De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Winnaar Bordeaux Gerard Griffioen uit Zevenhoven

Geplaatst: 31-7-2010

Algemeen

De afgelopen jaren was Bordeaux steeds de laatste vlucht die telde voor de Marathon Noord competitie op de middaglossingen. Dit jaar was het, door veranderingen in het vluchtprogramma, de tweede vlucht. De duiven werden op vrijdag om 14.00u. gelost en moeten onderweg redelijke omstandigheden gehad hebben want de eerste duiven halen snelheden die doen vermoeden dat de neutralisatietijden door de duiven niet gerespecteerd hoefden te worden.
Na de tweede vlucht wordt vaak ook duidelijk wie op de laatste vlucht om de titels gaan strijden. Maar zoals gebruikelijk worden de etappewinnaars ook gehuldigd en daarvoor moest deze keer worden afgereisd naar Gerard Griffioen in Zevenhoven.

De liefhebber

Gerard (55) speelt bij Marathon Noord vanaf het moment dat de afstand voor de eerste keer is aangepast want voor die tijd had hij een afstand die te kort was.
 

Samen met Els met wie hij 33 jaar getrouwd is woont Gerard in een huis dat hij zelf heeft gebouwd. Het beroep van Gerard is timmerman wat ook te zien is aan het hok dat een paar jaar geleden nieuw gebouwd is.
De duiven zijn een hobby van Gerard maar als het nodig is wordt door Els assistentie verleend en tijdens de vakanties verzorgt soms één van de dochters de duiven.
Gerard zegt “ik heb wel geprobeerd de kinderen voor de duiven te interesseren maar het zat er niet in denk ik”. Zelf kwam Gerard via zijn broer in aanraking met duiven want “ik vond dat schitterend” zoals hij zegt. Met een korte onderbreking nadat Gerard en Els getrouwd zijn heeft Gerard al 45 jaar duiven.

Accommodatie
 
Het hok dat ter beschikking is heeft een lengte van 10 meter en is verdeeld in 4 afdelingen. Het bijzondere aan het hok is de plaats waar de duiven in en uitvliegen. Gerard heeft in de kap een constructie gemaakt waardoor de duiven boven in het hok binnen komen in plaats van aan de voorkant. (Zie foto) “De duiven vallen hier door makkelijker op het hok” aldus Gerard.
 

Op het hok is ruimte voor 48 koppels maar die zijn er meestal niet. Dat komt mede door de verliezen die worden geleden door de roofvogels. “Tijdens de winter zijn er wel 15 door de roofvogels gepakt. Dat had ik in het begin niet door maar toen er telkens duiven van mijn late jongen verdwenen kreeg ik het door.” zegt Gerard.
“Het zijn prachtige vogels en we genieten er ook van” aldus Els “maar het is wel triest als er steeds duiven worden opgegeten”.
“Ik ben twee top duiven kwijt geraakt, die waren 6 keer gespeeld en hadden 6 keer prijs. Dus ik dacht nu heb ik een kampioensduif maar beide zijn helaas opgegeten.”
“Hij had een week nodig om er over heen te komen” zegt Els.
De hokken worden dagelijks gekrabd behalve bij de jongen en de kweekers die op roosters lopen en het daaronder een keer of 3 per jaar wordt schoongemaakt.

Verzorging

De duiven worden op één hok op klassiek weduwschap gespeeld en het andere hok wordt op het nest gespeeld. De weduweduivinnen zitten in een ruimte vergelijkbaar met een reismand “omdat ze op die manier minder snel aanlopen met elkaar” zegt Gerard.
Volgend jaar wordt niet meer met nestduiven gespeeld maar wordt ook dat hok op weduwschap gespeeld. “Met nestduiven is het zoveel werk vergeleken met weduwschap daarom heb ik die keuze gemaakt”.
Er wordt sinds 9 jaar overnacht gespeeld en daarvoor werd meegedaan aan het hele programma.
Tussen de overnachtvluchten door worden de duiven gespeeld op de korte vluchten die in de vereniging kunnen worden ingekorfd.

De jonge duiven waarvan er ongeveer 40 worden gekweekt worden bijna altijd alleen op de navlucht gespeeld omdat er altijd wel redenen zijn waarom deelname aan de jonge duivenvluchten misloopt.
Qua medische verzorging blijft het naast het verplichte programma bij nu en dan een geelkuurtje.

De winnende duif

De winnende duif is een kraswitpen weduwnaar die aan moederskant afstamt van het soort van de overleden broer van Gerard. Deze had ook overnachtduiven waarvan de lijn was opgebouwd uit duiven van Vanhee via Eijerkamp. Voor zijn overlijden mocht Gerard van zijn broer uitkiezen welke duiven hij wilde hebben en zo zijn er 9 duiven van de Vanhee lijn naar Gerard gekomen.
 

Aan vaderskant stamt de winnaar af van een v.d. Wegen duif die door ruil werd verkregen van van Putten uit Den Bosch. Helaas is het Gerard nog niet gelukt contact te krijgen met deze liefhebber om hem te vertellen over het behaalde resultaat.
Vlak voor inkorving liet de winnaar zijn vierde pen vallen waardoor er een heel gat in de vleugel zat maar dat was dus geen reden om verstek te laten gaan.
“We zijn heel trots op de duif want hij heeft het gedaan” zeggen Gerard en Els.
Het was overigens de tweede keer dat deze doffer een tweede plaats op teletekst voor zich opeiste in sector 2. In 2009 werd een tweede prijs behaald op Mont de Marsan waaruit blijkt dat dit geen toevalstreffer was.

Soorten en rassen op het hok

Om zijn duivenbestand vitaal te houden is Gerard regelmatig op zoek naar een goede duif. Omdat er in zijn regio hard wordt gevlogen wordt versterking daar ook vandaan gehaald en meestal door onderling te ruilen.
“Ik ben altijd aan het zoeken naar goede duiven” zegt Gerard. “Een aantal jaren geleden kocht ik een ronde jongen maar ik had met Els afgesproken dat ik één duif zou kopen maar dat is tegengevallen. Het zoeken naar duiven die bij je passen en beter zijn dan je eigen duiven valt niet mee.”

“Als Gerard het hok in gaat vergeet hij de tijd dat is toch heerlijk als je de hele dag heb gewerkt” zegt Els.
“Wat ik het mooiste van de sport vind, is als je een duif verwacht en hij komt ook nog, dat vind ik zo mooi. Dat was ook met deze duif, je kijkt op teletekst er is nog niets en dan zie hem komen, dan sta je helemaal perplex en denk je ‘dit kan niet dit is grandioos’” zegt Gerard.
En teleurstellingen zijn er ook want de week er voor waren er vier mee op Tarbes en toen kwam er niets.
Waardering heeft Gerard voor iedereen die zich inzet om de duivensport mogelijk te maken zoals de functionarissen in de verenigingen die week in week uit druk zijn “dat vind ik grote klasse”.

 
Namens Marathon Noord krijgen Gerard en Els de felicitaties van Wim van Dorrestein.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.