010

In 2009 werd door SMN sponsor TopPigeons.nl de Supercup Marathon Noord in het leven geroepen. Om deze aansprekende titel in de wacht te slepen moeten op zowel de middag- als ochtendlossingen, die op het programma staan bij Marathon Noord, zoveel mogelijk series van eerst en tweede getekende duiven in de prijzen worden gespeeld en de meeste punten worden behaald.
Het was Ysbrand Kaptein uit Akersloot die het in 2009 presteerde om met 5 series de cup te veroveren wat een geweldige prestatie was.
Op zowel de middag als ochtendlossingen in de kop spelen is voor weinigen weggelegd en dan ook nog per vlucht de eerste en tweede getekende constateren is voor velen een brug te ver.
Maar toch zijn er altijd liefhebbers die dusdanige prestaties neerzetten dat zij mee kunnen dingen naar deze prestigieuze titel.
Na het opmaken van de standen bleken er 3 liefhebbers te zijn die met 4 series uit 6 vluchten kans maakten op de titel maar het werd uiteindelijk Jurrian van Amerongen uit Bunnik die de meeste punten behaalde met deze 4 series.

De liefhebber

 

Jurrian (32) behoort met zijn leeftijd tot de jeugd in de sport maar is geen “beginner”. Als chef slager verdient hij dagelijks de kost en is vaak vroeg weg en laat thuis. Jurrian “woont nog bij moeders thuis” zoals hij het zelf formuleert. Op de vraag of de duivensport een gezinssport is wordt vanuit de keuken geantwoord met: “het is een noodzakelijk kwaad”. Wat concreet betekent dat de moeder van Jurrian een flinke ondersteuning levert bij de verzorging van de duiven omdat Jurrian door zijn werk de duiven niet kan verzorgen zoals hij vindt dat het moet. In zijn jeugd speelde Jurrian samen met zijn vader met de duiven maar sinds zijn vader 4 jaar geleden overleed speelt hij op eigen naam.
De omgeving dacht dat het wel over zou zijn nu van Amerongen Sr. overleden was maar Jurrian bewees dat hij veel had geleerd. De eerste overnachtvlucht na het overlijden van zijn vader zette Jurrian een resultaat neer waar hij nu nog van zegt “dat was het mooiste resultaat en een eerbetoon aan mijn overleden vader.” Jurrian vindt dan ook dat hij zijn successen nu te danken heeft aan alle inspanningen die zijn vader bij leven heeft gedaan.

Jurrian heeft in Menno Vernooij, die vlak bij hem woont, een duivenvriend die waar mogelijk zich ook inzet voor de verzorging van de duiven. Na het overlijden van van Amerongen Sr. is de vriendschap tussen Jurrian en Menno sterker geworden waardoor ze nu bijna als team de duivensport beoefenen. Als Jurrian door zijn werk niet kan inkorven of de duiven niet kan opwachten neemt Menno de honneurs waar. Samen voeren ze flinke discussies over duiven en motiveren elkaar op die manier.

De accommodatie

Er staat een tuinhok van ongeveer 18 meter en is verdeeld in 10 afdelingen. In de winter worden 120 duiven overgehouden. In het kweekhok zitten 15 koppels waaronder 5 koppels die alleen jongen van de betere koppels grootbrengen.
Om de vluchten af te werken bij 80 duiven beschikbaar waarvan de helft jaarling is. Ook zijn er jaarlijks een aantal late jongen die meegaan.
De hokken worden dagelijks schoongemaakt maar in de winter komt in alle hokken stro op de vloer. De jongen zitten ook op stro en bij de kweekers liggen roosters.

Spelmethode en Verzorging

In aanloop naar het overnachtseizoen worden de duiven op dubbel weduwschap gespeeld net als op de eerste overnachtvlucht. Het is de bedoeling dat alle vluchten worden gespeeld tot veertien dagen voor de eerste overnachting. Doordat Menno in het begin van het seizoen aanwezig kon zijn tijdens de thuiskomst van de duiven is het dit jaar ook gelukt de duiven wekelijks te spelen. Voorheen werd om de week gespeeld omdat Jurrian dan om de week op zaterdag werkte. Na de eerste overnachting worden de duiven zodanig gekoppeld dat ze op de gewenste stand komen te zitten voor de overnachting waarop ze mee moeten.
Tussen de vluchten door wordt geprobeerd de duiven minsten twee keer zelf weg te brengen naar St. Job in ’t Goor waar ze apart worden losgelaten.
Drie weken voor de vluchten worden de duiven gecontroleerd op infecties en als het nodig is behandeld. Hiervoor worden twee artsen bezocht en middelen van beide worden om en om gebruikt.
De duiven die thuiskomen van de overnachtvlucht krijgen een geelpil. Op aanraden van de dierenarts werd dit jaar iets gegeven om de luchtwegen te ontsmetten en vanaf toen werden de duiven strak en presteerden ze goed.
In de zomer wordt een mengeling van Patagoon en Mariman gevoerd en in de winter half-om-half Patagoon en gerst.
De duiven die meegaan krijgen volle bak en worden in het broedhok bijgevoerd met snoepzaad, Tovo, pindas, rijst, schapenkorrels, haver en sojabonen.
Ook worden de gangbare mineralen en vitamines op basis van natuurproducten gegeven verder staat knoflook, biergist en appelazijn regelmatig op het menu.
De jaarlingen gaan twee of drie keer mee op de overnachtingen mits ze als jong goed zijn afgericht.

De duiven

Het hok wordt o.a. bevolkt door kruisingen duiven van de fam van Houten uit IJsselstein en Gerard van Tuyl uit Hellouw die als eerste werden gehaald nadat werd overgestapt op de overnachtfond.
Van Vermeulen uit Zeist is een dochter van “Micha” (1e  nat. St. Vincent) overgekomen naar Bunnik en heeft al goede nakomelingen gegeven. Later kwamen nog duiven van Cor de Heijde rechtstreeks en via Ad Valk uit Hank. Steeds vaker wordt samenkweek gedaan zoals recent met Comb. van de Berg en Zn Utrecht. Verder koopt Jurrian elk jaar wel ergens duiven maar het blijkt moeilijk betere te halen dan al aanwezig zijn op de eigen hokken.
Via Internet is niet lang geleden een afstammeling van “de Paasborst” van Piet de Vogel gekocht waarmee nu gekruist wordt.

De SuperCup werd gewonnen met de volgende resultaten:

 

Vlucht

Prijs 1

Prijs 2

St. Vincent

206 

217

Cahors

90

177

Barcelona

48

87

Perpignan 

7

42

   
Dat ook jeugdig enthousiasme soms tot teleurstellingen kan leiden bleek uit de anekdote die Jurrian ons vertelde.
“Ik had eens last van muggen in het hok en kreeg van zijn moeder een spuitbus om de muggen te verdelgen. Nergens aan gedacht en ook tekst op de bus niet gelezen spoot ik de hokken. Het was op dezelfde dag ook inkorven en ik gaf er 8 mee. Daar kwam er niet één van terug. Toen ik later de gebruiksaanwijzing op de bus las bleek dat de duiven niet in het hok mochten blijven tijdens de behandeling en het hok een halve dag dicht moest zitten. De muggen waren weg maar de duiven ook.”

 
Namens Marathon Noord overhandigt Wim van Dorrestein (r) de felicitaties

Het was een bijzonder plezierig bezoek bij zeer gemotiveerde duivenliefhebbers, we komen graag nog een terug en wij wensen Jurrian, zijn moeder en Menno nog veel plezier met de duivensport.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.