De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Rob Schouten 3e kampioen ochtendlossingen SMN 2008

Geplaatst: 24-11-2008

Rob Schouten 3e kampioen ochtendlossingen Stichting Marathon Noord 2008.

Bij onze reis langs de besten van Stichting Marathon Noord in 2008 moesten we ditmaal ook naar Rob Schouten uit Warmenhuizen. Rob werd dit jaar 3e kampioen bij de ochtendlossingen. Voorwaar geen geringe prestatie vooral als men weet dat het verschil in punten met de nummer 1, Jan Schreurs maar 2,2 punten bedroeg.  Rob speelt in afdeling 6 (Noord Holland) en heeft daar af te rekenen met geduchte concurrenten maar daarvan wordt je alleen maar sterker, is de opvatting van Rob.

Rob is met een leeftijd van 64 jaar op een leeftijd gekomen waarop menigeen gestopt is met werken of dat heel snel hoopt te doen ook al probeert men in Den Haag iedereen te motiveren langer door te werken. In het dagelijkse leven is Rob werkzaam als fysiotherapeut. Rob is getrouwd en heeft een zoon en dochter. Ongeveer 25 jaar geleden kwam Rob in aanraking met duiven door toedoen van Jan Deurwaarder die destijds deel uitmaakte van de combinatie Deurwaarder & Pronk. Hij was programmaspeler tot ca 1990 waarna hij in 1991 helemaal overschakelde op de overnachtfond.
De duiven zijn de hobby van Rob alleen, want zijn vrouw en kinderen hebben geen belangstelling voor de duiven.
Naast duiven is het kweken van Australische parkieten een passie van Rob en hij is nog immer actief in het veteranen hockey.

In zijn prachtig onderhouden tuin staat de accommodatie die Rob ter beschikking heeft voor zijn hobby. Het is een hok met een lengte van 21 meter. Het hok is opgedeeld in 5 ruime afdelingen. De voorkant van het hok is op het zuidoosten gericht.
Op het hok is een kap geplaatst met een grote nok zodat de inhoud van het hok groot is en er voldoende zuurstof beschikbaar is. Het plafond is half open om binnen een goede luchtverversing te garanderen. De vloer bestaat uit roosters gecombineerd met vloerverwarming om het klimaat op peil te houden ook als het weer in ons kikkerlandje wat minder gunstig is voor de duiven.
Het hok wordt in de winter bevolkt door ongeveer 100 duiven en om de kwaliteit van de bevolking op niveau te houden zijn er 20 kweekkoppels. Daarnaast worden er elk jaar zo’n 100 jongen gekweekt.

Als het seizoen begint, worden de duiven klaargestoomd voor de overnachtfond vluchten. De duiven krijgen dan een mengeling van Matador. Er wordt een mix van een kweekmengeling met een fondmengeling gevoerd. De duiven worden op de vitessevluchten als invliegduiven meegegeven om ritme en wedvluchtervaring op te doen. De duiven door de week wegbrengen om in het ritme te blijven doet Rob niet. Aan de trend om in het (schemer)donker duiven te trainen doet Rob ook niet mee. Met verduisteren wordt wel geprobeerd om de rui zodanig te beïnvloeden dat de duiven op een gunstige stand de mand in gaan.
De jongen worden niet gespeeld op het jonge duivenprogramma maar gaan uitsluitend mee op de natoer.
Als het vliegseizoen voorbij is wordt de samenstelling van het voer aangepast om te zorgen dat de nieuwe veren weer van een uitstekende kwaliteit worden. Rob mengt dan de kweekmengeling met een premium ruimengeling zodat er voldoende energie in de voeding blijft zitten maar ook bouwstenen voor het nieuwe verenpak. De duiven krijgen dan ook alle vrijheid en rust en krijgen dan open hok zodat ze in alle rust en ontspanning de ruiperiode doorkomen.
Als de ruiperiode voorbij is wordt de samenstelling van het voer aangepast aan het winterseizoen. Als basis wordt opnieuw een kweekmengeling genomen en hieraan wordt nu 50% gerst toegevoegd. Om de spieren wat soepel te houden worden de duiven, als het weer het toelaat, twee keer in de week losgelaten.
De medische begeleiding op het hok van Rob is gedegen maar niet overdreven. Voor het seizoen worden de verplichte paramyxo entingen gegeven. Daarnaast wordt naast een kuur tegen paratyfus ook nog geënt om er zeker van te zijn dat dit virus geen kans krijgt. Een geelkuurtje voor de kweek maakt het programma compleet.
Tijdens het seizoen wordt spaarzaam omgegaan met medicijnen. Er wordt elke 3 weken een geelkuur gegeven en als er geen reden voor is blijft het daarbij. Voor de vlucht worden de zwarte bolletjes van de Weerd gegeven, deze bevatten veel ijzer en vitamines om zuurstof aan de bloedcellen te binden.
Als het vluchtseizoen voorbij is laat Rob door een dierenarts controleren hoe het met de gezondheid gesteld is . Alleen als daar aanleiding voor is worden op indicatie van de dierenarts medicijnen toegediend.
Verder vertrouwt Rob op zijn eigen kennis en ervaring bij het gezond houden van de duiven en wordt geen medisch programma of iets dergelijks gevolgd.

Om tot de kampioenen bij Stichting Marathon Noord te behoren zijn niet alleen vroege prijzen nodig maar ook nog eens vroege prijzen met één van de eerste twee getekenden. Om te zien hoe de punten voor Rob verdiend werden lopen we even de vluchten langs. 

Mee

Ringnummer

Get.

Prijs SMN

Prijs ZLU

Stand

Barcelona

6

04-1900179 

1

5

43

eieren

Marseille

4

05-1243501 

2

5

50

Klein jong

Perpignan

12

05-1243579

1

22

501

Klein jong


De twee eerst genoemde duiven zijn van het soort Vertelman x TH. Ernest en de derde van het eigen soort x Batenburg.
De klasseringen van deze duiven waren dus goed voor het 3e kampioenschap op de ochtendlossingen.


Bestuurslid Rob Koeman overhandigt de felicitaties en de bloemen.

Rob ziet de duivensport als een heel plezierige hobby naast zijn drukke werkzaamheden en als een heerlijke ontspanning.
Op de vraag wat in de duivensport verbeterd zou kunnen worden antwoord Rob: “Ach er kan zoveel verbeterd worden, maar de beste stuurlui staan aan wal. Hoewel ik het zou toejuichen als er binnen de NPO een commissie speciaal voor de overnachtvluchten zou komen.”

 

We waren op bezoek bij een sympathieke duivenmelker die we veel succes wensen.

Heimen Huisman

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.